Újévi babonák – 2 szerencsehozó recept, amit nyugodtan elkészíthetsz

Újévi babonák szép számmal léteznek, úgyis mondhatnánk ezekből sosincs hiány. Tekintve, hogy most is eltelt egy év, összegyűjtöttük nektek, hogy vajon mik azok az ételek, melyeket a babona szerint szerencsés fogyasztani és melyek azok, amiket inkább tartogassunk más időpontokra.

Megédesítenéd az új esztendődet? Fogyassz elsején minél édesebb ételeket. Ámde, ha gyümölcsöket eszel, az is gyümölcsöző új évet ígér.

Fogyassz malachúst

…tartja a mondás. Miért? Mert a malac előtúrja a szerencsédet orrával a földből, így szerencsés leszel az új esztendőben.

Ne egyél viszont sem baromfit, sem halat! A csirkehús esetében a tyúk elkaparhatja a szerencsédet, a hal pedig életviteléből adódóan, nos… elúszik vele. No de, a halon sok a pikkely, ami pedig pénzt hoz a házhoz… akkor vajon hogy is van ez?

Ha bebiztosítanád a 2023-as évet anyagi szerencsével akkor a hal helyett a lencse, bab, szemes ételek fogyasztása erősen javallott! Az apró szemes ételek pénzérmékhez hasonlatosak és bevonzzák a jó módot a család életébe. Sőt! A káposztáról is ez a hír járja. Kezdjük is a főzést!

Szilveszteri malac-sült

Hozzávalók:

– bőrös sertéshús, (malackaraj), az év végén sok helyen árulják, pont a népszerűsége miatt (mennyiség: 1.5-2 kg)
– ízlés szerint: só, bors, kömény
– 2 ek. zsíradék
– 2 nagyobb fej vöröshagyma
– 1 fej káposzta
– 2-3 db alma
– 6-8 gerezd fokhagyma
– fogyasztható szalonnával, amennyiben szeretitek, érdemes tehát azt is venni
– sör

A húst vagdossuk be, hogy minél jobban átérjék az ízek, amikor majd sül. Fűszerezzük: szórjuk be borssal, sóval és köménnyel. A fokhagymákat pucolás után dugdossuk a husiba, vagy vághatunk nekik kis lyukakat, de fogpiszkálók segítségével kívülre is odaszúrkálhatjuk őket. (Amennyiben szeretjük a szalonnát, hasonlóan járjunk el vele, mint a fokhagymákkal.) Ízlésünk szerinti mennyiséggel tűzdeljük meg a húst.

Reszeljük, gyaluljuk le a káposztát, az almát és a 2 fej hagymát is, ezeket is sózzuk, borsozzuk, ízesítsük saját ízvilágunk szerint. Ez lesz az “ágya” a malac húsunknak. Fogjunk egy tepsit, borítsuk be az alját a zöldségekkel, majd a húsokat fektessük rájuk. A sör kifejezetten illik a sertéshúshoz, így locsoljuk meg vele azt. Fedjük le alufóliával, majd 160-180 fokon rakjuk a sütőbe. A kulcs a lassú sütésen van, körülbelül 160 fokon 2-3 órán át sülnie kell a húsnak, ennyi idő alatt megpuhul, majd 220 fok környékén még 20 percig pirítani szükséges.

A végeredmény szép piros-bőrös, ízletes malac-sült lesz. Tálalhatunk mellé kenyeret vagy burgonyát is. Amennyiben viszont anyagi szerencsét is szeretnénk, készítsünk mellé…

…lencsefőzeléket! Hisz az újévi babonák úgy tartják, pénzt hoz a házhoz!

A klasszikus lencsefőzelék hozzávalói: 25-30 dkg lencse, 2 fej vöröshagyma, olaj, pirospaprika, víz (1 liter körül), 2-3 babérlevél, só, bors ízlés szerint, 1 pohár tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál mustár, egy kis citromlé és cukor.

A lencsét a készítés előtt körülbelül 2 órára be kell áztatni vízben. Amíg ázik, készítsük elő a többi hozzávalót.

Vágjuk fel a vöröshagymát apróra és pároljuk üvegesre némi olajon egy főzőedényben. Ha már üveges, tegyünk hozzá kb. 1-2 evőkanál a pirospaprikát, majd öntsük fel a vízzel.

Öntsük bele a leszűrt lencsét, figyeljünk, hogy a víz ellepje azt. (Ha nem lepi el, pótoljuk annyival, ami pont ellepi.) Sózzuk, borsozzuk, tegyük bele a babérleveleket is. A gáztűzhelyen közepes lángon főzzük puhára.

Készítsünk habarást: keverjük össze a lisztet a tejföllel, majd szedőkanalanként adjunk hozzá forróvizet és keverjük csomómentesre, majd ha átvette a főzelék hőmérsékletét, beleönthetjük a főzőedénybe. A legvégén tehetünk még bele mustárt, némi citromlevet és cukrot. Rottyantsuk össze, a babérleveleket vegyük ki belőle. Kenyérrel vagy malac husival tálaljuk.

Ráadás ötlet:

Készíthetjük gáztűzhely helyett sütőben is a lencsét. A recept annyiban módosul, hogy nem főzőedénybe, hanem egy öntöttvas edénybe rakjuk a hozzávalókat és a lencsét. Készítsünk egy fűszeres alapot, az üvegesre párolt hagymával, fokhagymával, majd hozzáadjuk a fűszereket is és végül belekeverjük a lencsét. Annyi vizet kapjon az étel, ami kissé levesessé teszi, de még sűrű maradjon mellette. Sütőben 160 fokon, lefedve 2,5 órán át süssük.

Ti mit szoktatok főzni szilveszterkor?

>>> Háztartási nagygépek és eszközök a pepita.hu oldalon

hirdetés
Ha van kimeríthetetlen téma és témán belüli kérdéskör ezen a csodálatos bolygón, úgy vélem ezek pontosan a gyereknevelés és a család témakörei. Minden nap hoz némi változást, mindig jönnek újabb és újabb fordulatok a világban, mindig lesznek időszerű kutatások, melyekről igenis érdemes írni. Önnön gyermekkori tapasztalatokat, személyes gondolatokat, szakmai cikkek fordításait öntöm szavakba. Az írás az életem fő mozgatórugója. Legyen szó cikkekről vagy versekről, izgalmasnak és gyönyörűnek találom az alkotás ezen módját. Az információáramlás könnyeden zajlik modern világunkban, ezért nagy lehetőség számomra, hogy egy ilyen nagyszerű közösséggel oszthatom meg mondandómat, mint amilyenek Ti vagytok!
Előző cikk3 idézet karácsonyra – áldott, békés karácsonyi ünnepeket
Következő cikkEzt ne csináld semmiképp újév első napján

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.