2021, a magyar kultúra napja – események

2021, a magyar kultúra napja - események
pixabay

Debrecen, Nagyvárad, Berettyóújfalu, Margitta ezúttal is együtt ünnepel

Debrecen ebben az esztendőben is együtt ünnepli a magyar kultúra napját a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Bihar megyei és nagyváradi szervezetével, Berettyóújfalu és Margitta önkormányzatával, igaz ezúttal online felületeken – közölték a szervezők az MTI-vel.

Mind a négy településen pénteken számos programmal várják az érdeklődőket a könyvtárak, múzeumok, művelődési központok honlapjain, Facebook-oldalain és a helyi televíziók műsoraiban. Margittán lesz virtuális barangolás a magyar kultúra házában, Berettyóújfaluban könyvbemutatókkal, kiállításokkal várják az érdeklődőket, Nagyváradon egyebek mellett Magyarnak lenni címmel interaktív óra lesz a magyar kultúra kapcsán, A Himnusz nyomában pedig online foglalkozást tartanak, de lesznek virtuális képzőművészeti tárlatvezetések is.

A debreceni múzeumok játékos kvízzel várják a közönséget, a zenekedvelők pedig az egyetem zeneművészeti karának ünnepi műsorát tekinthetik meg. A helyi Kölcsey központban felvett műsorban egyebek mellett felcsendülnek Kodály Zoltán, Liszt Ferenc, Erkel Ferenc és Bartók Béla művei.

Virtuális kiállítótérrel bővül a berlini magyar kulturális intézet

Épület, Építészet, Határkő, Turisztikai Látványosságok
pixabay

A koronavírus-járvány közepette is látogatható, virtuális kiállítótérrel bővül a német főváros magyar kulturális intézete, a Collegium Hungaricum Berlin (CHB), az első kiállítást pénteken, a magyar kultúra napján nyitják meg. Az intézet saját fejlesztése révén több virtuális emelettel, és még tetőterasszal is gazdagodik a berlini történelmi belváros múzeumi negyedénél álló neo-Bauhaus épület. Az online galériát Eln Ferenc tipográfus, grafikus és fotós tervezte, nagy hangsúlyt helyezve a kiállított művek múzeumi élményt megközelítő élvezhetőségére. Így a tárlaton navigáló látogató a kiállított fotókra kattintva nagy méretben, „közelről”, részletekbe menően is megtekintheti a műveket – áll a CHB közleményében.

A galériát Galambos Eszter Test (Álom)térben című tárlatával nyitják meg. A művész az emberi psziché és a külvilág, valamint az emberi test és környezete törékeny viszonyát vizsgálja lírai képein, amelyeken az emberi jelenlét és a jelenlét hiánya ellentétpárján keresztül fejezi ki mondanivalóját. 

Galambos Eszter 2014-ben diplomázott a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) fotográfusként. 2014 és 2017 között a berlini Művészeti Egyetemen (Universität der Künste, UdK) tanult kísérleti film és média szakon, majd a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen operatőri diplomát szerzett. Berlini évei alatt rendszeresen részt vett az UdK csoportos kiállításain, az IBB Fotográfiai Díj válogatásában 2015-ben és 2016-ban is szerepelt. Ugyancsak 2016-ban a CHB Human Scale című kiállításán is találkozhatott munkáival a közönség.

https://vrt-art.com/chb/ címen elérhető galériában Galambos Eszter tárlata után Lugosi Lugó László budapesti graffitikről készített fotóiból rendezett kiállítása lesz látható, várhatóan február végétől. A CHB a járvány második hullámának megfékezésére egész Németországban bevezetett szabályok miatt a többi berlini kulturális intézménnyel együtt zárva tart, ezért munkatársai a virtuális térre, illetve az épületen kívül is megtekinthető, koronavírus-kompatibilis programokra összpontosítanak. Így például decemberben az intézet épületének hatalmas panorámaablakára szabott digitális fotókiállítást rendeztek az utóbbi két év legizgalmasabb eseményein készített felvételekből és a tervezett új programokra készített előzetes anyagokból.

Ingyenes verses esttel és koncertfelvétellel ünnepel a Várkert Bazár

Biblia, Könyvek, Isten, Jézus, Szent Szellem
pixabay

magyar kultúra napján, pénteken egész nap díjmentesen tekinthetnek meg az érdeklődők egy korábbi Nagy Magyar Versek-estet és Gryllus Dániel 70. születésnapi koncertjét – közölte a Várkert Bazár csütörtökön az MTI-vel.

Az ENEMVÉ előadásán világirodalmi klasszikusok szólalnak meg magyarul, több hangon. A virtuális pódiumon többek között Ady Endre, Térey János, Weöres Sándor, Varró Dániel, Petőfi Sándor, Nemes Nagy Ágnes, József Attila és Kányádi Sándor műveiből olvasnak fel ismert művészek. Az eseményen közreműködik Petrik Andrea, Tompos Kátya és Vecsei H. Miklós színművész, Járai Márk zenész, Seres Tamás szerkesztő-rendező, valamint Ugron Zsolna író – olvasható a közleményben.

A Gryllus70 című est első részében egy két éve született bibliai lemez, második részében pedig egy, az 1980-as évek közepén íródott dalsorozat hangzik el egyedi hangszerelésben. Az eseményen közreműködik Apáti Ádám, Becze Gábor, Huszák Zsolt, és Pintér Zsolt. Az érdeklődők az ingyenes jegyeket kizárólag pénteken tudják felhasználni – hangsúlyozzák a közleményben.

Forrás: MTI

hirdetés
A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket.
Előző cikk1. rész – Útmutató a tinédzserkor túléléséhez
Következő cikkMegemlékezések a magyar kultúra napjáról

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .