10 furcsa étel, amitől biztos libabőrös leszel

10 furcsa étel, amitől biztos libabőrös leszel
10 furcsa étel, amitől biztos libabőrös leszel

Ha benned is felmerült már a kérdés, világszerte hány fajta furcsa étel van, amit napi szinten fogyasztanak az emberek, a legjobb helyen jársz! Összegyűjtöttünk nektek néhány különös, sok esetben gusztustalan ételt, amit előszeretettel szolgálnak fel a világ különféle pontjain.

1. Balut – Fülöp-szigetek: forró vízben főtt tojás, amiben már fejlődésnek indult az embrió. Héjával együtt fogyasztják. Eww..

2. Hákarl – Izland: cápahúsból készül, amelyet az állat erősen ammóniaszagú vizeletében érlelnek, tulajdonképpen… rohasztott cápahús.

3. Sannakji – Dél-Korea: élő polipot szeletelnek fel és azonnal fogyasztják, így a karok még mozognak az ételben. Akkor mondhatjuk, hogy ez minden alkalommal mozgalmas ebéd?

4. Escamoles – Mexikó: a mexikói sáskahernyó tojásait tartalmazó étel, amelyet a föld alatti hangyabolyokból szednek össze.

5. Casu marzu – Olaszország: egy rothadó sajt, amelyben élő bogarak is találhatóak. Nyami?

6. Stargazy Pie – Anglia: egy tengeri heringből készült pite, amelyben a hal feje az étel tetején látható.

7. Shirako – Japán: az északi-atlanti tőkehal spermazacskója, amelyet általában nyersen fogyasztanak.

8. Fried Tarantulas – Kambodzsa: egy olyan étel, ami kambodzsai tarantulát tartalmaz, amelyet mézzel, fokhagymával és chili paprikával fűszereznek.

9. Svið – Izland: egy fél főtt juhfej, az étel már-már szembenéz a fogyasztójával.

10. Huitlacoche – Mexikó: ez egy olyan gombafajta, ami a kukoricán nő, amit Mexikóban előszeretettel termesztenek, árulnak és fogyasztanak.

Mi a helyzet Magyarországgal?

Magyarországon is számos étel van, ami idegen szemmel nézve meglehetősen furcsa lehet. Számunkra természetesek, gyakran fogyasztottak és finomak, mégis elkerekedő tekintetek várnak ránk, ha egy külföldi embernek meséljük el egyes ételeink elkészítését, tartalmát.

Zsíroskenyér hagymával vagy épp szalonnasütés!

Az egy dolog, hogy a grillezés világszerte elterjedt. Ámde mi magyarok előszeretettel sütünk szalonnát. Nos, ez a külföldiek szemében úgy néz ki, hogy egy tömör zsírtömböt égetünk nyárson a tűz felett és folyatjuk rá a kenyérre. Olvasztott zsírt! Így belegondolva valóban furcsa a folyamat, de isteni a végeredmény. Hasonló étel a zsíroskenyér hagymával. A legtöbben lilahagymakarikákkal, sózva, borsozva fogyasztják. Az extrémebbek egy kis juhtúróval is megbolondítják.

Kocsonya, avagy zselészerű húsleves, disznóaprólékokkal? Naná!

A kocsonya egy hagyományos hideg étel, amelynek fő összetevője a disznó lába és csülke. A húsos alapanyagokat felöntik vízzel, ízesítik, zselésítik és hosszú főzés után kis tálakba szedik. A levesszerű étel a hűtőben kocsonyaállagú lesz. Ki-ki saját szájíze szerint mustárral, ecetes hagymával, citromlével és friss kenyérrel tálalja. (A disznóaprólékokon kívül néhányan répát, zöldségeket is raknak bele.)

Köröm vagy csülökpörkölt – disznóláb… nyami(?)

A magyar emberek már-már mindent elkészítenek pörköltként. Így van ez a disznó körmeivel, csülkével is. Aki szereti a szaftosabb ételeket, az garantáltan imádni fogja. Nincs az a szalvétamennyiség, ami elegendő lehet egy tányér körömpörkölt után. Valljuk be, a csontos részeket nehézkes kulturáltan fogyasztani.

Ha már pörkölt, kakashere vagy kakastaréj pörköltünk is van.

A fő összetevője ennek az ételnek a baromfi heréje vagy taraja, amit elkészítünk pörköltként. Ráadásul a herék fogyasztása rendkívül egészséges, mivel tele van Omega-3 zsírsavakkal. Ugye, hogy mi mindenből pörköltet főzünk?

Véres hurka, hát az mi?

Tulajdonképpen sertés, önmagába töltve. Így nézve eleggé morbid elgondolás. A hurka 3 fő alapja a rizs, a hagyma és az elengedhetetlen disznóbelsőségek. Ezt megbolondítjuk az említett állat vérével és beletöltjük a belébe. Nekünk természetes, de egy külföldi biztosan a fejét fogná, ha megtudná, hogyan készül ez az étel.

Ha már vér, bizony mi azt magában is megsütjük, jó sok hagymával.

A disznó (vagy baromfi) vérét, hagymásan lesütve is különleges ételt kapunk, ami egy-egy disznóvágáson gyakori reggelinek számít. Mellé jöhet egy kis tükörtojás és garantált a jóllakottság.

Rántott hús, rántott zöldségek, rántott parizer, rántott sajt… nincs olyan, amit ne tudnánk rántva készíteni.

Ebből a felsorolásból talán a parizer az, ami meglepőbb lehet. Ugyanaz a folyamat, mint bármilyen más rántott ételnél. A parizer szeletek mehetnek a lisztbe, a tojásba és végül a zsemlemorzsába. Ezt követően olajban ropogósra sütjük. Isteni finom! Az egyetlen gond vele, hogy nagyon sokat kell kisütni ahhoz, hogy tényleg jól tudjon lakni az ember és bizony nagyon eteti magát.

A csontvelőt sem pazaroljuk!

Ha már velő, ha elegendő mennyiség áll rendelkezésre belőle, piritóskenyérre kenve, egyszerűen isteni. Ezt is embere válogatja, de nagyon sokan kifejezetten szeretik.

Szerinted melyik a legfurcsább étel a világon?

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .