anya bulizik, hobbi, mozgás

Természetes, hogy bizonyos életszakaszokban egyes szerepeink dominánsabban vannak jelen, ám nem szabad hagyni, hogy bármelyik is teljesen elsorvadjon. Gyermekkorunkban és tiniként a „barátnő”, párkeresés időszakában a „vénuszi nő”, karrierépítő periódusokban a „dolgozó nő”, és amikor kisgyerekünk van, akkor az anyai minőségben betöltött szerepünk lesz meghatározóbb. Mit tehetsz, hogy ne tűnjön el életedből egyik sem?
Először is, légy hű önmagadhoz, szánj időt magadra, a párkapcsolatodra és a barátaidra is. Ne rendeld alá magad mindennek és mindenkinek, adj magadnak lehetőséget a feltöltődésre, hiszen csak az tud adni, akinek van miből.

  • Sportolj!

A mozgás nem csak a stressz levezetésére alkalmas, hanem arra is, hogy visszanyerhesd szülés előtti formád. Mindamellett emberekkel találkozhatsz, akik végre nem elsősorban anyaként, hanem nőként tekintenek rád.

„Hiányzott a társaság, de a barátnőimmel legfeljebb telefonon tudtunk beszélgetni, mert mire ők ráértek volna munka után, addigra nálunk elkezdődött az esti fürdetési „szeánsz”. Fél éves volt Dorka, amikor a legjobb barátnőm elhívott jógázni. Eleinte heti egyszer, aztán kétszer mentem, most háromszor járok. A férjem nem bánja, mert minden alkalommal egy energikus nő érkezik haza, aki még az alakját is visszanyerte!” (Judit)

Ha szereted az intenzív edzéseket, próbáld ki a kangoo-t, ám ha az ugrálás nem a te műfajod, járj pilatesre, jógára vagy beautyrobicra. Ez utóbbit kifejezetten nőknek fejlesztették ki, melegített teremben a tánc és a pilates elemeit használva mozgatják át a résztvevők minden izomcsoportját.

  • Bulizz!

Ha mindig is szerettél táncolni, most sem kell lemondanod róla, legfeljebb ritkábban engedheted meg magadnak. Buli előtt szedd össze a barátnőidet és indulhat a buli, csak ne felejts szólni a nagyinak, hogy másnapra is maradjon nálatok.

„Minden szülinapomat a pálinkafesztiválon ünneplem meg, mióta megszületett a kislányom. Élvezem a nyüzsgést, a jó hangulatot és a szabadságot. Olyan emberekkel elegyedünk beszélgetésbe, akikkel egyébként soha nem lenne rá lehetőség és minden alkalommal rengeteg élménnyel térünk haza.” (Barbi)

„Megbeszéltük a párommal, hogy minden hónapban kapok egy nap kimenőt. Én dönthetem el, hogy mit szeretnék csinálni: vásárolgatni, színházba menni vagy bulizni. Legtöbbször táncolni megyünk a barátnőimmel, akik között már van háromgyermekes édesanya is, de úgy ropja a buliban, hogy a legutolsó szó, ami eszedbe jutna róla a „lestrapált családanya” lenne.” (Rita)

„Kicsit több szervezést igényel, ha el akarok menni bulizni, de megéri, mert szinte kicserélődve érek haza. Kitombolom magamból mindazt a feszültséget, ami hét közben felgyülemlett bennem és besöpröm az elismerő pillantásokat.” (Éva)

  • Tanulj!

A gyermekeddel való otthonlét kiváló alkalom arra, hogy olyasmit tanulj, amire mindig is vágytál. Ha úgy érzed, az „anya” eluralkodott benned és kicsit előtérbe kellene hozni a „karrierista nőt” vagy csak az agysejtjeidet dolgoztatnád meg szívesen, ne habozz, ülj be újra az iskolapadba.

„Belsőépítészként dolgoztam, mielőtt elmentem szülni, de mindig is inkább a lakberendezés vonzott. Mivel volt már egy alapdiplomám, csak szakosító képzésre kellett beiratkoznom. Életem legjobb döntése volt, mert bár azóta még egy gyermeket szültem, közben megbízásos alapon dolgozok több cégnek és már magánszemélyek is rám találnak ajánlás útján.” (Judit)

„Régi álmom volt, hogy újságíró lehessek, de mivel nagyon jó munkahelyem volt, a gyermekem születéséig nem is gondoltam arra, hogy váltsak. Amikor Jázmin egyéves lett, beiratkoztam egy újságíró iskolába és elkezdtem írogatni több lapnak is. Sokkal kiegyensúlyozottabbá váltam anyaként, mert hihetetlen energiák szabadultak fel bennem az írással és fokozatosan tudtam visszatérni a munka világába is.” (Orsi)

  • Találj új hobbit!

Ha mozgásőrült vagy, kezdj futni egy futócsoport tagjaként. A közösségi oldalakon számos ilyen kezdeményezés található, érdemes csatlakozni, mert a mozgás öröme mellett akár életre szóló barátságokat is köthetsz.

„A barátnőm már tagja volt egy kisebb futó csoportnak, ő bátorított, hogy én is csatlakozzak. Azóta eltelt másfél év és ma már én ajánlom másoknak, hogy jöjjenek, mert nem csak mozogsz, de jó társaságban is vagy.” (Kriszti)

Sokan anyaként ébrednek rá eddig mélyben szunnyadó képességeikre. Egyik ismerősöm a paleolit konyha gurujává vált az otthon töltött évek alatt, másik barátnőm kézzel varr egyedi plüssállatokat, babákat és kis táskákat. Ha szeretsz főzni, tökéletesítsd konyhaművészeted, iratkozz be valamelyik főzősuliba vagy tanulj gasztroújságírást! Ha a szépség és a divat a mindened és még érzéked is van hozzá, indíts stílusblogot! Hidd el, az elindulás ugyan nehéz, de ha megvan az alapötlet, utána már minden megy, mint a karikacsapás.

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá Te is!