Babaápolás egészségpénztárból – Itt szinte mindent megvehetsz!

Az egészségpénztár mindenkinek hasznos, aki költ az egészségére, és fizet személyi jövedelemadót. Családot tervező és kisgyermeket nevelő családok számára azonban majdhogynem kötelező. A baba megszületésétől kezdve számos lehetőségünk van arra, hogy a babaápolással és -gondozással kapcsolatos kiadásainkat csökkentsük.

Miért jó az egészségpénztár?

Az egészség és a személyi jövedelemadó látszólag nem összeillő dolgok, mégis összeköti őket egy állami támogatás, amely az egészségpénztárhoz kapcsolódik – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Az egészségpénztárba befizetett összeg 20 százalékát, évente legfeljebb 150 ezer forintot ugyanis visszaigényelhetünk az adókból. Ha tehát vannak egészségügyi kiadásaid, például jársz magánorvoshoz, vásárolsz gyógyszereket, babaápolási, női higiéniai termékeket vagy akár gluténmentes élelmiszereket, akkor ezeket érdemes az egészségpénztári számládon keresztül fizetni. Ha pedig gyermeket nevelsz, akkor különösen sok lehetőséged van spórolni.

Ezt mind fizetheted egészségpénztárból

Lássuk rögtön, hogy mi mindent vehetsz a pénztáron keresztül a babádnak! Az egészségpénztári számládról gyakorlatilag mindent meg tudsz venni, amire egy kisbaba ápolásához és gondozásához szükséged lehet. Vásárolhatsz pelenkát, törlőkendőt, cumit, cumisüveget, tápszert, itatópoharat, de babafürdetőt, babatestápolót, sampont, popsikrémet és napvédő krémet is. Elszámolhatod a textilpelenka, a hajkefeszett, az orrszívó, az úszópelenka vagy a kézfertőtlenítő árát is.

Saját magadnak vásárolhatsz melltartóbetétet, mellszívót, tisztasági és egészségügyi betéteket, bimbóvédőt.

Ezek nagy része olyan termék, amelyeket rendszeresen, akár havonta, és akár éveken át használni fogsz majd, így különösen jól jön, ha kevesebbe kerülnek. Pelenkából például egy gyerek akár 4-6 ezer darabot is elhasznál amíg szobatiszta lesz. Ez akár 700 ezer forintos kiadást is jelenthet összesen. Az egészségpénztárral ezen – a pénztári számla költségét is figyelembe véve – 100 ezer forint feletti összeget is meg tudsz takarítani.

Ezért ráadásul még a vásárlási szokásaidat sem feltétlenül kell megváltoztatnod, hiszen például a dm és a Rossmann üzletekben az elszámolható babaápolási termékek nagy részét beszerezheted.

A fenti nagy drogérialáncokban egyébként ezren felül van az egészségpénztáron keresztül vásárolható termékek száma, és egyben kártyaelfogadó helyek is. Vásárláskor könnyen eldöntheted, hogy mit fizethetsz az egészségpénztári számlád terhére és mit nem, ugyanis a polcokon lévő címkéken ezt kis „EP” jellel jelölik. Ha mégis bizonytalan vagy, a kasszánál is kiderül, ha valamit mégsem számolhatsz el az egészségpénztárban. Amit pedig a drogériában nem tudsz megvenni, azt jó eséllyel beszerezheted egy patikában.

A fogyóeszközökön túl pedig vásárolhatsz a babának légzésfigyelőt, bébiőrt vagy babamonitort is. Elszámolhatod a párásító, a babamérleg vagy a digitális lázmérő árát is.

Hogyan vásárolhatsz?

Már említettük a pénztári kártyás fizetést – mondja kérdésünkre Gergely Péter. A boltoknak nem kell szerződésben állnia az egészségpénztárral ahhoz, hogy ott vásárolni tudj, de a kártyahasználathoz már szerződés kell. Ezért lehetséges, hogy az üzlet nem fogadja el a kártyádat, de terméket akkor is vásárolhatsz, csak számlát kell kérned a vásárlásról.

A számlát a saját nevedre kérd, és szerepeljen rajta a pénztári tagi kódod is. Ezt aztán beküldheted az egészségpénztárnak. Elektronikusan is küldheted, akár a pénztárnál lévő ügyfélfiókodon keresztül is, de ha ezt lehetőséget a pénztár nem biztosítja, akkor e-mailben. Érdemes több számlát összegyűjtened, és együtt beküldeni. Az egészségpénztár napokon belül visszautalja a vásárlás összegét az egészségszámládról a bankszámládra.

Több olyan internetes webshop is van, ahol tudsz egészségkártyával fizetni. Ilyen például a Pénztárbolt, ahol számtalan orvosi segédeszközt vásárolhatsz, vagy a babapénztár, ahol babaápolási termékeket rendelhetsz. Utóbbiban az OTP Egészségpénztár kártyáját fogadják el, és számlát tudnak adni a Patika, Új Pillér és Prémium Egészségpénztárak tagjainak.

Lehet még kényelmesebb!

Az egészségpénztár kényelmesen használható, és akár megtakarítást is képezhetsz a számládon. Ez különösen hasznos, ha nagyobb kiadás várható, mondjuk fogászati beavatkozást tervezel vagy szemüveget vennél.

Önsegélyező szolgáltatásokat viszont csak akkor tudsz igénybe venni, ha van már legalább 180 napja a számládon lévő egyenleged, úgyhogy itt egyenesen kötelező a takarékoskodás. Ilyen szolgáltatás a gyermek születésekor igénybe vehető a születési támogatást, amelynek keretében a számládról 1 millió forintot vehetsz fel, és bármire elköltheted. Vagy kiegészítheted az egészségszámládról a CSED, GYED, GYES juttatásaidat.

A számládon lévő pénz nem veszíti el az értékét, hiszen az egészségpénztár azt szigorú szabályok szerint befekteti, és negyedévente hozamot fizet.

Ha viszont nem akarsz vagy nem tudsz sok pénzt tartani az egészségpénztárban, attól még használhatod a szolgáltatásokat. Eseti jelleggel bármikor bármekkora összeget befizethetsz. Van azonban néhány pénztár, amelyik nagyon kényelmes kártyás fizetési lehetőséget kínál. Ezeket a kártyákat – részletezi a szakértő – közvetlenül is összekötheted a bankkártyáddal. Így közvetlenül fizetés előtt vagy azzal egyidejűleg kerül át a szükséges összeg a pénztári kártyádra, onnan pedig a kereskedőhöz. Ez pénztári befizetésnek minősül, és adókedvezményt kaphatsz érte.

A Patika Egészségpénztárnál beállíthatod, hogy ha az egyenleged egy bizonyos határ alá esik, akkor az általad meghatározott összeggel feltöltődjön az egészségszámlád. Ez biztonságos, és nem kell attól tartanod, hogy ott állsz a boltban és nem tudsz fizetni.

A Prémium és az IZYS Egészségpénztárak modern kártyái pedig a vásárlás pontos összegét veszik át a bankszámládról, a pénztár költségével növelten.

Így tehát élvezheted a pénztár nyújtotta előnyöket, méghozzá kényelmesen, és közben pénzügyileg is tudatos vagy.

hirdetés
A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket.
Előző cikkA baba kommunikációja: hogyan értsük meg a jelzéseit és szükségleteit?
Következő cikkUtazás a világ legvarázslatosabb helyszíneire: 6 hely, amit látnod kell!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .