Kreatív adventi naptár ötletek

fa-naptár.jpg

E hét vasárnapján megkezdődik az idei advent, december 1-én pedig a gyerekek kinyithatják adventi naptárjuk első ablakát. Szülők számára évről évre újra fejtörést okoz, hogy mit is rejtsen a kalendárium. Ehhez adunk néhány ötletet.

Az első, legkézenfekvőbb és legegyszerűbb megoldás a készen kapható, az ablakok mögött csokoládéval megtöltött naptár. Ebből minőségben és árban is elég széles a választék, pár száz forinttól és kakaós tejmasszától egészen a több ezer forintig és extra tejcsokoládéig. Egyszerűségével szemben áll nem túl egészséges mivolta, bár ha amúgy nem kap rendszeresen édességet a gyermek, akkor ettől a 24 darabtól nem valószínű, hogy komoly egészségkárosodást szenvedne.

Úgyszintén készen kaphatóak két nagy gyermekjáték gyártó cégnek az adventi naptárjai, amik apró játékokat rejtenek, melyekből december 24-re összeáll egy kis történet képe. Ez nagyon ötletes, főleg az 5 év feletti kislányok és kisfiúk számára, de igen mélyen kell a zsebünkbe nyúlni, hiszen az áruk ötezer forint felett van.

Sok helyen lehet vásárolni kész naptárat általában filc anyagból zsebekkel, amit a szülőknek, nagyszülőknek kell megtölteniük ajándékokkal. Ezek általában kétezer forint körüli áron beszerezhetőek.

Adventi naptár saját kezűleg

A kidíszített teásdoboz

Megkértünk kreatív szülőket, akik maguk készítik a kalendáriumot gyermekük számára a csomagolást és /vagy a tartalmat illetően, hogy mondják el nekünk, ők mibe és milyen meglepetéseket rejtenek el a gyermekeiknek.

 • Erzsébet hobbiboltban szerzett be két 12 rekeszes fa teás dobozt, amit egymáshoz csavarozott és szalvétatechnikával kidíszítette az ünnep hangulatának megfelelően.
 • Edina mézeskalácsból sütött egy fenyőfaformát, amire kicsi mézeskalács kockákat akasztott és ebből kapott naponta egyet a kisfia.
 • Kati 24 db gyufásdobozt bevont karácsonyi csomagolópapírral és ebbe rejtette a kicsi meglepetéseket.
 • Nóra az ajándékokat krepp papírba csomagolta szaloncukor formába és megszámozta őket arany dekorációs tollal.
 • Éváéknál a gyerekszobában lesz egy szép kötél kifeszítve, amire facsipeszekkel rögzít 24 db karácsonyi kötött zoknit az ajándékoknak.

Mit rejtsen az adventi naptár?

És akkor lássuk az ötleteket, hogy miket rejtenek el a szülők a naptárakban:

 • Rágó, csoki, gumicukor, cukor, túrórudi, buláta, kölesgolyó, apró süti, mézeskalács figura, aszalt gyümölcs, gyümölcs.
 • Kis figura, műanyag állat, lovag, katona, pici autó, vízben dagadó figura, lufi, buborékfújó, pici vonat, térfonásos játékok.
 • Matrica, pecsét, hűtőmágnes, mini nyomda, zsírkréta, gyurma, ujjfesték, gyermek irodaszerek, rajzsablon.
 • Műanyag ékszer, hajgumi, hajcsat, lemosható tetoválás.
 • Szaggató forma, nyújtófa, kötény, nagyító, iránytű.
 • Babzsák célba dobáshoz.
 • Vasút készlet, karácsonyi mese, kirakó, építőjáték, mindezek 24 darabban.

És még egy ötlet. A fiam 21 hónapos lesz decemberben. Úgy gondoltam, a két nagyobb gyerekkel szerzett tapasztalatokból, hogy ha sok kisebb dolgot kapna a karácsonyfa alatt, akkor igazából egyikkel sem tudna foglalkozni, így mi az ajándékokat elosztottuk 24 részre és a karácsonyfa alatt már csak egy nagyobb csomag lesz. És, hogy mik lesznek az ajándékok? Mesekönyv, újság, dvd lemez, hangoskönyv az autózáshoz, ujjfesték, kisautók, matricák és a megkérdezett szülők ötleteiből is meríteni fogunk párat. E mellett minden este mesélünk az ünnepről, hogy az advent valóban a várakozás örömteli időszaka legyen.

És végezetül egy jó tanács. Az egészen apróktól ne várjuk, hogy megérti, hogy minden nap csak egy ablakot szabad kinyitni, megnézni, megenni, úgyhogy az adventi naptárakat tegyük a gyerek számára nem elérhető helyre, elkerülve ezzel édességes naptár esetén egy jó kis gyomorrontást.

Miklós Éva

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Előző cikkÍgy ásít a magzat
Következő cikkSzakállának foglya lett a Mikulás

3 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Mi verseket, idézeteket is szoktunk tenni bele a szaloncukor mellé. Esténként gyertyát gyújtunk (vagy az adventi koszorún a megfelelő számú gyertyát) és pár percre megállunk: a gyerekek megeszik a szaloncukrot és közben felolvassuk a talált “lelki kincset”, beszélgetünk. Így minden nap készülünk egy kicsit lélekben is a Szentestére.

 2. Sok jó ötletet adtatok, köszönöm. A készen vett csokis verzió már olyan sablonos.
  Abban viszont nem értek egyet, hogy jó ötlet a hónap minden napján komoly karácsonyi ajándékot adni a gyereknek, mert így is hamar ráun mindegyikre, ráadásul úgy érzi, karácsonyra voltaképpen alig kapott valamit, és ha hozzászoktatjuk a mindennapos ajándékozáshoz, azt az ünnepek után is el fogja várni. Szerintem legyen az a 3 nap az ünnep, addig pedig elég egy picit feldobni a hétköznapokat.

Comments are closed.