4 leggyakoribb tény és tévhit a köldökzsinórvér őssejtekről

4 leggyakoribb tény és tévhit a köldökzsinórvér őssejtekről
4 leggyakoribb tény és tévhit a köldökzsinórvér őssejtekről

Annak ellenére, hogy az első sikeres köldökzsinórvér eredetű őssejt-transzplantáció óta több mint 40 000 köldökzsinórvér minta került felhasználásra, és ez a szám évente kb. négyezerrel emelkedik, még mindig sok tévhit kering a köldökzsinórvér őssejtekkel kapcsolatban. Dr. Száraz Leonóra, a KRIO Intézet tudományos igazgatója most segít tisztázni az őssejtek gyűjtésével, felhasználásával és tárolásával kapcsolatos félreértéseket, és felfedi az őssejtek valódi értékét.

1. tévhit: A köldökzsinórvér gyűjtésekor a köldökzsinórt azonnal el kell vágni, pedig ez a vér még a babába folyna

TÉNY

A köldökzsinórvért valóban csak pulzáló köldökzsinórból lehet gyűjteni, de a gyűjtést nem kell a baba születése után azonnal elkezdeni, hiszen a vér pulzálása még hosszú ideig tart. A gyűjtést végző orvos vagy szülésznő megvárja a baba felsírását, az első légvételeket. Ekkor a köldökzsinórvér gyűjtés már nem befolyásolja károsan sem a baba, sem pedig a mama egészségét, hiszen a vér gyűjtése a méh faláról leváló placentából és a köldökzsinórból történik fájdalommentesen.

2. tévhit A köldökzsinór őssejteket nem lehet hosszú ideig tárolni

TÉNY

A – 180 oC körüli hőmérsékleten, azaz mélyfagyasztott állapotban történő tárolás során a sejtek anyagcseréje annyira lelassul, hogy gyakorlatilag nem öregszenek, így a minták korlátlan ideig tárolhatók és felhasználhatók, akár minket is túlélhetnek. A legöregebb köldökzsinórvér – amellyel sikeres transzplantáció történt – 24 év mélyfagyasztva tárolás után került felhasználásra.

köldökzsinórvér, labor

3. tévhit: Itthon nem kerülnek felhasználásra az eltárolt őssejtek

TÉNY

Magyarországon 2001 óta rendszeresen végeznek köldökzsinórvér eredetű őssejt-transzplantációt. Napjainkban mintegy 80 féle betegség kezelésénél alkalmazzák, rutinszerű a felhasználásuk a vérrel és vérképzéssel kapcsolatos betegségek (pl.: leukémiák, anémiák), egyes immunhiányos betegségek, valamint anyagcserezavarok kezelésében. Hazánkban jelenleg öt őssejt-transzplantációs cetrum működik, ahol évente kb. 10 köldökzsinórvér transzplantáció történik gyermekek gyógyítására.

Az egészséges gyermeki fejlődés része a játék | Babafalva.hu

4. tévhit: Csak gyerekeknél lehet felhasználni a születéskor gyűjtött őssejteket

TÉNY

Bár Magyarországon valóban csak gyermekek vérképzőszervi rendellenességei, immunhiányos betegségei kezelhetők köldökzsinórvér eredetű őssejtekkel, de a nagyvilágban 2006 óta évente több felnőttet transzplantálnak köldökzsinórvérrel, mint gyermeket. A minta felnőtteknél való felhasználhatóságát tulajdonképpen az határozza meg, hogy milyen térfogatú, pontosabban milyen magvas sejtszámú az eltárolt köldökzsinórvér. Egy átlagos térfogatú 85-90 ml-es minta, már annyi magvas sejtszámot tartalmaz, hogy elegendő egy kb. 50 kg-os felnőtt kezelésére is. Nagyobb testtömeg esetén pedig arra is van lehetőség, hogy a köldökzsinórvér mintákat a szöveti összeférhetőség alapján párba állítsák egymással, és így növeljék meg a minta mennyiségét. Így a levett minta saját részre akár felnőtt korban is felhasználható lehet.

+ 1 tévhit: A szolgáltatás túl drága

TÉNY
Talán a legnagyobb tévhit az őssejttárolással kapcsolatban, hogy a tárolás nagyon drága, ezért kevesen engedhetik meg maguknak. Ezzel szemben ma már nagyon sokféle lehetőség van, részletfizetés, egészségpénztári elszámolás, és azt is kevesen tudják, hogy nem csak hosszú távú egyösszegű tárolási díj fizetésben lehet gondolkodni, hanem akár évenkénti tárolásra is van mód. Ha ma egy magyar család szeretne gondoskodni születendő gyermeke őssejtjeinek tárolásáról, akkor biztos, hogy talál megfelelő konstrukciót. A köldökzsinórvér tárolás évenkénti tárdíja jelenleg 23.000 Ft/év.

Krio Családi Őssejtbank online kalkulátora segítségével könnyedén összeállíthatod és kiszámolhatod saját őssejttárolási csomagodat!

Játszóterek vásárlása: árak, képek infók | Pepita.hu

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .