2020 megtanított, hogy nem kapcsolhatom ki az én-időmet

2020 megtanított, hogy nem kapcsolhatom ki az én-időmet
pixabay

Nem is tudom mikor volt utoljára igazán laza napom. Szerintem még azelőtt, hogy terhes lettem volna – ami egyben azt is jelenti, hogy azóta nem aludtam egyetlen éjszakát sem végig. Ez az év teljesen kikészített. A 2020-as őrült tempó, a folyamatos változások a világban és az elvárások olyan lehetetlen cselekedeteket is előhívtak nálam, mint a tej behelyezése a mosogatógépbe és a piszkos edények hűtőszekrénybe való betevése.

Tonilyn Hornung gondolatait olvashatjátok

Beleragadtam egy körforgásba – meggyőzve magam, hogy ez mennyire rendben van

Amikor a járvány következtében az életünkbe lépett a virtuális, online oktatás és ez került a tennivalók listájának élére… ki is dobhattam volna a listát. Minden más feladat másodlagossá vált a második osztályos gyermekemnek való segédkezés közepette. Segíteni a gyermeknek, hogy hogyan tud összepontosítani az otthoni tanulásra, miközben megpróbáltam a vacsoraidőt is beiktatni és betartani minden határidőt… nos a legtöbb nap arra sem emlékszem volt-e időm a fogamat megmosni. (Nem, még ma sem.)

Az utóbbi időben a segítésről szól az életem és a kontrollálások, veszekedések közötti pillanatokban is azon agyalok, hogy a családom mellett ne szaladjon el az élet és el ne feledjenek fontos dolgokat, mint egy ebéd. A túlterhelés elhatalmasodott rajtam, magány érzésével keveredve. Ez az érzés a legfurcsább helyzetekben képes leginkább elhatalmasodni rajtunk, például: a matematika házi közepette, vagy amikor elvisszük a kutyát sétálni, vagy kiveszem a tejet a hűtőből.

Emberek, Férfi, Felnőtt, Kezek, Gyermek, A Baba, Apa
pixabay

Ez az érzelmi dömping eszembe juttatja az időszakot, amikor a fiam még újszülött volt

Amikor a fiam még csecsemő volt és kólikás, az elvette az egész világomat. A gondozása minden órában ébren tartott és ezen napok s éjszakák folytak egymásba egészen addig, amíg már azt sem tudtam milyen nap van. Szünet nélkül teltek a hetek, stresszes voltam, de igyekeztem figyelmen kívül hagyni. Aztán egy este már képtelen voltam rá, hogy kizárjam ezt a zavarodott stresszt és a félelem érzését. Bementem a fürdőszobába és zokogtam, mint még soha azelőtt.

Aggódó Lány, Nő, Várakozás, Ülés, Gondolkodás, Aggódik
pixabay

A fürdőszobában való sírás ébresztett rá, hogy nagyon szükségem van a pihenésre és muszáj leállnom kicsit. Addig a percig nem értettem, hogy mennyire nincs rendben a folyamatos rohanás és mennyire be kellene iktassam a pihenést is. Szükségem volt egy tervre, ami lehetővé tette, hogy egyszerre pihenjek és a családommal is törődjek.

2020 visszahozta ezt a stresszes rohanást az életembe

Pont, ahogy az első hónapokban a kisbabámmal, soha nem voltam egyedül és mindig tettrekészen vártam a következő feladatot. Amint megpróbáltam némi én-időt szakítani magamnak, azonnal a házi feladatok, a vacsora vagy a saját munkaidőm kúszik be a helyére. Ha a gyermekem csecsemőként bármit is tanított az az volt, hogy hallgassak a szervezetem jelzéseire és ne hagyjam figyelmen kívül az érzelmi sugallatokat. Ha az ember a lelki gondokat és a kimerülést félvállról veszi, addig nő odabent a kimerülés, amíg ki nem égünk.

A csecsemős időszakból való kilépés előtt új, addig ismeretlen stratégiákat vontam be az életembe önmagam támogatásának szempontjából. Ma ugyanezeket igyekszem belecsempészni a mindennapokba. Például, amikor elfáradtam, megkértem a férjemet, hogy vegye át a kicsit, amíg sétálok egyet egyedül (még a hidegben is). Amikor csak tehetem és úgy érzem szükség van rá megállok kicsit, hallgatok egy hangoskönyvet, hogy az agyam képes legyen letenni a napi feszültséget. Ez segít abban, hogy kilépjek az ördögi körforgásból és ne érezzem magam túlterheltnek.

Ez az év megterhelő volt

Anya, Lánya, Napnyugta, Szürkület, Nap, Napfény
pixabay

És bár még mindig kimerült vagyok, megtanultam időt szánni magamra. Kész vagyok segíteni a családomnak, de nem vagyok 0-24 órában tettre készen, hogy fenn tudjam tartani önmagam is. Ha időt szakítunk magunkra az segít, hogy érzelmileg is kiegyensúlyozottak maradhassunk és végig tudjuk csinálni napjainkat. És ez teljesen rendben van.

VIA

hirdetés
A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket.
Előző cikkIsteni almaszósz
Következő cikkIdén tilos a szilveszteri tűzijáték

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .