Hailemariam Zsaklin, kisgyermekek konyhai nevelése

Hailemariam Zsaklin, kisgyermekek konyhai nevelése

Témakörök: kisgyermekek örömteli időtöltése a konyhában

A szakértő elérhetőségei:
www.konyhatunderkek.hu
e-mail: info@konyhatunderkek.hu
telefon: 20/320-3760

Hailemariam Zsaklin vagyok, négy gyermekes anyuka. Mint minden kisgyermeket, az én gyerkőceimet is nagyon érdekli a világ minden szeglete és történése, főleg, ami a konyhában zajlik. Na és persze mindenben segíteni is szeretnének! Megmosni, kavarni, pucolni, tojást törni, beleönteni… Bátor fiam adta az ötletet, hogy életre hívjam a Konyhatündérkék foglalkozást, ahol a vele egykorúak kipróbálhatnak sok mindent, ami a konyhában zajlik.

Minden anyuka számára ismerős a „főzés a gyerekkel” problémája. Az ebédnek készen kell lennie, a gyerkőc körülöttünk lábatlankodik, és inkább hátráltat, még akkor is, ha szívesen segítene. Van olyan gyerek, akiből a sok visszautasítás kiöli a segíteni vágyást, és később, ha akarjuk sem tudjuk majd visszacsábítani a konyhába. (Pedig a fiúk esetében sem ciki, ha tudnak főzni, sőt manapság már elvárás is.) Ha pedig rávesszük magunkat, és rászánjuk időnket és energiánkat a „gyerek kompatibilis ennivaló” elkészítésére, a konyha gyakran végzi úgy, mintha bombatámadás érte volna.

A 2013 év elején indult Konyhatündérkék foglalkozás teret és időt biztosít a gyerkőcöknek arra, hogy ha kis időre is, de birtokba vehessék a konyhát. Kedvükre gyúrhatnak, keverhetnek, mancsolhatnak… és anya haja nem fog égnek állni! A kreatív finomságok elkészítése közben észrevétlenül tanulhatnak néhány alap dolgot a sütés-főzés tudományából, munkájuk gyümölcsét pedig haza (is) vihetik, és családi körben fogyaszthatják el!

A program minden olyan kisgyermeknek szól, aki elmúlt már másfél éves, de még nem iskolás, érdeklődést mutat a konyhai eszközök iránt, szívesen segít a sütésben-főzésben vagy csak egyszerűen valami újat szeretne vele kipróbálni a szülő, mert már voltak tornázni, zenélni és kézműveskedni! A kezdetekben csak bölcsis korosztálynak, nagyjából kéthetente meghirdetett foglalkozás immár második éve kibővült az óvodás korosztállyal is.

Kis csoportban, egyszerre max. 6 gyerkőccel Konyhatündérkedünk (és természetesen – szigorúan csak segítőként J – részt vállalhatnak a gyerkőcök kísérői is).

Az elmúlt években rengeteg finomságot készítettünk el a gyerekekkel. Ki gondolná, hogy ezek az apróságok epres túrógombócot készítenek mák bundában, kürtős kalácsot, aranygaluskát, sütinyalókát, üvegablakos mézeskalácsot, zöldséges quiche-t… Aki nem hiszi, járjon utána! Várok szeretettel minden érdeklődőt szerda délelőttönként az Apróságok, kedd délutánoként pedig az óvodások csoportjába! J

A tavalyi évben tovább bővült a repertoár, és elindult a Konyhatündérkék „kihelyezett változata” is: meghívásra magán intézményben is tartok foglalkozást; valamint rendhagyó szülinapi bulik megtartásával igyekszem segíteni a szülőknek, másfél órára átvállalva a gyermekek szórakoztatását. A meghívott gyerekekkel saját magunk készítjük el a bulira szánt édes vagy sós finomságot! Konyhával, sütéssel kapcsolatos játékos feladatokkal a jókedv is garantált a finom végeredmény mellé!

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá Te is!