Tehéntejet a gyereknek! – Ki, mikor, hogyan? – Anyadumcsi

Tehéntejet a gyereknek!

A tej bevezetése minden anyuka számára nagy kihívást jelent. Ott vannak a nagyszülők, akik már egész korán elkezdték, az épp aktuális orvosi ajánlások, a barátok, ismerősök „nyomása”… De mégis, mikor és miként érdemes bevezetni a tehéntejet? Erről dumcsiztunk a héten, melybe egy kedves olvasónk is csatlakozott.

Jövő héten legyél Te a negyedik,
aki megosztja gondolatait a következő témával kapcsolatosan:

“Anya vagyok, időnként kiborulok”

Írj nekünk a szerkesztoseg@babafalva.hu e-mail címre, és mondd el a véleményed!

1A főszerkesztő

Ez a tehéntej kérdés nálunk érzékeny téma volt, de mire a bevezetéshez jutottunk, addigra úgy éreztem, ezt már könnyen megugorjuk. Úgyanis nálunk a szoptatás az előírtakhoz képest hamarabb fejeződött be, de mivel a kislányom, még picike volt, ezért megismerkedtünk a tápszerek világával, ami elég sokáig kísérte az életünket. A bébiknek valótól kezdtük, majd egyészen két éves koráig, kipróbáltuk az összes fajtát. A babánk 3 óránként, 80-100 g-kat evett, egészen másfél éves koráig – igen jól látjátok, nemigen aludtunk éjszaka sem egy és fél évig -, és mindenki azt mondta nekem, hogy ha majd tejet adunk neki, akkor sokkal jobb lesz, mert az tápláló és azt szeretik. Végül nem a tejtől alakult át az életünk – erről, majd máskor írok bővebben – de másfél éves kora után a spenótba kevertem először tejet, majd este félig vízzel higítva adtam neki a cumisüvegébe. Izgultam, hogy lesznek-e pöttyei vagy hasmenése, de nagyon jól vette ezt az akadályt! Kétéves korában pedig már megkapta a kis bögre tejet is.

2A szerkesztő

Az első gyermekemnél nagyon izgultam, rengeteg véleményt elolvastam és meghallgattam a témában. Végül 2 évesen kezdtem bele. Zacskós tejet vettem, abból is a zsírosabb fajtát, majd először a borsófőzelékkel – hiszen ennek alapja tej -, majd a tejbegrízzel vezettem be kvázi a tehéntejet. Sose próbáltam a tápszert felesbe tejjel keverni, egyik nap reggel, már rendes kakaót kapott a lány. Amit mindig szem előtt tartottam, hogy az első 2 hónapban szigorúan forralt tejet adtam neki. Soha, semmiféle panasza nem volt. Elég gördülékenyen fogadta az újdonságot.

A második gyerek már nem kapott ekkora kitüntető figyelmet a tehéntej bevezetésének terén (sem). Másfél évesen már adtam neki zöldborsófőzeléket, aztán hamar rátértünk a normál kakaóra is tápszer helyett. Ja, és nála már nem foglalkoztam a zacskós tejjel sem, sima, 2,8- 3,5%-os tartós tejjel került elsőként közeli ismeretségbe. A tejbegrízzel szemben volt ugyan némi fenntartása, de azt is hamar megkedvelte.

Alapvetően, sosem izgultam túl a hozzátáplálási lépcsőket, és hamar meguntam a fokozatosságot is. Szerencsémre olyan gyerekeim születtek, akik kemények, és alkalmazkodtak anya türelmetlenségi faktorához.

3A webszerkesztő

Én gyakorlatilag tehéntejet, 2éves koruk után adtam nekik. Addig “tejcsit” ittak, a koruknak megfelelő tápszert. Nem akartam kockáztatni, hisz a családban úgyis van tejérzékenység. 1 éves korukig semmilyen formában nem kaptak tejet. Utána jöttek a tejkészítmények, sajt, joghurt, túró. Majd jöttek az olyan főtt ételek, amikben van tej, de direktben a tejet, mint innivalót kétéves koruk után kapták meg.Sose volt gondjuk belőle, azóta sincs.

Kicsit mindig bizalmatlan voltam a bolti tejekkel, a futószalag tehenek tejével. Ahogy nyílt rá alkalmam én a frissen fejt termelői tehéntejet kezdtem el venni és adni nekik. Mindig felforraltam, és úgy adtam nekik, összehasonlíthatatlan a különbség.

4Béri Henrietta– olvasónk

A lányomnál nagyon megijedtem, mert reggel adtam neki tejet, aztán estére olyan hasmenést produkált, hogy azt hittem ránk hívják az ÁNTSZ-t, olyan szag volt otthon – amolyan nyúlós, szörnyen bűzöst képzeljetek el. Gyanítottam, hogy a tej miatt volt, úgyhogy visszavettem a tempóból. Érdekes, de a tejcsokira, túró rudira nem reagált így, és még a tej alapú fagyik többségnél se tapasztaltuk a hasmenést és a pocakfájást.

Vizsgálatok után megállapították, hogy a lányom laktózérzékeny. Kiváltottuk a normál tejet, laktózmentesre, és az oviba is külön ilyet viszek, hogy ebből készítsék neki a kakaót.

Időközben megszületett második gyermekem, és mit kiderült, ő is laktózérzékeny. Ezzel elég jól együtt lehet élni, szóval nem panaszkodunk, csak vesszük a mentes tejeket.

fotó: pixabay.com

Erről a témáról a Hozzátáplálás rovatban olvashatsz többet!

Mentés

Mentés

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..