3 természetes hatóanyag a bőrbetegségek ellen

Seborrhea, ekcéma és pszoriázis! A bőrproblémákkal küzdők egyre gyakrabban fordulnak a natúrkozmetikumok felé, hiszen a klasszikus testápoló készítményektől súlyosbodhatnak tüneteik. A természetben ráadásul léteznek olyan hatóanyagok – mint például a Holt-tengeri sók, az aloe vera vagy az argánolaj, amelyek gyógyíthatják a beteg bőrfelületet.

Minden második ember bőrbetegségben szenved

Egy becslés szerint szinte minden második ember allergiás vagy valamilyen bőrbetegséggel küzd. A korábban szinte ismeretlen panaszok a XXI. században egyre gyakrabban fordulnak elő, amelynek oka minden bizonnyal a megváltozott életkörülményeinkben, a felfokozott, stresszes életmódban és a bőrfelületünket érő rengeteg vegyi anyagban keresendő.

A leggyakrabban előforduló bőrbetegségek a seborrhea, ekcéma és a pszoriázis. A seborrheás dermatitisz genetikailag kódolt minden emberben, azaz nem fertőző betegségről van szó, hanem aktiválódó tünetekről. Ha stresszes időszakot él át az ember, akkor feltűnhetnek a hámló, vöröses foltok a homlok kontúron, a szemöldökben, az orrtőnél, a fülek mögötti zónákban, a hallójáratokban, a fülkagylókon, és a tarkón.

Dead sea

A pszoriázis is hasonló elven működik: a genetikailag örökölt hajlam stresszre, fényhiányra vagy vegyszerre betegséggé válhat, és a test bármely felületén jelentkezhetnek a plakkos, száraz vöröses foltok. Súlyos esetben a bőrtünetek mellett izületi fájdalmak is megkeserítik az ember életét. A nyugalom, az egészséges életmód és a klasszikus kozmetikumok kerülése sokat segíthet az egyébként gyógyíthatatlan, pikkelysömörnek is nevezett betegségen. Az ekcéma sem fertőző bőrbetegség, a bőr gyulladt, vörös, száraz és viszkető állapotát stressz, irritáló vegyi anyagok (szappan), allergének, időjárási tényezők is kiválthatják. Felnőtteknél gyakori a könyöknél és a kezeken megjelenő ekcéma.

A stresszoldás és natúrkozmetikumok segíthetnek

A bőrbetegségben szenvedők egyre gyakrabban fordulnak a természetes testápoló készítmények felé, hiszen a bőrtüneteket sokszor a klasszikus kozmetikumokban lévő vegyi anyagok okozzák. A natúrkozmetikumok viszont nem tartalmaznak olyan, a bőrt gyakran irritáló vegyi anyagokat, mint a parabének, kőolajszármazékok, mesterséges illatanyagok.

A fenti bőrbetegségek ráadásul nem gyógyíthatóak, a tünetek csak komoly mellékhatásokkal járó gyógyszeres kezeléssel vagy teljes életmódváltással enyhíthetőek. A stressz kezelése, a nyugodt, természetközeli élet, a kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres mozgás és a környezetbarát vegyi anyagok, natúrkozmetikumok használata sokat javíthat a betegek állapotán.

Ma már számos természetből érkező hatóanyagot ismerünk, amelyek nemcsak nem irritálják a beteg bőrfelületet, de még segíthetnek annak regenerációjában is.

Természetesen a gyógyulás útján

A Holt-tenger vizének egyedülálló összetételéről régóta tudjuk, hogy gyógyászati és kozmetikai értéke igen jelentős. A víz sótartalma 33%-os, azaz általában tízszer olyan sós, mint más tengerek. Ez a magas sókoncentráció támogatja a bőr természetes regenerációját, rugalmasságát és áteresztő képességét, hatékonyan felveszi a harcot a bőrfertőzésekkel és allergiával szemben. Magas szulfur tartalmának köszönhetően bőrtisztító szerként is kiváló, valamint gyógyírt jelenthet a pikkelysömörös és seborrheás bőrre.

Érdemes az aloe verát is megemlíteni, hiszen ezt a csodálatos növényt már évezredek óta használják az égett, sérült bőr regenerálására. Az aloe verából nyert gél ph értéke szinte azonos az emberi bőr ph értékével, így hatóanyagai könnyedén beépülnek, anélkül, hogy megzavarnák annak természetes állapotát. Nyugtatja a száraz, érzékeny bőrt, serkenti a természetes sejtmegújulást, ezáltal fokozza a rugalmasságot és feszességet. Magas nedvességtartalmával hidratál, csökkenti a szövetek kipárolgását és megköti az atmoszférában jelen levő nedvességet.

A seborrheás, ekcémás, pszoriázisos bőr gyógyszere lehet a marokkói argánolaj is, amelynek kiemelkedő az E vitamin tartalma, igen magas az esszenciális zsírtartalma és antioxidánsokban is gazdag. A bioaktív argánolajból készült termékek a fenti problémák mellett halványítják a hegeket és a terhességi csíkokat, rugalmassá és puhává varázsolják az igénybevett reszelős, érdes bőrfelületet is.

 

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkBaba-mama webáruház lett Ország Boltja idén
Következő cikkA helyes kézmosást oktató óvodai program indul