Így válassz szemüveget gyermekednek! – Gyakorlati tippek szülőknek

piros keretes szemüveg egy farönkön

Arról ITT már írtunk, hogy melyek azok a jelek, amikkel szemészhez kell fordulnunk. Most a megfelelő szemüveg kiválasztásához adunk segítséget, mely nem is olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk.

Amikor a szemész szakorvos megvizsgálja a gyermekünket, meghatározza, hogy az adott problémára, milyen dioptriájú lencsére lesz szükség. Időnként a két szem közt különbség van, ebben az esetben más-más lencse fog kelleni. Arról is tájékoztatást ad, hogy milyen gyakorisággal kel majd viselni a szemüveget; folyamatosan, vagy csak a szemet megerőltető tevékenységek közben (tévézés, olvasás, iskola … stb.)

A szemüveg keret sorsát, általában ránk és a gyermekükre bízza. Az optikusnál azonban érdemes több dologra is odafigyelni:

 1. A gyerek ízlésének is feleljen meg.
  Ez akár egy 4 évesnél is szempont lehet, hisz a gyerekek hajlamosak levenni a szemüveget, ha mi szülők azt nem látjuk, csak azért, mert szerintük – vagy társaik szerint – nem szép a keret. Próbáljuk gyakran dicsérni őket, hogy milyen jól áll nekik, mennyire különlegesek tőle. Egy stílusban hozzájuk illő szemüvegtok, esetleg törlőkendő is sokat segíthet az elfogadásban.
 2. A keret típusában, kérjük az optikus segítségét.
  Kapható fém, illetve műanyag, mindnek vannak előnyei és hátrányai egyaránt. A műanyag könnyű, kedvezőbb árú, sokkal nagyobb a színválasztéka, ugyanakkor a használat során – többségében – tágulhat, valamint a híd része sem állítható külön. A fém valamivel nehezebb és drágább, ugyanakkor – típustól függően -, egy bizonyos mértékig javítható, nem utolsó sorban pedig a híd része könnyedén a kicsi orrformájához igazítható – ezt mindig optikussal végeztessük el. Amennyiben a gyermek orráról lecsúszik a szemüveg, ki fog nézni felette, így épp olyan, mintha nem is viselné azt.A szára, lehetőleg rugós legyen, mert ez strapabíróbb – például a gyermek kevésbé tudja túlhajlítani, ezáltal eltörni azt.

  Azoknak a gyerekeknek, akiknek sportolás közben is szemüveget kell viselni, érdemes sportszemüveget venni. Ezek kényelmesebbek, a keretük is erősebb és többségük fejpánttal van ellátva, hogy ne essen le.

  Az egészen kicsik számára van egy speciális keret is, mely puha, rugalmas és antiallergén műanyagból készült. Anatómiai kialakításának köszönhetően kényelmes viselet, nem zavarja a kisgyereket, nincsenek rajta kiálló részek és szinte tönkretehetetlen.  A csecsemők számára kényelmes pánttal rögzül.

 3. A lencse kialakítása is fontos szerepet játszhat abban hogy a csemeténk mennyire fogja betartani a viselésére tett elvárásokat. Érdemes a pénztárcánkhoz mérten vékonyított lencsét választani, hogy csökkentsük a súlyát – ez főként a magas dioptriás lencséknél lehet fontos, hisz ezek alapból vastagabbak.A lencsék anyaga már csak ritka esetben üveg, helyét felváltotta a polikarbonát alapanyagú, speciális műanyag. Ez könnyebb, kevésbé karcolódik, tartósabb.

Érdemes az optikussal egyeztetni, mielőtt a gyermek beleszeret egy keretbe, hisz az igényeink és a keretek adta lehetőségek időnként eltérnek – nem minden keménységű lencse fogható bele az összes típusú keretbe, vagy épp a szárának kialakítása nem fog passzolni az adott életkorban lévő gyermekünk örökmozgóságának… stb. Ajánlott továbbá olyat választani, ami kiszűri az UV sugarakat.

Csak olyan helyen vásároljunk, ahol garanciát adnak – a rendeltetésszerű használat mellett bekövetkező hibákra. Tovább érdemes vásárolni egy pótszemüveget is – főként akkor, ha nagy dioptriát írt fel a szemész a csemeténknek.

fotó: pixabay.com

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

HISZEK abban, hogy kétgyerekes Anyának, Nőnek, Társnak, Barátnak, igenis lehet egyszerre lenni, akár napi 5 óra alvással is. TUDOM, hogy mi Nők, miért aggódunk, mitől félünk, vagy épp olvadunk el, mi az, ami kimozdít a hétköznapokból, és mivel nézünk farkasszemet nap, mint nap. CÉLOM, hogy a szavaimból összeálló cikkek informáljanak, szórakoztassanak, okozzanak meglepetést, MEGMOZGASSANAK!
Előző cikkHepatitis A járványok itthon és a régióban!
Következő cikkÉbresztő! Mire várunk?