Babátok születésével új időszámítás kezdődik számotokra, ami kicsit több szervezést és kötött programot jelent, de azért nem olyan borzasztó, mint ahogy azt sokan állítják. Főként akkor, ha szülés előtt feltöltődsz élményekkel és energiával. Ehhez adunk 10 szuper tippet!

1, Kényeztesd magad!
A kisbaba születésével új időszámítás veszi kezdetét és beletelik egy kis időbe, mire újra lesz napirendetek, neked pedig időd önmagadra. Ne sajnáld hát magadtól a kényeztetést: járj fodrászhoz, manikűrre és pedikűrre, kismama masszázsra, úszni vagy jógára, esetleg mindkettőre! Találkozz a barátnőiddel, mozdulj ki otthonról, mert most még minden lelkiismeretfurdalás nélkül megteheted.

2, Vigyázz, kész, babaszoba!
Az újszülöttet ugyan nem érdekli, hogy fenn van-e már a macis tapétaszegély vagy össze vannak-e szerelve a bababútorok, de téged garantáltan az őrületbe fog kergetni a káosz, amivel naponta kell szembesülnöd és akkor már hiába bánod, hogy halogattátok a befejezést.

3, Pocakos lánybúcsúztató
Szervezz találkozót a barátnőiddel és hívd meg azokat is, akiknek már van csemetéje. A tapasztaltabbaktól kaphatsz hasznos tanácsokat, könyveket és kölcsönbe olyan dolgokat, melyek lehet, hogy a baba első heteiben fontosak, de aztán senki sem használja.

4, Babymoon – pocakos nászút
Hosszú ideig ez az utolsó esély egy kettesben töltött romantikus utazásra. Nem a látványos úti célon van a hangsúly, hanem a bensőséges együttléten, ahol nagyokat lehet beszélgetni, lazítani, egymásra hangolódni. A későbbi, zilált időkben pedig nagyon is jól jön egy olyan kellemes utazás emléke, amikor még volt idő arra, hogy csakis egymással foglalkozzatok.

5, Szerezz be jó könyveket!
Járj könyvtárba és könyvesboltba, halmozz fel néhány jó könyvet. Esténként kuckózz be és engedd át magad az olvasás örömének! Jöhet bármi: romantikus lányregény vagy akár egy jó női magazin, a lényeg, hogy kikapcsolj. Persze a maratoni szoptatások alatt is nagyszerűen lehet olvasni, ezért addigra is tartalékolj pár olvasmányt.

6, Színház és egyéb örömök
Ha meglesz a baba, a szülők jó ideig semmiféle esti programra nem kapnak kimenőt. Ha szerettek színházba járni, most használjátok ki az alkalmat és váltsatok bérletet, hogy az összes jó darabot meg tudjátok nézni, előadás után pedig menjetek étterembe. Így nem lesz nyomasztó, ha pár hónapig kicsit kikerültök a kultúra sodrásából.

7, Szex és kényeztetés
A szex a szülés után hat hétig tilos és utána sem érzi magát az ember sokáig izgató testű démonnak. Ha párodat és téged sem zavar a pocak és az orvos sem tiltotta meg, bújjatok össze minél többször, mert sokáig ez lesz az utolsó erotikus élményetek. Ráadásul az utolsó hetekben gyakori haszna is van a huncutkodásnak, hiszen a spermában található hormonok nagyon jól előkészítik a méhszájat és mennyivel kellemesebb módja ez a szülésgyorsításnak, mint az infúzió!

8, Vezess naplót!
Hihetetlen, de néhány kisbabás hét és az ember már el is felejti a terhesség összes szépségét és lelki gyötrelmét. Azt hiszed, hogy mindig emlékezni fogsz arra, hogyan mondtad el a jó hírt párodnak vagy hányadik héten mozdult meg először a pici? Néhány év múlva rádöbbensz, mennyi minden kiment a fejedből és milyen jó érzés lenne visszaolvasni, milyen is volt az élet nagy pocakkal. Ha még fotókkal is dokumentálod kismamaságod változásait, az még élvezetesebbé teszi majd az emlékezést.

9, Intézz el mindent, amit lehet!
Tedd rendbe pénzügyeidet, tervezd meg, milyen kiadásaid lesznek és milyen bevételek várhatók, ne halogasd hivatalos ügyeidet, mert később még annyi időd sem lesz ezekre, mint addig. Nem árt a papírügyeknek is utánajárni és amit lehet, előre elintézni vagy legalább a nyomtatványokat beszerezni és informálódni, hova kell elmenni a baba születése után, hogy jogosultak legyetek a juttatásokra.

10, Keress segítséget!
Ha tudod, hogy nincs a közelben nagymama, aki a nehéz időszakban segítene, keress megbízható takarítónőt, aki időnként rendbe teszi a lakást, elintézi a bevásárlást. Ha van nagyi, megkérheted, jöjjön el hozzátok minden héten két napra, amikor besegít a háztartásba és a baba körüli teendőkbe.