Legyen öröm az ajándékozás!

szerény ajándék Karácsonyra

Karácsony előtt izgatott, mesterségesen felpörgetett vásárlási lázban élünk, az ünnepi készülődés pedig nem a lelki feltöltődés, hanem a költekezés érzelmeket, vágyakat kiszolgáló alkalma lett. Már közel két hónapnyi a „készülődés” és a „hangulat”, de vajon ebből mennyi az ünnepi? Nyűg, megfelelési kényszer, és félelmetes kiadás jut eszünkbe róla? Vagy az önzetlen öröm és a szeretet melegének fénye?

Adni jobb, mint kapni – közhellyé vált igazság. Az ajándékozó ajándéka pedig kétszeres is lehet, ha az ajándékozást örömmel, elvárások nélkül kezdjük már a tervezésnél. Egész évi odafigyelésünk, egész évi szeretetünk nyilvánuljon meg az ünnepi estén átadott ajándékba, ami jelképes – ennek az „éves” szeretetnek mintegy zálogaként.

Jézusra várakozva, a karácsonyi lelki felkészülésre hagyományosan biztosított négy adventi hét elsősorban a személyes érzelmek és gondolatok rendezésével segíti a szeretet ajándékát. Családi ünnepként az együvé tartozást, a közös értékeket, kölcsönös bizalmat, szeretetet fejezi ki. Közben pedig a család tagjai együtt is készíthetik a rokonoknak, barátoknak szánt ajándékokat.

Hétköznapi különlegességek

Különleges ajándék lehet – főként cukorbetegséggel élő szeretünk számára felbecsülhetetlen –  egy üveg házi készítésű, cukormentes lekvár. Egyedi üvegben mutatós, és személyes ajándék a különböző fűszernövényekre, szárított paprikára, fokhagyma gerezdre öntött fűszerolaj. Olajos magvakra, fokhagymára, vagy akár kakukkfűre öntött méz is egészséges, hasznos meglepetés lehet. De virágszirmokból, fűszernövényekből, sóból illóolajok hozzáadásával egyedi fürdősót is készíthetünk.

Kedves ajándék lehet a fa alatt egy személyes fényképalbum családunk ritkán látott tagjainak rólunk. Vagy egy névre szóló határidő napló, esetleg egyénileg vagy közösen készített falinaptár. Egy-egy magazin előfizetés, vagy kellemes puha ágynemű, törölköző szintén lehet személyre szóló ajándék.

Ajándékozhatunk élményt is, akár egy masszázst, kozmetikai kezelést, vagy hétvégi utazást  – ha megtehetjük, és örömet szerzünk vele. Elterjedt ajándék a vásárlási utalvány, vagy tanfolyami, továbbképzési részvétel.

Sok olyan hétköznapi ajándékunk is lehet, amiről nem is gondoljuk, hogy másnak akár örömet adó ritkaság. Vannak, akik nem tudnak házi süteményt sütni, vagy darált paprikát, szószt, aszalt gyümölcsöt, zöldséget eltenni – számukra ez a figyelmesség a gondoskodó szeretet jele lehet. Az élővirág összeültetések, asztali díszek a kevésbé kreatív szeretteink számára okozhatnak örömet. Az év folyamán is készíthetünk már előre gondolkodva illatos kerti, vagy egzotikus  fűszerekkel töltött rongybabákat, angyalokat, zsákokat.

Közös élmény, közös öröm

Az alapanyagok „beszerzése” a természetben az ajándékokhoz és az otthon díszítéséhez már közös élmény lehet. Az örökzöldek, szárított gyümölcsök, citruskarikák, fűszerek, és gyertyák összeállításában mindenki részt vehet.

Néhány hobbikellék segítségével szintén ízléses és egyedi dekorációs elemet állíthatunk össze közösen, például gúla alakú hungarocellt színes fóliával bevonva, gombokkal, vagy gyöngyökkel díszítve „mini” karácsonyfát készíthetünk.

Az otthonunkba csempészük be a természetet, például egy apró cukorsüveg fenyő minden cicoma nélkül felüdít, és kora tavasszal kiültethető. A férfiak vastagabb faágak közepébe akár mécsestartót is faraghatnak, gallyakból csillagokat, koszorúkat fűzhetnek. Az adventi koszorú közös kötése, de akár apróbb illatos kiegészítők alkotása lehet sikerélmény gyermekeinknek, mint a szegfűszeggel tűzdelt narancs.

„Szeresd felebarátodat!”

Emellett nem szabad megfeledkeznünk azok megajándékozásáról sem, akik egyedül vannak, akik magányosak, akik kitaszítottak – számukra az ajándékozás gesztusa már ajándék. A közelünkben élő, nehéz sorsú emberekre is gondoljunk, róluk szólnak a karácsonyi történeteink, de hogy valóban törődünk-e velük, ez különösen advent és karácsony idején tűnik fel. Vonjuk be gyermekeinket is a jótékony adakozásban. Egy kedves szó, egy tányér sütemény akár erőt és hitet adhat nekik, de nekünk is.

A karácsonyi ajándék szokása a nálunk szegényebbek, szerencsétlenebbek közötti önkéntes ajándékosztásból indult ki a felebaráti szeretet jeleként. A valódi ünneplés és a valódi ajándék nem költséges, és nem bonyolult. Titka egyszerű és nem vár viszonzást: az ajándékozás öröm.

Kovács Mária

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkGyógyítás gimnasztikai módszerrel
Következő cikkHogyan süssünk otthon zsemlét?