Vajon mikor a legtermékenyebb egy nő?

Elérkezett az a pillanat, amikor úgy döntöttél, szeretnél gyermeket vállalni? Tisztában vagy azzal, hogy milyen lépéseket kell tenned a vágyott cél eléréséhez, de az időzítést illetően még bizonytalan vagy? Aggódsz, hogy talán túl sokáig vártál? Vajon még termékeny vagy, és ha igen, mikor van a legnagyobb esélyed a fogantatásra?

Számos módszer létezik annak megállapítására, mikor van a legmegfelelőbb idő. Ha tehát a termékenységgel kapcsolatos kérdéseid vannak, például arról, hogy mikor a legtermékenyebb egy nő, mi a szerepe az ovulációnak ebben az egészben, és hogyan követheted nyomon az ovulációdat – olvass tovább!

Mit jelent a termékenység?

Az American Pregnancy Association meghatározása szerint a termékenység az egy természetes képesség arra, hogy egy nő teherbe essen. A fogantatás és a későbbi terhesség több tényezőtől is függ, mint például a petesejt és a sperma egészségétől, valamint attól, hogy a megtermékenyített petesejt sikeresen beágyazódik-e a méhbe.

Terhességi tesztek a Pepitán!

Hogyan tudod, hogy termékeny vagy-e?

Még ha az is vagy, ez nem garantálja, hogy az első szexuális együttlét után rögtön bekövetkezik a fogantatás és terhesség. Fontos tudnod, mennyi időt érdemes próbálkozni, mielőtt szakemberhez fordulnál további vizsgálatokért.

„A meddőséget úgy definiálják, mint egy évig tartó védekezés nélküli szexuális kapcsolatot a terhesség elérésének hiányában,” mondta Dr. Cary L. Dicken, a Mom.com-nak. Ha 35 évesnél idősebb vagy, ez az időszak 6 hónapra csökken. De mielőtt elkezdenél aggódni a meddőség miatt, próbáld meg kiszámolni a termékenységi időszakodat, és arra az időszakra összpontosítani a fogantatási terveket.

Mikor van a termékenységi időszakod?

Ahogy már említettük, számos tényező határozza meg, hogy termékeny vagy-e. De valójában van egy konkrét időszak, amikor nagyobb eséllyel eshetsz teherbe, mint más időszakokban. A termékenységi időszakod azokból a napokból áll, amelyek az ovulációd körül helyezkednek el. Pontosabban az ovuláció előtti öt napról, magáról az ovulációs napról, és az azt követő napról van szó.

Jelek, hogy a termékenységi időszakodban vagy

Az ovulációd várható idejének naptárral való követése mellett más fizikai jeleket is tapasztalhatsz, amikor közeleg az idő. Ilyenek például a méhszájnyák váladékának változásai és a bazális testhőmérsékleted enyhe emelkedése.

(A „basal body temperature” (BBT), vagyis bazáltesthőmérséklet a helyes kifejezés. Ez azt a legalacsonyabb testhőmérsékletet jelenti, amit pihenés közben mérhetünk, általában ébredés után, még mielőtt bármilyen fizikai aktivitást végeznénk. A bazáltesthőmérséklet nyomon követése segíthet a nőknek az ovulációs periódusuk és termékeny napjaik azonosításában, mivel az ovuláció idején enyhe emelkedést mutathat.)

Most, hogy tudjuk, a termékenységi időszakod az ovulációdhoz kötődik, felmerülhet a kérdés, hogy mi is az ovuláció pontosan?

Az ovuláció, vagyis a tüszőrepedés, rendszerint a két menstruáció közötti középidőben történik. Ekkor a petesejt kiszabadul a petefészekben lévő tüszőből, bekerül a petevezetékbe, és ha spermiummal találkozik, akkor megtermékenyülhet.

Terhességi tesztek a Pepitán!

A női nemi ciklus során mindössze néhány nap számít termékenynek, mivel a petesejt átlagos élettartama mindössze átlagosan 24 óra. A spermiumok akár több napon át életképesek, így az ovuláció (tüszőrepedés) előtt 72 órán belül, illetve utána 24 órán belül van a legnagyobb esély a teherbeesésre.

Amikor ez a petesejt találkozik a spermával és megtermékenyül, az a sikeres terhesség első lépése. Ahogy már említettük, a termékenységi időszakod magában foglalja az ovuláció előtti napokat is, de miért? Azért, mert megfelelő körülmények között az egészséges sperma akár öt napig is életben maradhat.

Jelek, hogy ovulálsz

A ciklusod, a termékenységi időszakod és az ovulációd követése egyszerű egy kalkulátor vagy naptár használatával, de azoknak, akiknek nincs rendszeres menstruációs ciklusuk, érdemes más jelekre is figyelniük.

Az ovuláció egyik jele a méhszájnyák váladékának változása. „Az ovuláció előtt több napon át tiszta és csúszós lesz, mint a tojásfehérje, a legnagyobb esély a terhességre pedig akkor van, ha a közösülés a váladék csúcsán történik,” mondta Dr. Witt, a Yale Orvostudományi Egyetem Klinikai Szülészeti, Nőgyógyászati és Reprodukciós Tudományok Tanszékének adjunktus professzora a Forbes Health-nek.

FORRÁS

hirdetés
Ha van kimeríthetetlen téma és témán belüli kérdéskör ezen a csodálatos bolygón, úgy vélem ezek pontosan a gyereknevelés és a család témakörei. Minden nap hoz némi változást, mindig jönnek újabb és újabb fordulatok a világban, mindig lesznek időszerű kutatások, melyekről igenis érdemes írni. Önnön gyermekkori tapasztalatokat, személyes gondolatokat, szakmai cikkek fordításait öntöm szavakba. Az írás az életem fő mozgatórugója. Legyen szó cikkekről vagy versekről, izgalmasnak és gyönyörűnek találom az alkotás ezen módját. Az információáramlás könnyeden zajlik modern világunkban, ezért nagy lehetőség számomra, hogy egy ilyen nagyszerű közösséggel oszthatom meg mondandómat, mint amilyenek Ti vagytok!
Előző cikkDigitális detox – újévi fogadalmak a technológia korában
Következő cikkTippek a baba ekcéma kezelésére

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .