Hogyan mondhatjuk el édesanyánknak, mennyire szeretjük? Milyen ajándékkal fejezhetnénk ki leginkább, milyen fontos nekünk? Még akkor is, ha már mi magunk is anyukák vagyunk. Anyukák és nagymamák mesélnek, számukra melyik Anyák napja volt a legemlékezetesebb.

Anya-lánya nap meglepetéssel

Megszoktam, hogy minden évben egy szál virággal és egy doboz finom bonbonnal köszöntöttek a gyerekek. Nem panaszkodhattam, mert nem kellett hozzá anyák napja, hogy meglepjenek réten szedett virággal, ágyba hozott reggelivel. Ezt a szokást ugyanúgy őrizte a család akkor is, amikor a gyerekek már felnőttek és csak ritkán jártak haza. Pár évvel ezelőtt azonban igazán különleges ajándékkal lepett meg a lányom: anya-lánya napot tartottunk, elmentünk vásárolgatni, beültünk kávézni, közben rengeteget beszélgettünk, nevettünk és kellemes fáradtsággal érkeztünk haza. Otthon egy hatalmas boríték várt rám. A borítékban egy ultrahangos fotó volt, a következő felirattal: Gratulálunk, nagymama lettél! Azóta megszületett az unokám, egy csodálatos kislány. (Éva, 62 éves nagymama)

A legeslegjobb anyuka

Számomra az anyák napja sokáig gyermekkorom orgonaillatú ünnepségeit jelentette, amikor lelkesen szavaltuk, énekeltük az anyák napi verseket. Egészen más értelmet nyert azonban, amikor már nekem szavalt az óvodás kisfiam, majd átadta a versmondás közben szétgyűrögetett virágcsokrot és azt mondta: Te vagy a legeslegjobb és legeslegszebb anyuka a világon! (Andi, 34 éves anyuka)

Egy nap kényeztetés

Két évvel ezelőtt született meg a kisfiunk, Ábel és attól kezdve bizony elég kevés időm jutott magamra. Tavaly, a párom és Ábel azzal leptek meg anyák napján, hogy kaptam egy egész nap kimenőt. Sőt, a férjem még a barátnőmmel is leszervezte, hogy csajos napom lehessen. Elmentünk sportolni, aztán masszázsra, beültünk moziba, megnéztünk egy fergeteges vígjátékot – arra már nem emlékszem, hogy pontosan mi volt a film címe – és étteremben zártuk a napot. Teljesen feltöltődve érkeztem haza, ahol a kis családom folytatta a kényeztetésem: aznap este apa fürdetett, ő mesélt Ábinak és a vacsit is ő készítette. Igazán megbecsülve érezhettem magam. Kíváncsian várom, idén mivel lepnek meg. (Noémi, 39 éves anyuka)

Zenemű reggelivel

Nekem az akkor 16 éves fiam – aki ma már 28 éves – anyák napi meglepetése marad örökre emlékezetes. Milánról már egészen kicsi korában kiderült, hogy igazi zenei tehetség: szinte magától tanult meg zongorázni, gitározni, dobolni és szaxofonon játszani, később ugyan nem ez lett a szakmája, de legkedvesebb hobbija maradt a zenélés. Általános iskolában alapított egy rock bandát, ami nagy népszerűségnek örvendett, nem egyszer ők is felléptek az iskolai ünnepségeken, bulikon. 12 évvel ezelőtt anyák napján ágyba kaptam a reggelit, a gyerekek – Milán, a húgával, Sárival – kitettek magukért: amerikai palacsinta, ham and eggs és pirítós gőzölgött a tálcán, frissen facsart narancslé és isteni illatú tejhabos capuccino csábított arra, hogy azonnal kezdjek neki a lakomának. Miközben falatoztam, Milán odatett az ágyamra egy kottát, amelyen a következő felirat szerepelt: „Köszönjük, hogy Te vagy az édesanyánk” .
Nekem már ennyi elég lett volna, hogy egy százas zsebkendőt telesírjak meghatódottságomban, de csak akkor jött igazán a meglepetés, amikor Milán játszani kezdett a szaxofonon, Sári pedig zongorán kísérte. Milán írt nekem egy zeneművet, amit azóta is minden anyák napján eljátszik nekem a húgával. (Klári, 56 éves anyuka)

Kicsi rakás nagyot kíván

Életem legszebb anyák napját akkor éltem át, amikor az egész nagycsaládom hazautazott a világ minden tájáról. A legkisebb lányom, Amanda Bécsből két kislányával, a középső, Emma, Kanadából a férjével és a kisfiával és a nagyfiam, Ádám, a feleségével és négy gyermekükkel, New Yorkból érkezett, hogy egy egész hetet együtt tölthessek velük és az unokákkal. Voltunk állatkertben, vidámparkban, piknikeztünk a Balatonnál, leugrottunk Villányba bort kóstolni, bicikliztünk a Velencei tónál. Igazán színes és aktív programjaink voltak, sok nevetéssel és beszélgetéssel. A legnagyobb boldogsággal azonban az töltött el, hogy azt láttam, a gyerekeim megtalálták a helyüket a világban és kerek az életük. (Alexandra, 68 éves, többszörös nagymama)

Szólj hozzá Te is!