A mentális egészség fontos a terhesség alatt

A mentális egészség fontos a terhesség alatt
A mentális egészség fontos a terhesség alatt

A terhesség vegyes érzelmeket hoz magával, és nem mindegyik jó. Ha aggódsz emiatt, nem vagy egyedül. Ámde a mentális egészség fontos a terhesség alatt. Az első terhesség esetén erősebbek lehetnek a félelmek. Még nehezebb lehet, ha depresszióval vagy szorongással küzd a kismama.

Egészséged és babád egészsége érdekében vigyázz magadra, amennyire csak tudsz. Ügyelj arra, hogy jól táplálkozz, mozogj, aludj eleget, és szedj szülés előtti vitaminokat.

Pelenkázó komódok nagy választékban | Pepita.hu

Ha aggódsz, szomorú vagy ideges vagy, beszélj valakivel erről – és tudd meg, mikor kell segítséget kérni.

Milyen érzéseink lehetnek babavárás során?

A gyakori hangulatváltozások normálisak a terhesség alatt. De ha állandóan ideges vagy és sosem érzed magad jól, az valami mélyebb folyamat jele lehet. A terhesség miatti stressz, a terhesség alatt bekövetkező változások a testben, és a mindennapi gondok eredményezhetik mindezt.

Eldobható Pelenka vásárlás: árak, képek infók | Pepita.hu

A depresszió, szomorúság, vagy hetek vagy hónapok alatt el nem múló ingerlékenység a terhesség során bekövetkezhet. Néhány nő már vélhetően a babavárás előtt is depressziós lehetett. De számos okból alakulhat ki utólag is, például:

  • ha a nő nem örül a babavárásnak
  • munkahelyén, otthon sok stressz éri
  • anyagi gondokkal küzd
  • nincs mellette az édesapa, vagy támogató közeg
Terhes, Anyasági, Anya, Anyaság, Vár, Terhes Nő, Nő, mentális egészség
pixabay

A szorongás, az aggodalom vagy a félelem érzése normális lehet. Ha amúgy is nagyon aggodalmas személyiség voltál az élet egyéb területein is, akkor sok minden plusz stressz lehet számodra a terhesség alatt. Aggódhatsz, hogy nem leszel jó anya, vagy nem engedheted meg magadnak, hogy babát nevelj. Millió meg egy okot találhatsz, hogy mi baj történhet.

Ilyen jellegű gondokkal érdemes szakember segítségét kérni, hiszen sem neked, sem a babádnak nem tesz jót, ha folyamatosan gyötrődsz valami végett.

A mentális egészség fontos a terhesség alatt

Járókák és utazójárókák nagy választékban | Pepita.hu

A terhes nőknek más mentális egészségügyi problémái is lehetnek, például:

  • bipoláris zavar
  • poszttraumás stressz zavar (PTSD)
  • pánikrohamok (hirtelen, intenzív fizikai válaszok, megmagyarázhatatlan és megbénító félelem érzésével)
  • rögeszmés-kényszeres rendellenesség (OCD)
  • étkezési rendellenességek (például bulimia vagy anorexia nervosa)

Fontos a mentális egészségi problémák kezelése terhesség alatt. Lehet, hogy a depressziós, szorongó vagy más problémával küzdő anyák, ha nem kapják meg a szükséges orvosi ellátást nagy bajba kerülnek. Lehet, hogy nem vigyáznak magukra, vagy drogokat és alkoholt fogyasztanak a terhesség alatt. Ezek a dolgok árthatnak a növekvő babának.

Beszélj orvosoddal az általános egészségi állapotodról és a múltban felmerült mentális egészségi problémákról is. A legjobb, ha orvosod megismeri teljes kórtörténetet arra az esetre, ha bármi felmerülne a terhesség alatt vagy után.

Hogyan kezelheted a problémákat?

Anyaság, Lány, Terhes, Anya, Terhesség, Család, mentális egészség
pixabay

Mikor mondhatjuk, hogy olyan beteg a gyermek, amivel nem mehet suliba? | Babafalva.hu

A mentális egészségügyi problémák kezelése a következőket foglalhatja magában:

Vényköteles gyógyszer szedése. Mindig beszélj orvosoddal, mielőtt bármilyen gyógyszert kezdenél szedni – vagy abbahagyni – a terhesség alatt. Ha bármilyen gyógyszert szedsz mentális egészségi problémára, és terhes vagy/terhességet terveztek, mondd el orvosodnak. Ne hagyd abba a szedését, hacsak orvosa nem mondja meg. Egyes gyógyszerek problémákat okozhatnak a növekvő csecsemő számára, de a gyógyszer abbahagyása súlyosbíthatja a helyzetet. Orvosod olyan kezelési tervet készíthet, amely a legjobb az anya és baba számára.

Beszélgetés. A terapeutával folytatott beszélgetés nagyszerű módja lehet a stressz kezelésének, a depresszió kezelésének és a szorongás enyhítésének a terhesség alatt. Segítséget nyújthat egy olyan támogató csoport megtalálása, ahol megoszthatod aggodalmaidat más anyákkal. Olyanokkal, akik tudják, min mész keresztül. A szociális munkással vagy tanácsadóval való beszélgetés segíthet a pénzzel kapcsolatos kérdésekben, a gyermekneveléssel kapcsolatos aggodalmakban vagy más stresszes helyzetekben, ami az anyát körülveszi.

Egyéb megközelítések. Sok nő élvezi az olyan időtöltést, mint a jóga, a testmozgás és a meditáció. Járj el sportolni. Ha stresszesnek vagy túlterheltnek érzed magad, egy barátoddal, családtaggal való beszélgetés segíthet abban, hogy jobban érezd magad.

VIA

hirdetés
Ha van kimeríthetetlen téma és témán belüli kérdéskör ezen a csodálatos bolygón, úgy vélem ezek pontosan a gyereknevelés és a család témakörei. Minden nap hoz némi változást, mindig jönnek újabb és újabb fordulatok a világban, mindig lesznek időszerű kutatások, melyekről igenis érdemes írni. Önnön gyermekkori tapasztalatokat, személyes gondolatokat, szakmai cikkek fordításait öntöm szavakba. Az írás az életem fő mozgatórugója. Legyen szó cikkekről vagy versekről, izgalmasnak és gyönyörűnek találom az alkotás ezen módját. Az információáramlás könnyeden zajlik modern világunkban, ezért nagy lehetőség számomra, hogy egy ilyen nagyszerű közösséggel oszthatom meg mondandómat, mint amilyenek Ti vagytok!
Előző cikkFájdalom szoptatás során – mitől lehet?
Következő cikkMilyen táplálkozási zavar a pika (pica)?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .