Kisfiú vagy kislány lesz? – így jósoltak nagyszüleink

A születendő baba neme az ultrahangos vizsgálatoknak köszönhetően általában a terhesség 16. hetére már tudható. Szüleink, nagyszüleink idejében persze erre még 9 hónapot kellett várni, addig is sokféle – ma már megmosolyogtató – népi jóslat, babona alapján próbálták megtippelni, vajon kisfiú vagy kislány érkezik hamarosan a családba.

1. Dinnye vagy kosárlabda

Leggyakrabban a pocak formájából következtettek a baba nemére vonatkozóan. E szerint a magasan hordott, vagy dinnyeformájú hasban kislány lakozik, míg az alacsonyan hordott és előreálló pocak fiút rejteget.

2. Édes és sós vágyak

A másik legismertebb babona a kismama kívánósságán alapul: az édes ízek és gyümölcsök után áhítozó várandós nők kislánynak, a sós és savanyú ízeket kedvelők hamarosan kisfiúnak örülhetnek.

3. Reggeli rosszaságok

Rossz hír a kis hercegnőre vágyakozóknak: a népnyelv szerint őket sújtják reggeli émelygések. A rosszullétektől mentes babavárás fiút jelez.

pregnant-193839_640

4. Pluszkilók vándorlása

A néphagyományok szerint nem mindegy, hogyan helyezkednek el a terhesség alatt felszedett pluszkilók: e szerint a hasra hízó nők fiúra, a csípőre és fenékre erősödők lányra számíthatnak.

5. Pattanások támadása

Míg a kislányok „ellopják” a mamájuk szépségét azzal, hogy bőrük pattanásos, májfoltos lesz, addig a kisfiúval várandós nők sugárzó arcbőrnek örülhetnek.

6. Pocakos kispapa

Meglepő és mulatságos jóslat, ami nem is a kismamákra, hanem a kispapákra vonatkozik: ha a terhesség 9 hónapja alatt a férj is pocakot növeszt, abból kislányra lehet következtetni.

7. Gyűrűpróba

Az egyik leghihetetlenebb babona szerint a jeggyűrű is képes jövendölni: a láncra felfűzött és has fölé lógatott gyűrű oldalirányú mozgása kislányt, a körkörös fiúgyermeket jósol.

 

Szólj hozzá Te is!