10 tipp, hogyan takarékoskodj a mindennapokban

Rengeteg mindenen spórolhatunk egy kis praktikussággal anélkül, hogy csökkenne az életszínvonalunk. Ezekre adunk most ötleteket.

 1. Vásárolj listáról!

Ez épp úgy vonatkozik az élelmiszer- és egyéb háztartási bevásárlásokra, mint az összes egyéb “shopping körútra”. Ülj le, gondold végig mi kell – és itt az a fontos, hogy KELL. Erre fektesd a hangsúlyt. Az akciók és szezon közi leárazások világában könnyen összevásárolunk olyan dolgokat is, amikre egyáltalán nincs szükségünk.

 1. Készíts heti/havi menüt!

Üljetek le a családdal és írjátok össze, hogy mik azok az ételek, amiket szerettek, majd készítsétek el a menüt egy hétre, vagy akár többre is. Ne korlátozódjatok csak főételekre, egy takaros hidegtál is remek vacsora lehet – felvágottak, zöldségek, sajtok. Fontos, hogy tartsátok magatok a tervhez – persze egy-egy bűnöző nap megengedett.  Ezzel remekül el lehet érni, hogy csak olyan étel kerüljön a  hűtőbe, kamrába, ami el is fog fogyni és nem áll ott addig, amíg megromlik, vagy épp megfeledkeztek róla.

 1. Szabj határt!

Nekem remekül bevált, mikor meghatároztam, hogy egy nap csak X összeget költhetek. Munkába menet egy plusz kávé, üdítő az éjjel-nappaliból… Ezekről gyorsan lemondtam, és nem okozott különösebb életvitelbeli problémát. Remek érzés volt úgy hazaérni, hogy tudtam, kevesebbet költöttem, mint azt a magam számára engedélyeztem. Rövid időn belül teljesen belém ivódott ez a korlát.

+ Tegyél félre egy kis pénzt úgy, hogy a tényleges napi költés és a limit közti különbséget perselybe dobod.

 1. Várj és gondold végig!

A nagyobb tételű kiadások előtt várj egy hetet, de legalább pár napot. Akkor azt érzed, nem hagyhatod ott. Másnap viszont látsz valahol jobb áron, vagy rájössz, hogy tulajdonképpen totál felesleges. Jártam már így cipővel – nem is eggyel -, turmixgéppel, de még nyaralással is. Hidd el, türelemmel és egy kis utánajárással sok pénzt takaríthatsz meg.

 1. Fedezd fel a SecondHand boltokat!

A gyerekruhák kiváló állapotúak, és egy kilós turiban 5-6 darabot is meg tudsz venni 1 bolti áráért. Én magamnak is előszeretettel vásárolok ilyen helyeken. Egyedi, jó minőségű ruhákra bukkanok, ráadásul a vadászat élményét is pluszban megkapom. Erre érdemes rászánni az időt, míg mindent végignézel, de abszolút megéri.

 1. Spórolj a gyerekeken!

Ez most csúnyán hangzik? Rengeteg házi praktika van a gyermekek otthoni szórakoztatására, ami nem kerül sokba. A drága gyurma helyett készítsetek együtt a konyhában – receptet ITT találsz hozzá -, a só liszt verziót kiszárítva ki is festhetitek, karácsonyfa dísznek, ajándéknak is kitűnőek lehetnek. A közös játék, kirándulás, levelek, termések gyűjtögetése -és azok otthoni felhasználása -, többet ér ezer játszóháznál, vagy drága kézműves gyerekfoglalkoztatónál.  A mozizás székhelyét is áttehetitek a nappaliba, elő a mikrós popcorn-nal, és indulhat a mese.

 1. Ajándékozás csak módjával!

Kezdeményezzünk osztálykarácsony-módit. Azon felnőtt családtagok nevei, akikkel együtt ünnepeljük a karácsonyt, kerüljenek bele egy kalapba, és mindenki húzzon egyet. Így csak egy embernek kell ajándékot venni, amivel egyrészt spórolsz, másrészt sokkal ötletesebb és számára értékesebb ajándékkal tudod meglepni.

 1. Adj el!

A legjobb módszer, keresni egy, a lakóhelyed szerinti Facebook eladós csoportot, vagy feltenni más, ingyenes hirdető oldalra az eladni kívánt gyerekruhákat, játékokat, műszaki cikkeket.

 1. Spórolj a fodrászon!

A gyerekek haját nem nagy hacacáré levágni, főleg, ha van otthon egy jobb élű ollód, haj-, vagy szakállnyírógéped és barátod a YouTube – remek “lépésről-lépésre” videókat találni akár felnőttek számára is.

 1. Ne a márka után menj!

A márkás élelmiszerek, háztartási cikkek, smink-, baba- és szépségápolási termékek az esetek  többségében nem múlják felül minőségben a saját márkásokét,  sőt! – szappan, sampon, pelenka, müzli… stb.

Több drogériában is érdemes  követni az akciókat, mellyel sokat spórolhatunk, de ne feledd, hogy csak azt vedd meg, amire valóban szükséged van!

+1 Kérdezd a nagyit!

Nagyanyáink idejében még se híre, se hamva nem volt a ma ismert drága tisztító szereknek. Rengeteg praktikát ismernek, melyekkel egyrészt eredményesebb lehetsz, másrészt jóval olcsóbban éred el a kívánt hatást. Itt van néhány példa;

 • Vízkő – félbevágott citromos dörzsölés
 • Leégett lábos – szódabikarbónás, vizes forralás
 • Szagtalanítás – kevés víz-ecet keverék
fotó: freedigitalphotos.net

 

HISZEK abban, hogy kétgyerekes Anyának, Nőnek, Társnak, Barátnak, igenis lehet egyszerre lenni, akár napi 5 óra alvással is. TUDOM, hogy mi Nők, miért aggódunk, mitől félünk, vagy épp olvadunk el, mi az, ami kimozdít a hétköznapokból, és mivel nézünk farkasszemet nap, mint nap. CÉLOM, hogy a szavaimból összeálló cikkek informáljanak, szórakoztassanak, okozzanak meglepetést, MEGMOZGASSANAK!
Előző cikkÍgy keress állást a 21. században!
Következő cikkIsmétlődő vetélések – miért fontos az immunológiai kivizsgálás?