10 tanács kora tavaszi allergiásoknak

tavaszi allergia

Korán megkezdődött az idei allergiaszezon, a fák ás bokrok országszerte rügyben, virágban állnak, és bár ez a tavaszi allergiaszezon viszonylag rövid, az ilyenkor virágzó növényekre érzékeny allergiásokra nehéz hetek várnak. Tíz tanácsot gyűjtöttünk egybe, érdemes megfogadni, kipróbálni, és azt alkalmazni, amiről tapasztaljuk, hogy jelentősen javít az állapotunkon.

Felkészülés

Figyeljük a pollennaptárt! Virágzás előtt két héttel kezdjük meg a szokott terápiát, hogy tüneteik azonnal mérséklődjenek a pollenszórás megindulásakor. Felhívjuk a figyelmet, hogy a gyógyszerszedés megkezdése előtt szükséges kikérni kezelőorvosuk tanácsait.

Szobafogság

Amikor tudott, hogy a mi allergénünk virágzik, magas a pollenszám, minél kevesebb időt töltsünk a szabadban. Napokig tartó alapos esőzés után bátran kimehetünk, de a hirtelen záport követően nem tanácsos, ilyenkor a pollenkoncentráció még magasabb. A lakást hajnalban szellőztessük, napközben már ne nyissunk ablakot!

Mossunk, takarítsunk!

Mossunk hajat, ágyneműt, függönyöket sokkal gyakrabban, mint szoktunk, felsőruházatot is, akkor is, ha láthatóan nem szennyeződtek. Hazaérve töröljük át cipőnket nedves ronggyal, a talpakat is beleértve. Porszívózzunk naponta, okosan teszzük, ha erre a néhány hétre feltekerjük a szőnyegeket. Ne szárítsuk a ruhákat a szabadban!

Miért lesz az allergiából asztma?

Zárt autóban!

Ne húzzuk le az autó ablakát, egyezzünk meg útitársainkkal, hogy a buszban, vonaton se nyitunk ablakot menet közben!

Keresztreakció

A pollenallergiások ebben az időszakban gyakran élelmiszerekre is átmenetileg allergiásak lesznek. Kersztreakciót válthatnak ki a diófélék, a gesztenye, az uborka, a cukkini, de még az alma és burgonya is. Csak magunkon tudjuk megtapasztalni, okoz e tüneterősödést, ha ezeket fogyasszuk. Legyünk tudatosak, figyeljük meg, és kerüljük ezekben a hetekben a keresztreakcióban számunkra érintett gyümölcsöket, zöldségeket.

A dohányzás sokat ront

Ha másért nem, a koratavaszi allergia nehéz tünetei miatt meg kell próbálni leszokni a dohányzásról, és gyakran ebben az időszakban éppen az orrtünetek lesznek ebben segítségünkre, ekkor sokan kevésbé is vágynak a cigaretta után.

Kerüljük az adalékanyagokat!

Az allergia egy bonyolult folyamat, melyben a teljesen ártalmatlan fehérje mégis túlzott immunválaszt vált ki, és előidéződnek a jól ismert tünetek. Az allergiás beteg immunrendszerében zavar áll fenn, aminek oka nagyon nehezen nyomozható ki. De azt tudjuk, hogy az immunkrendszer központi szervei a hasüregben foglalnak helyet, és az emésztésünkkel szoros összefüggésben vannak. Okos és egyszerű, kevés készételt tartalmazó táplálkozással sokat tehetünk önmagunkért. Habár a készételek nem mérgek, és ízletesek, és időt spórolunk velük, de az ízfokozók, a tartósítószerek nagy terhet rónak emésztési, kiválasztási folyamatainkra, próbáljuk ezeket ebben az időszakban kerülni, és még az is lehet, hozzá is szokunk egy másfajta étkezéshez. Egyszerű a szabály, étkezzünk úgy, mint dédszüleink, amikor még se felvágott, se ízesített krémsajt, se levespor nem volt kapható.

Hogyan csökkenthetők az allergiás tünetek?

Orröblítés, és masszírozás érdemes megtanulni!

Az orrjárat sós vízzel való átöblítése kimossa a megtapad pollenréteget, a beszáradt váladékot, sokat javít komfortérzetünkön az allergiás időszakban. Az orrgyök és orrnyereg körkörös masszírozása megszünteti az orrdugulást, fedezzük fel magunkon, hogy mely ponton, milyen erősségű nyomás segít nekünk!

Nyugalom!

Sajátítsunk el valamilyen relaxációs módszert, amely segíti az egész napos enyhe légszomjjal terhelt testünket megnyugtatni, amellyel ki tudunk kapcsolódni, és amelyben vázizmaink el tudnak lazulni, ezzel csökkentsük a stresszes állapotot, amely önmagában is túlérzékeny reakciókhoz vezet.

Öröklődés

Ha valamelyik szülő allergiás, akkor figyeljünk oda gyermekeink tüneteire, mert allergiás szülő(k) gyermekei gyakrabban allergiások. Fontos a csecsemők szoptatása az első fél évben, bizonyítottan csökkenti az allergiák kialakulását.

Szólj hozzá Te is!