Forradalmi családi és gyermekprogramok országszerte

március-15-családi-program.jpg

Interaktív bábjátékok és térszínház, kishuszár avatás, koncertek, táncház – mozgalmas szórakozást ígér több város a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából. Kedvcsinálóként kiemeltünk pár helyszínt, ahová családdal, gyermekekkel érdemes ellátogatni.

Budavári kavalkád

Óriás bábos előadásokkal, gólyalábas vándormuzsikusokkal, Vajdasági-, erdélyi cigány- és palóc népzenei és táncos bemutatókkal, huszárpróbákkal és lósimogató programokkal is csábítja a budai Vár a hagyományőrzés iránt érdeklődő családokat március 15-én.

A Dísz tértől a Kapisztrán térig húzódó részen Hétpróbás huszárok címmel interaktív társasjáték, és „Szerelem szabadság idején címmel óriásbábos előadás várja a bátor és szerepelni vágyó fiatalokat, továbbá palotás táncbemutatók és kirakodóvásár kínál önfeledt kikapcsolódást. A hangulatos térzenéről a Nemzeti Rézfúvós Kvintett és a Kaláka Együttes gondoskodik.  A Szent István-szobornál Színészkordéj címmel a Szekér színház vásári komédiák hangulatát megidéző előadása, viselettörténeti divatbemutató és Tolcsvay László, valamint a Balkan Fanatik koncertje is tartalmas szórakozást ígér. A hazai és határon túli népzene és néptánc iránt érdeklődőket a Hadik szobornál várják a fellépő társulatok.  Ősi mesterségek mutatkoznak be a Népművészeti Egyesületek Szövetségének közreműködésében a Dísz téren.  A Hunyadi-szobornál huszárkonyha, fegyveres lovas és gyalogos bemutatók és lósimogató-program színesíti az ünnepi hangulatot, és itt lesz látható Csoma Gergely: János vitéz c. előadása.

A nemzeti ünnep alkalmából ingyenesen látogatható lesz több múzeum is a Várban, így a Magyar Nemzeti Galéria és az Országos Széchenyi könyvtár is, valamint a Magyarság Házában változatos huszárpróbák: fakardvívás, patkódobás, hordólovaglás, dolmánygomboló verseny, majd végül kishuszár avatás gondoskodik a bátor és ügyes ifjak szórakozásáról. Vetített képes előadások és a verbunkos zenés táncos bemutató ígér színvonalas kikapcsolódást a Budapesti Történeti Múzeumban. A Hadtörténeti Intézet és Múzeumban történelmi játszóház, népi játékok, címerfestés és egyéb kézműves foglalkozások várják az alkotni vágyókat. A mozgalmas szórakozást kedvelő látogatókat korabeli zenékkel és táncoktatással várja a Honvéd Együttes.  A Nemzeti Táncszínház előtti füves területen a Magyar Mozdulatművészeti Társulat és a Mozdulatkórus rövid előadásain keresztül bemutatkozik a hungarikumnak számító mozdulatművészet.

A részletes programot az ünnep hivatalos oldalán tekinthetik meg.

Családbarát programok a PIM-ben

Március 15-én gyerekprogramokkal, foglalkozásokkal várják a közönséget a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM). 10 órától a múzeumban huszárcsákókat, díszes pártákat készíthetnek a gyerekek, de kipróbálhatják Landerer és Heckenast nyomdagépét is, amelyen a forradalom 12 pontját is nyomtatták.

Idén először a Döbrentei utcai Mesemúzeum és Meseműhelybe is szerveztek programot. Március 16-án 1848-as táncház, mesék, énekek, daltanítás és verbunkos tánc várja az érdeklődőket. A zenét a Sebesvíz zenekar szolgáltatja.

Szombathely – Huszártoborzó a Skanzenben és interaktív színház városszerte

Szombathelyen háromnapos programsorozat állít emléket a 1848-as forradalom eseményeinek. Az ünnepség március 14-én csütörtökön huszártoborzóval, lovas huszárok bemutatójával, huszárvirtus-vetélkedőkkel, népzenei és táncos programokkal kezdődik a Múzeumfaluban. Az este folyamán a 25 éves Csík Zenekar ünnepi koncertjének az AGORA – Művelődési és Sportház ad otthont.

Péntek délelőtt a Weöres Sándor Színház színészei Kelemen Zoltán  MÁRCZIUS – Forradalomi játék hat képben című darabjával elevenítik meg a forradalom főbb eseményeit a város hat helyszínén, a nézők bevonásával.

A rendezvénysorozat 17-én vasárnap családi játszóház programmal zárul huszárokkal, élőzenével, tánccal, kézműves foglalkoztatóval és mesefilm vetítéssel az AGORA – Savaria Filmszínházban.

Balatonfüred – Pilvax és térszínház

A Füredi Tavaszi Fesztivál négy napos rendezvénysorozata nemzeti ünnepünk előestéjén Ferenczi György szájharmonika-művész, énekes, hegedűs és gitáros által megzenésített Petőfi versekkel indul az Anna Grand Hotelben.

Március 15-én délelőtt Lóczy Diákszínpad műsora lesz látható a Kisfaludy színpadon, és a Pilvax Irodalmi Kávéház elevenedik meg a Vaszary Villában, mely péntektől vasárnapig minden délelőtt várja az érdeklődőket. Kora délután Pörköltészet címmel a Kisfaludy Színház irodalmi produkciója tekinthető meg a Balaton étteremben. Délután háromkor reformkori sétára invitálja a látogatókat Laborfalvi Róza és Jókai Mór (Kéri Kitty színművész és Praznovszky Mihály irodalomtörténész közreműködésével). A gyermekek szórakoztatásáról Paprika Jancsi Bábszínháza gondoskodik a Kisfaludy színpadon. Petőfi Sándor A helység kalapácsa című művét Besenczi Árpád adja elő öt órakor az Anna Grand Hotelben.

Szombaton délelőtt Arany János A nagyidai cigányok című művét Gál Tamás adja elő a Kisfaludy színpadon. Öt órakor Tavaszi nyitány címmel a Rodin-kiállítás nyílik a Vaszary Villában, ahol a szobrok, grafikák és rajzok mellett a művész kultúrtörténeti értékű levelezése is látható lesz. Este hétkor a Csík zenekar koncertje várja a populáris népzene kedvelőit az Anna Grand Hotel dísztermében.

Vasárnap délután a Mesekastély előadás várja a gyermekeket a Kisfaludy Színpadon, majd ezt követően a Sforzato Rézfúvós Kvartett koncertje zárja a fesztivált.

Babafalva/MTI

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .