A terhességi cukorbetegség

Vércukor, terhességi cukorbetegség

A terhességi cukorbetegséggel kapcsolatban rengeteg tévhit kering és sokan nincsenek tisztában, milyen veszélynek teszik ki magukat és a magzatot, ha nem kezeltetik a betegséget megfelelő szakemberrel. Dr. Sármán Beatrixot, a Semmelweis Egyetem, II. számú Belgyógyászati Klinikájának főorvosát kérdeztük.

Mit nevezünk terhességi cukorbetegségnek és hogyan szűrhető?

Terhességi cukorbetegségnek (gestatios diabetes mellitus: GDM) a várandósság során felismert szénhidrát anyagcserezavart nevezzük. A rutin szűrés a terhesség 24-28. hete között történik kötelezően. Abban az esetben, ha előző terhesség során már ismert volt GDM, akkor már a következő várandósság tervezésekor javasolt a szűrést elvégezni illetve az újabb terhesség felismerésekor. Bizonyos nagykockázatú csoportokban (elhízás, családban halmozottan előforduló cukorbetegség, korábban nagy magzat….) a GDM szűrése már kora terhességben is megtörténik. Ha ennek eredménye negatív, akkor azt a 24-28. hét között ismételni kell.

Miért veszélyes a terhességi cukorbetegség?

Terhességben a rossz vércukor háztartás a magzatra és az anyára is veszélyes. Az anyáknál nagyobb a spontán abortusz, ill. a terhességi un. pre-eclapsia, eclamsia és a császármetszés, illetve a problémás szülés kockázata. A magzatban nagyobb eséllyel alakul ki a fejlődési rendellenesség, a macrosomia (nagy magzat 4000g felett), és gyakoribb a magzati megbetegedés és halálozás is. A káros intrauterin miliő amellett, hogy károsan befolyásolja a magzat fejlődését, későbbi élete során hajlamossá teheti őt krónikus betegségek kialakulására (pl. elhízás, cukorbetegség, magasvérnyomás betegség).

Hogyan zajlik egy terhességi cukorbetegséget szűrő vizsgálat?

A szénhidrát háztartás ellenőrzése már a kora terhességben megtörténik, miután a rutin laboratóriumi vérvétel során az éhgyomri vércukrot is ellenőrzik. A diagnózist vércukor terhelés (orális glukóz tolerancia teszt: OGTT) eredménye alapján lehet kimondani. A vizsgálat éhgyomorra történik, egy vérvétellel kezdődik, majd 75 gramm glukózt oldanak fel kb. 2dl vízben és ezt kell elfogyasztani és 120 perc múlva ismételt vérvétel történik. Egészséges esetben az éhgyomri vércukor érték 5,6 mmol/liter alatt van, a 120 perces érték pedig alacsonyabb mint 7,8 mmol/liter. Az OGTT elvégzése előtt szükséges a vércukor stix-el történő meghatározása, hogy az esetleges valódi cukorbetegséget kiszűrjük {éhomi vércukor > 7mmol/l}, mert ebben az esetben tilos a terhelést elvégezni.

A tömény cukor oldat sokaknál hányingert okoz, ezt enyhíteni lehet, ha kevés citromot adnak a keverékhez.

  • Fontos, hogy a két vérvétel között nem lehet mozogni (pl bevásárolni), mert a mozgás is befolyásolja az eredményt.
  • Csak és kizárólag az OGTT módszer alkalmas a terhességi cukorbetegség szűrésére. Helytelen a – sajnos egyes helyeken még mindig fellelhető – tej + zsemle módszer, illetve az is, ha otthon issza meg a kismama a cukrot és utána „ugrik el” a laborba.
  • Csak a laborban mért vércukorszint alkalmas a diagnózisra, a vércukormérő eszközök az ellenőrzéshez használhatóak.

Mikor nem ajánlott a vércukorterhelés teszt (OGTT) elvégzése?

Tilos elvégezni a tesztet a következő esetekben:

  • már korábbról ismert a cukorbetegség,
  • a terhesség korábbi stádiumában már megtörtént és eredménye kóros volt
  • ha az éhomi vércukor érték ismételten 7mmol/l felett van, mert ez már önmagában elég a cukorbetegség megállapításához.

Ha megállapítása kerül, hogy a kismamánál kialakult a terhességi cukorbetegség (GDM), mi a teendő, hogyan kezelhető?

A cukorbeteg kismamákat általában erre felkészült centrumokban diabetológus orvos veszi gondozásba, azonban az ellátás team-munka eredménye, amelyben nőgyógyász és dietetikus is részt vesz. Súlyosabb, szövődményes esetekben (általában ha valódi cukorbetegség kerül felismerésre a terhesség során) más szakmák pl. szemész, nephrológus, stb. bevonására is szükség lehet. GDM esetén – elsősorban akkor, ha inzulinkezelésre is szükség van -, érdemes megkérdezni a nőgyógyászt, hogy vállalja-e a szülést, mert sok esetben ezek a kismamák az un progresszív betegellátás keretében magasabb szintű intézménybe kerülnek (olyan intézményekbe, ahol pl a magzat szorosabb –szükség esetén intenzív osztályos- monitorozására is van lehetőség). Érdemes ezt a betegség felismerésekor tisztázni az orvossal.

Mit tartalmaz a terhességi cukorbetegségben szenvedő kismamák számára előírt program?

1. Orvos / dietetikus által meghatározott szénhidrát tartalmú diéta
Általában az étrend 3 fő- és 2 köztes étkezést, esetenként este 9-10 óra körül egy utóvacsorát tartalmaz függően a kezeléstől (döntően 160-180 gramm szénhidrát/nap, de ezt több körülmény is befolyásolhatja).

Tévhit, hogy a kismamáknak két ember helyett kell ennie vagy, hogy mindenképpen valamennyit hízni kell. Elhízott anyáknál a megfelelően beállított, normális tápanyag tartalmú diéta mellett (a bevitt kalóriacsökkentés maximum 30%) nem baj, ha kicsit fogynak. Ha a terhesség előtt a kismama túlsúlyos volt és a beállított diéta mellett nem változik a testsúlya vagy esetleg veszít 1-2 kg-ot, az nem baj. A vizelet-acetonnal tudjuk ellenőrizni, ha éhezik a szervezet. Természetesen a terhesség nem a fogyókúra ideje, de hízókúrává sem kell, hogy alakuljon.

2. Vércukor háztartás monitorozása
Pre- és posztprandiális (étkezés előtt és után) vércukor önellenőrzés.
Magyarországon az étkezés megkezdése után 1 órával javasoljuk a vércukor ellenőrzést (ekkor a legmagasabb a vércukorszint).
Vércukor tartomány: éhomi/étkezés előtt: <5,3mmol/l
étkezés megkezdése után 1 órával: <7,0 mmol/l
HbA1c: 6% alatt az egész terhesség ideje alatt

A vércukor önellenőrzésre kapható eszközök megbízhatóak, azonban időszakosan kalibrációra szorulnak. Ennek lehetőségéről tájékozódni kell. Abban az esetben, ha régebbi, más által már egy ideje használt vércukormérőről van szó, mindenképpen ellenőriztetni kell. Ezt általában a gyártó végzi, de megfelelő lehet a laborban vett vérvétel pillanatában megmérni a vércukorszintet a saját mérőeszközzel is, és összehasonlítani az értékeket (valamennyi eltérés lehet, hiszen a vérvétel vénás plazmából, az önellenőrzés kapilláris kiserekből teljes vérből történik, de a különbség nem lehet nagyobb, mint 1,5 mmol/l).

3. Rendszeres vizelet cukor, aceton önellenőrzés
Vizelet cukor, aceton tesztcsíkkal
a kismamák a reggeli első vizeletből tudják ellenőrizni a vizelet aceton szintet heti 2-3 alkalommal. A vizeletben a cukor általában 10mmol/l vércukor érték felett jelenik meg, amelyet remélhetőleg a jól beállított kismamák nem érnek el. Terhességben azonban nem ritka, hogy normális vércukorszint mellett is cukor van a vizeletben, amennyiben az önellenőrzéssel a vércukrok jó tartományban vannak, ennek jelentősége nincs (terhességben nő a vese folyadékátáramlása, és csökken a cukor visszaszívása). Az aceton teszttel tudjuk ellenőrizni, hogy a beállított étrend mellett a kismama (és a baba) ne éhezzen. Egy-egy alkalommal kialakult aceton pozitivitásnak nincs jelentősége, mert acetonuria nagyobb fizikai terhelés vagy más behatásokra is kialakulhat. Konzekvens aceton pozitivitás esetén azonban diéta és/vagy terápia módosításra lehet szükség.

4. Testmozgás
Rendszeres, közepes nehézségű testmozgás az ajánlott. A mozgás javítja a szervezet inzulin érzékenységét, így segíti a kezelést (de nem az eseti testmozgás, az többet árt mint használ).

5. Gyógyszeres kezelés
Amennyiben diéta mellett továbbra is magas vércukor értékeket mér a kismama inzulinkezelés bevezetés szükséges. Magyarországon kizárólag inzulin adható a cukorbetegség kezelésére terhesség alatt. Az esetek döntő többségében a szülés után megszűnik az inzulin igény. Azoknál a kismamáknál, akiknél terhességi cukorbetegség alakult ki, a későbbi életkorban nagyobb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázata.

Megelőzhető-e a GDM illetve a későbbiekben a cukorbetegség kialakulása?

A 2-es típusú cukorbetegség (régebben nem inzulinfüggő vagy időskori cukorbetegségnek nevezték) több gén által meghatározott, befolyásolt betegség. Akinek a felmenői között sok 2-es típusú cukorbeteg ismert, azoknál nagyobb valószínűséggel alakul ki szénhidrát anyagcsere-zavar. A betegség alapja, hogy csökken bizonyos szövetek inzulin érzékenysége (inzulin rezisztencia alakul ki), és egy idő után a hasnyálmirigy által termelt inzulin nem elég a vércukor háztartás egyensúlyban tartásához. A betegség kialakulásának kockázatát növeli a túlsúly és a mozgásszegény életmód.
A GDM és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata csökken, ha a leendő kismama testsúlya normális illetve rendszeresen mozog.

Szülést követően milyen vizsgálatokra kell elmenniük a GDM-es anyáknak?

Szülést követően még pár napig-hétig ellenőrizni kell a vércukor profilokat, amely alapján a szakember eldönti, kell-e még diéta ill. inzulin. Szülés után 6 héttel (de legalább 3 hónapon belül) és 1 évvel meg kell ismételni a vércukorterhelés tesztet (OGTT-t). Ha a korábban GDM-mel diagnosztizált anya ismét terhességet szeretne és nincs egy éven belüli OGTT-je, akkor annak újbóli elvégzése szükséges.

A következő terhesség felismerésekor OGTT illetve éhomi vércukor meghatározásra van szükség.

Dr. Sármán Beatrix PhD
SE, II.sz. Belgyógyászati Klinika, Budapest
Alfa Egészségközpont, 1036 Budapest, Lajos u. 66.

Szólj hozzá Te is!