10 gondolat a gyermeknevelésről a Jolie-Pitt házaspártól

Jó szülőnek lenni nem könnyű feladat – különösen, ha hat gyereked van. Úgy tűnik, Angelina Jolie és Brad Pitt esetében mégis működik a dolog. Íme 10 elmés gondolat a szülői létről és a gyermeknevelésről, ahogy azt a sztárpár megtapasztalta.

Angelina gondolatai

1. Fontos, hogy a tanárok és pedagógusok jól fizetettek legyenek. „Szégyellem magam, hogy az Amerikai Egyesült Államokban – ami az egyik leggazdagabb ország a világon – ilyen rossz a tanárok fizetése. Azoké az embereké, akik a következő generációt tanítják! Ez teljesen abszurd. Ha nem értékeljük a pedagógusok munkáját, azzal a saját jövőnket értékeljük le.”

2. Ott az otthonom, ahol a gyerekeim vannak. „Nincs problémám azzal, hogy időnként költöznöm kell. Amerikában ez általában megszokott dolog. Azt vallom, hogy ne egy helyhez ragaszkodjunk, hanem a gyerekeinkhez – a legfontosabb dolog, hogy mindannyian együtt legyünk.”

Fotó: themotherish.com
Fotó: themotherish.com

3. A szülővé válás segít abban, hogy megbocsáss a szüleidnek. „Rájöttem, hogy sokat változott a kapcsolatom az apámmal, amióta gyerekeim vannak. A gyereknevelés lehetőséget adott arra, hogy megemésszem a saját szüleim nevelési módszereit is. Az apám távolról sem volt ideális, mégis azzal, hogy megértettem és megbocsátottam neki néhány hibáját, én is jobb anyává és szülővé váltam.”

4. Az ideális apa képes kezelni a kritikus helyzeteket, és képes saját magát is kontrollálni. „Olyan személy, aki a diplomatikus módszereket részesíti előnyben az erőltetés, parancsolgatás helyett és tudja, hogyan kell kezelni a gyerekeket emberi módon.”

5. Ha a vita és veszekedés elkerülhetetlen, tegyük azt szemtanúk nélkül. „Brad sohasem vitatja a döntéseimet és én is elfogadom az ő ötleteit. Azt hiszem, nincs annál rosszabb, amikor a szülők egymás módszereit, véleményét a gyerekeik előtt kérdőjelezik meg. Amikor nem értünk egyet valamiben, mindig olyan helyen beszéljük ezt meg, ahol a gyerekek nem hallanak minket.”

Brad gondolatai

6. Hagyjuk, hogy a gyerekeink megtalálhassák a számukra legmegfelelőbb hivatást. „Gyerekként olyan táncos akartam lenni, mint John Travolta a Szombat esti lázban. Később a fotózás érdekelt, mindent fényképeztem, ami a szemem elé került. Utána az építészetbe szerettem bele. Én is olyan voltam, mint bárki más, több dolog is érdekelt. Hogy is erőltethetnék rá bármilyen irányt a gyerekeimre?”

Fotó: bridetobrideboutique.com
Fotó: bridetobrideboutique.com

7. Nem kényszerítjük rá a saját vallásunkat a gyerekeinkre. „Az örökbefogadott gyerekeink különböző nemzetiségű és vallási környezetből érkeztek hozzánk, nem fogjuk rájuk erőltetni a saját nézeteinket. Engem baptista szellemiségben neveltek, mégsem éreztem a vágyat, hogy olyan legyek, mint a mélyen vallásos szüleim.”

8. A hiúság nem értékelendő a családunkban. „Előbb lettem sztár, mint sokgyerekes apa. Most már a család az első a számomra, még akkor is, ha minden energiámat leszívja a szülői szerep. A szemem alatt sötét karikák vannak, azt hiszem, a rólam ábrándozó nők nagyon csalódottak lennének, ha meglátnának egy átlagos reggelen. Az apaság megszelídíti az egót: azzal, hogy apává váltam, búcsút mondtam az illúzióknak. Régen, amikor dolgozni indultam, azon gondolkodtam, mi mindent fogok csinálni aznap. Manapság már sokkal inkább az az első gondolatom, mikor fogok végezni az aznapi munkával.”

9. A gyerekek között nem lehet kivételezés. „Vannak saját és adoptált gyerekeink, nem szabad, hogy bármiféle megkülönböztetést érezzenek. Örökbe fogadni és esélyt adni egy jobb életre – ez a mi küldetésünk.”

10. Kellenek a szülői ambíciók. „A gyerekektől rengeteget kaphatunk: életörömöt és a vágyat, hogy jobb emberekké váljunk. Mint minden szülőnek, nekem is vannak célkitűzéseim: szeretném, ha ők is megtalálnák helyüket az életben. Sok szomorúan végződő történetet hallottam olyan fiatalokról, akik vagyont, gazdagságot örököltek. Fontos, hogy a gyerekeim tudják, hogy másokhoz képest nekik nagyon sok lehetőségük van, remélem, hogy tisztában lesznek ezzel és értékelni fogják.”

brigthside.me

 

Szólj hozzá Te is!