Amikor a baba először mozdul meg a pocakodban…

magzat mozgás

A magzat folyamatosan – fejlettségi szintjének megfelelően – mozog a pocakodban, ám a kérdés itt az; mikor kezded el érezni mindezt! Hiszen minden kismama erre vár, hogy ne csak egy monitoron lássa születendő babáját, hanem érezze is őt.

Mikor kezd mozogni a magzat?

A 6-7 héten már reflex-mozgásokat végez – hisz a kezei, lábai elkezdtek fejlődni. 3-4 héttel később azonban irányított mozgásokat is megfigyelhetünk – egyelőre még csak az ultrahang felvételeken. Szájába veszi az öklét, ujjait, felfedezi az arcát és a köldökzsinórt, „úszkál” a magzatvízben, hiszen helye még van bőven.

Mikor kezded érzeni Te is a baba mozgását?

A terhesség 16. hetében már érezhető, ahogy a baba rúg, mocorog, nyújtózik. Természetesen ezeket sokan nem is veszik észre, hiszen nagyon apró érzetekről beszélünk – befolyásolhatja ezek észlelését a kismama testalkata, a méhlepény tapadása, a magzat aktivitása és persze az is, hogy miként azonosítja a leendő anyuka a baba mozgását. Az első várandósság csodáját átélő nők esetén ez a felemelő és egyben megnyugtató érzés azonban akár a 20-24. hétig is várathat magára.

Általánosságban elmondható, hogy a nők többsége a 18-21. hét között kezdi el érezni babájának mozgását.

Fontos tudnod, milyen érzésre is számíthatsz: pillangó szárnyának rebegtetése, apró buborékok fogócskája. Tudom, ezt most nagyon furcsa elképzelni, de, amint megérzed, tudni fogod, hogy miért ilyenekhez hasonlítják a baba első érezhető mozgását.

Az apukák, vékonyabb kismamák esetén, akár már a 22-24. hét környékén is érezhetik, ha a pocakra teszik a kezüket.

Mikor mozog a magzat?

A pocaklakód bizony nem mocorog egyfolytában, napja nagy részében pihen, alszik. Ezt főleg akkor teszi, amikor Te aktív vagy. A séta, a mozgás elringatja, mikor pedig pihennél, ő felébred, akár az éjszaka közepén is.

„Épp tanítottam, mikor a 7,5 hónapos babám beindult, és elkezdett odabent táncolni. Az óra hátralevő részében a tanítás lehetetlenné vált, az összes gyerek az ide-oda mozgó pocakomat kémlelte, miközben én fel-alá járkáltam, hogy visszaaludjon.” – Erika, olvasónk élménye

A hetek múlásával a mozgások is egyre nagyobbá és látványosabbá válnak. Érdemes figyelned babád mozgását – 1 aktív órájában 10-40 mozgás tekinthető elvártnak. Amennyiben pár napon belül rohamosan csökkenne az aktív időszakai száma és mozgásának mértéke, úgy érdemes felkeresned az orvosodat, szülésznődet.

A második trimeszter vége felé azonban alábbhagynak a mocorgó időszakok és intenzitások – ez természetes, hisz egyre kisebb a helye odabent a babádnak, a szülést megelőzően pedig, többet is alszik.

fotó: freepik.com

Erről a témáról a Várandósság rovatban olvashatsz többet!

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

HISZEK abban, hogy kétgyerekes Anyának, Nőnek, Társnak, Barátnak, igenis lehet egyszerre lenni, akár napi 5 óra alvással is. TUDOM, hogy mi Nők, miért aggódunk, mitől félünk, vagy épp olvadunk el, mi az, ami kimozdít a hétköznapokból, és mivel nézünk farkasszemet nap, mint nap. CÉLOM, hogy a szavaimból összeálló cikkek informáljanak, szórakoztassanak, okozzanak meglepetést, MEGMOZGASSANAK!
Előző cikkMegfogadtad, hogy lefogysz az új évben? Így tudod betartani!
Következő cikkGyakran beteg a gyerek? – lehetséges okok