Mikor mondhatjuk, hogy olyan beteg a gyermek, amivel nem mehet suliba?

Mikor mondhatjuk, hogy olyan beteg a gyermek, amivel nem mehet suliba?
Mikor mondhatjuk, hogy olyan beteg a gyermek, amivel nem mehet suliba?

Mindannyian megbetegszünk olykor. Így a gyermekek is megbetegedhetnek. Azonban sokszor dilemmát okozhat, hogy melyik az a szint, amikor már ne engedjük őt iskolába. Mikor jön el az a perc, ha beteg a gyermek, hogy betegség miatt marasztaljuk otthon őt? Cikkünkben ezzel a kérdéssel foglalkozunk.

„A legtöbb esetben meg tudom határozni, ha a gyermekem túl beteg az iskolához vagy óvodához. De vannak helyzetek, amikor például lázuk nincs, de még sincsenek jól, amikor nem tudom eldönteni. Olyankor nem vagyok benne biztos. Honnan tudhatom, hogy mikor érzi elég jól magát a gyermekem az iskolához, ovihoz? Honnan tudom mikor maradjon otthon?” – merül fel a helyzet.

Kismama vitaminok, Vitamin várandós/terhes nőknek | Pepita.hu

A betegségek mértékét meghatározni nehéz lehet

Bármelyik szülő számára nehéz lehet meghatározni pontosan, hogy egy gyerek elég jól van-e az iskolához. Gyakran juthat arra a következtetésre ilyenkor a szülő, hogy a gyermek továbbra is részt vehet-e az iskolában. A torokfájás, a köhögés vagy az enyhe orrfolyás nem mindig azt jelenti, hogy a gyermek nem tudja kezelni az órai és egyéb feladatokat.

Ha kétségeitek vannak, először jelezzétek az iskola vagy óvoda felé. A legtöbb óvodában és általános iskolában vannak szabályok arra vonatkozóan, hogy mikor kell otthon tartani a gyerekeket. Például a torokgyulladással küzdő gyerekeknek először egy vagy két adag antibiotikumra van szükségük, ami azt jelentheti, hogy a diagnózist követő napon (vagy esetleg tovább) otthon kell maradniuk.

Hogyan kezeljük a szomorú érzéseket? | Babafalva.hu

A tünetek nélküli láz általában nem elegendő oka annak, hogy a gyermek otthon maradjon. De sok iskola vagy gyermekgondozó azt kéri, hogy a gyermek ne térjen vissza legalább 24 óráig a láz természetes elmaradása után (lázcsökkentő gyógyszerek nélkül).

Tabletta, Gél Kapszula, Gyógyszer, Egészség, Gyógymód, beteg a gyermek
pixabay

A bárányhimlő sebeknek például száraznak és kérgesnek kell lenniük, mielőtt a gyerekek visszatérnének az iskolába (ez általában körülbelül 6 napot vesz igénybe). Egyéb fertőző fertőzések – mint a rubeola, a szamárköhögés, a mumpsz, a kanyaró és a hepatitis A – speciális irányelvekkel rendelkeznek az iskolába való visszatéréshez. Orvosotok segíthet ennek kitalálásában.

Lázmérők és hőmérők gyerekeknek | Pepita.hu

Sokszor, ha beteg a gyermek és olyan baja van, ami ijesztően hathat, például a tetvesedés… jó ha tudod:

A tetvek, a rüh és az ótvar nem kell, hogy akadályozzák az iskolába járást. Ha a problémát a tanár vagy az ápolónő találja meg, a gyermeknek a nap végéig az iskolában kell maradnia. Azoknak a gyerekeknek, akik az iskola után kapják meg az első kezelést, másnap reggel vissza kell tudniuk térni az osztályterembe.

Megfázás, köhögés esetén a gyerekek mehetnek iskolába, ha elég jól érzik magukat, nincs lázuk, és nincs szükségük annyira gondozásra, hogy ezzel terheljék a tanárokat.

Egészségügyi eszközök babákhoz és gyerekekhez | Pepita.hu

Természetesen soha ne küldj iskolába olyan gyereket, aki lázas, erős hányinger van vagy hányásos, hasmenéses tünetei vannak. Azok a gyerekek, akik elveszítik étvágyukat, ragaszkodóak vagy letargikusak, fájdalomra panaszkodnak, vagy akik egyszerűen nem tűnnek önmaguknak, szintén maradjanak otthon. Ha gyermekednek több gondozásra lesz szüksége, mint amennyit a tanár tud nyújtani, akkor a többi gyerekkel szemben csak az igazságos, ha otthon marad.

A legfontosabb, hogy hallgass a szülői ösztöneidre. A gyerekeidet te ismered a legjobban. Ha a kicsinek folyik az orra, de semmi egyéb gondja nincs, nagy eséllyel elég jól lesz az osztályteremben. De ha egész éjjel köhög, és nehezen kel fel reggel, akkor lehet, hogy otthon kell pihennie.

VIA

hirdetés
Ha van kimeríthetetlen téma és témán belüli kérdéskör ezen a csodálatos bolygón, úgy vélem ezek pontosan a gyereknevelés és a család témakörei. Minden nap hoz némi változást, mindig jönnek újabb és újabb fordulatok a világban, mindig lesznek időszerű kutatások, melyekről igenis érdemes írni. Önnön gyermekkori tapasztalatokat, személyes gondolatokat, szakmai cikkek fordításait öntöm szavakba. Az írás az életem fő mozgatórugója. Legyen szó cikkekről vagy versekről, izgalmasnak és gyönyörűnek találom az alkotás ezen módját. Az információáramlás könnyeden zajlik modern világunkban, ezért nagy lehetőség számomra, hogy egy ilyen nagyszerű közösséggel oszthatom meg mondandómat, mint amilyenek Ti vagytok!
Előző cikkHanga Ádám-kosártábor másodszor Debrecenben
Következő cikkFájdalom szoptatás során – mitől lehet?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .