Kiss-Márton Adrienn, független munkaügyes

Kiss-Marton Adrienn

Témakörök: minden, ami munkaügy (TB, SZJA, felmondás, munkaszerződés)

A szakértő elérhetőségei:
Weblap: munkavallalovagyok.hu
Facebook: munkavállaló vagyok
YouTube: munkavallalovagyok
Email: iroda@munkvallalovagyok.hu

Munkaügyes pályafutásomat 2001-ben kezdtem.
Az iskolapadból pénzügyes végzettséggel kikerülve, első munkáltatóm egy kisvárosi könyvelőiroda volt. Néhány hónappal a belépésemet követően a cég elnyerte a helyi cipőgyár (kb. 150 fő) teljes körű bérszámfejtési, munkaügyi feladatainak ellátását. Tudásszomjtól lelkes pályakezdőként roppant módon örültem a vezetőség felajánlásának, mely szerint az új projekt megvalósításában abszolút számítanak rám és a munkámra. Ettől a pillanattól kezdve éjjel-nappal bújtam a Munka törvénykönyvét, átlapoztam az összes bérlapot, végigrágtam magam a bérszámfejtő programon, egy szóval igyekeztem magam teljes mértékben felvértezni a tudással.
Szerencsémre itt találkozhattam szinte mindennel. Volt teljesítménybér, különféle pótlékok, nyugdíjazás, stb. Minden, ami a későbbi pályámat megalapozta. Innen indult a szerelem, ami azóta is töretlenül tart.

Az évek során több cégnél megfordultam, így széles körű tapasztalattal rendelkezem. Munkáim során egy fő vonal volt mindig, ami tart a mai napig is, ez pedig nem más, mint hogy a munkavállalók tájékoztatása állt nálam a legelső helyen.
Szeretek és tudok a szakmáról a hétköznapi emberek nyelvén beszélni. Ez a képességem az elmúlt években csak erősödött, s ma már a technika vívmányainak köszönhetően animált videókat, narrált nyomtatványkitöltő videókat készítek, hogy még informatívabb, még könnyebben érthető, emészthető formában adjam át a tudást.

Mi történt 2012-ben, ami miatt független munkaügyes lettem, s kiléptem az alkalmazotti létből?

Megszületett a kislányom, akinek a születése elég bátorrá tett ahhoz, hogy meglépjem, hogy azt csináljak amit szeretek és olyan formában, ahogyan azt szeretem. A szakmát, a munkámat szerettem, viszont nem szerettem úgy dolgozni, hogy a munkavállalókat nem tájékoztathattam megfelelően. Ezt pedig hittel, lelkesen nem tudtam tovább folytatni, s így született meg a munkavallalovagyok.hu weboldal, ahol független munkaügyesként állok a
munkavállalók szolgálatában.

Nagyon örültem a Babafalva megkeresésének, mert a gyermekvállalásom kapcsán az első sorból szembesülhettem a kismamák, anyukák kiszolgáltatott helyzetével ezen a téren. Úgy gondoltam (szakmabeliként magamból és a saját munkastílusomból kiindulva) én is, mint sok kismama, hogy majd a HR/bérszámfejtő figyeli a határidőket és szólni fog nekem, hogy mikor, mit kell intézni… Természetesen tévedtem, s be kellett látnom, hogy az én ellátásaim, éppen ezért az én érdekem, hogy mindenre figyeljek – még ha a babázás miatt teljesen máshol járnak is a gondolataim. Saját bőrömön is megtapasztaltam, hogy mennyire nincs senki körülöttük, akihez tanácsért, érdemi, hiteles információért fordulhatnak. Mert bár sok információt kapnak (milyen babakocsit vegyenek, milyen legyen a gyerekszoba, mit vigyenek a szülőszobára, stb.), sokan kísérik (orvos, védőnő, szülésznő, szoptatási tanácsadó, stb.) őket ebben az időszakban, mégis az ellátások, munkába való visszatérésük tekintetében egyedül maradnak. Ezt az űrt hivatott pótolni a Munkavállaló vagyok oldal Kismamáknak szóló fejezete, ahol megtalálható az összes kitöltendő, leadandó nyomtatvány, ahol egy áttekinthető Kismama-térkép segít eligazodni a CSED, GYED, GYES útvesztőben, ahol összeállítottam egy 3 füzetből álló szakmai Kismama-útikalauzt, ami tűzdelve van hasznos, praktikus tippekkel, trükkökkel és persze az animált videók innen sem hiányozhatnak.

Minden ember, minden eset egyedi a bérszámfejtés, munkaügy tekintetében. Ezért tartom fontosnak és hangsúlyozom a munkám során is: csak hiteles forrásokból tájékozódjunk és személyre szabott információkért, ha bizonytalanok vagyunk a fellelt információk  értelmezésében kérjük szakember segítségét.

Legyen minden munkavállaló tájékozottabb!

Kiss-Márton Adrienn
független munkaügyes

Szólj hozzá Te is!