Közhelyek és tabuk nélkül a szülésélményről

Tünet Együttes: Burok

„Szeretnénk, ha a szülés többé nem lenne fekete doboz.” A szülés élményéről mutat be előadást a Tünet Együttes. Négy táncosnő megkísérli felidézni és megmutatni a szülés élményét testtel, tánccal, szóval és fénnyel a Tünet Együttes új előadásában. A Burok – a táguló idő összehúzódásai egy őszintébb, közvetlenebb módon próbál közelíteni a témához, mint a sokszor idealizáló vagy túl sarkos közbeszéd. Premier február 2-3-án a Trafóban.

Váratlanul ért, ami a saját szülésemkor történt: ismeretlen, elsöprő erőkkel találkoztam a testemben, és fogalmam sem volt, hogyan tudnék jól együttműködni velük” – meséli Szabó Réka, a Tünet Együttes művészeti vezetője. – „Hiányzott valaki, aki felkészít, vagy legalább utólag segít feldolgozni az élményt. Azóta sok nővel beszéltem, akik hasonlóan éreznek: a szülés a társadalmunkban egy tabukkal és közhelyekkel övezett, kibeszélhetetlen fekete doboz.”

Szülés és fejlődés

Ezt a fekete dobozt nyitja fel a Tünet Együttes az előadással, melyben négy táncosnő – Furulyás Dóra, Nagy Csilla, Virág Melinda, Dányi Viktória – a saját szüléstörténetéből és testemlékeiből, traumatikus és euforikus élményeiből dolgozik. A Burok – a táguló idő összehúzódásai analitikus, árnyalt és felszabadítóan személyes módon nyúl a témához – mindezt a Tünetre jellemző abszurd humorral és fizikális megközelítéssel. Az alkotók remélik, hogy az előadás segít csökkenteni a szorongást, félelmeket és indulatokat, melyek a kérdést övezik.

Premier 2018. február 2-án és 3-án, 20.00 órakor a Trafóban.

Az előadás után a Másállapotot a szülészetben mozgalom szervezésében dúlák várják azokat a nézőket – férfiakat és nőket – akik szeretnének saját elmúlt, vagy éppen jövőbeni szülésélményeikről, négyszemközt beszélgetni.

További információ:
facebook.com/events/179289895985858/
tunetegyuttes.hu/darab/burok

Jegyvásárlás

A Tünet Együttesről

A Tünet Együttes Magyarország egyik meghatározó előadó-művészeti társulata, mely 2002 óta van jelen a kortárs tánc- és színházi életben. 2002 óta a társulat 27 produkciót hozott létre, amelyeket folyamatosan játszott, illetve játszik a legfőbb független tánc- és színházi társulatokat bemutató fővárosi és vidéki helyszíneken. Működése alatt 25 díjat nyert el különböző belföldi és külföldi fesztiválokon, szemléken. Az együttes rendszeresen turnézik külföldön is, eddig Európa 30 városában, 15 különböző országban lépett fel, valamint 2014-ben a tengerentúlon, New Jersey-ben tett eleget egy 4 estés előadássorozatra való felkérésnek. A társulat nem ismer műfaji határokat, előadásaikban egyenrangú elemként kezelik a szöveget, a mozgást, a zenét, a vizualitást és a különleges technikai megoldásokat. A Tünet Együttes működésében kezdettől fogva fontos a társadalmi szerepvállalás: a társulat egyik kiemelt célja, hogy személyesen megszólítsa a fiatal generációt, és ezáltal közelebb hozza a gyerekekhez a kortárs színházi világot.

Erről a témáról még a Szülés rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..