Ranschburg Jenő: Szülők könyve

“Nevelési hibát kétféle okból követhet el a szülő: saját jellemhibájából adódóan, vagy egyszerűen tudatlanságból – azért, mert téves vagy hiányos információkkal rendelkezik arról, hogyan kell megoldania a problémákat, melyek a családi élet elkerülhetetlen kísérői.” – írja Ranschburg Jenő legújabb könyvében. 

“A felhalmozott tapasztalatok és kutatási eredmények összefoglalásával azonban lehetőséget adunk – és kell is adnunk – a szülőnek ahhoz, hogy elsajátítsa mindazt, amit a gyermeknevelés nehéz és felelősségteljes munkájához feltétlenül tudnia kell. Miért gondoljuk, hogy az a biológiai érettség, amely a szülővé válás nélkülözhetetlen előfeltétele, nyomban gyermeknevelésre is alkalmassá teszi az embert?”

A könyv a fogantatástól az iskolakezdésig ad áttekintést a baba, majd a kisgyermek hétköznapjairól, a gyermeknevelés mindennapos gondjain-bajain keresztül mutatja be a gyermeket, a szülőt és a köztük lévő kölcsönös, intenzív kapcsolatot.

Azoknak a szülőknek és leendő szülőknek szól, akik átérzik a felelősséget, amit a szülői szerepkör jelent és arra törekednek, hogy gyermeküket értelmesen, előítéletek nélkül neveljék. A könyv különlegessége, hogy a családalapítás kezdeteitől, azaz a szülői döntéstől, és a fogantatástól kezdve, kíséri végig a kezdő szülőket a gyermeknevelés rögös útján.

Ranschburg Jenő a tőle megszokott humorral, és jóindulatú, elnéző szeretettel – mind a gyermek, mind a szülő felé – ismerteti az egyes időszakok problémáit és megoldásait, mindvégig hallatlan aggódással a kiszolgáltatott élőlénnyel: a magzattal, csecsemővel ill. kisgyermekkel szemben. Nem száraz vagy elvont elméleti ismereteket tanulhatunk a könyvből, hanem nagyon is gyakorlatias tanácsokat kaphatunk, hogy egészséges, harmonikus, becsületes emberré nevelhessük gyermekeinket.

Számomra különösen kedves azért, mert igyekszik a gyermekneveléshez kapcsolódó “félelemetesen sok és veszedelmes” előítéletet eloszlatni, és minden szülőt arra bátorít, hogy ösztöneire hallgatva nyugodtan szeresse és kényeztesse gyermekét.

“Az emberek felé irányuló őszinte bizalom, valamint a szülői szeretetre és támogatásra épülő önérvényesítés és függetlenség alapjai a magzati életben, és a születést követő első hat évben bontakoznak ki. Mindaz tehát, ami a szülő és gyermek viszonyában ezekben az években történik, felmérhetetlen fontosságú a gyermek további sorsának alakulása szempontjából.”

Ranschburg professzor könyvében pedig igencsak hasznos és megértő segítőtársra lelhetünk ezeknek az első éveknek az ügyes-bajos hétköznapjaiban.

Kocsisné Péterfy Hajnal

Szólj hozzá Te is!

Comments are closed.