7 dolog, amit minden szuperérzékeny gyereknek hallania kell

FELHASZNÁLT IRODALOMVIA
boy looking up posing for photo shoot
Photo by jonas mohamadi on Pexels.com

Hallottál már a szuperérzékeny emberekről? Ez egy létező jelenség. „A szuperérzékenység, más néven ingerfeldolgozási érzékenység, régi nevén hiperérzékenység azt jelenti, hogy az érintett személy a többségnél érzékenyebben reagál a külső ingerekre.

Ezt az érzékszervi ingereket feldolgozó idegi központok eltérő működésével magyarázzák. Az elmélet szerint nem az érzékelés ingerküszöbe alacsonyabb, hanem az idegrendszer részletesebben szelektálja meg a beérkező információkat. Ez könnyen az érzékek túltelítődéséhez vezethet.

A szuperérzékeny személy nemzetközi rövidítése HSP (Highly Sensitive Person) tudományos körökben pedig a tulajdonság neve: SPS (Sensory Processing Sensitivity).” – írja a Wikipédia.

Vajon mik azok a mondatok, amit minden szuperérzékeny gyereknek mondanunk kellene?

1. Minden érzésed rendben van!

Az életed egy pontján azt mondták neked, hogy ne sírj – különösen, ha nagyon érzékeny voltál. Mindazonáltal, bár a könnyek kivívnak egy csipetnyi társadalmi megbecsülést, az olyan érzelmeket, mint a harag és a szorongás, továbbra is „egészségtelennek” tartják.

Az érzékeny gyerekek az emberi érzelmek teljes spektrumát megtapasztalják, mert minden rendkívül érzékeny embert – gyermeket vagy felnőttet – súlyosan érintenek az érzelmek. Ha megengedjük az érzékeny gyerekeknek, hogy megtapasztalják érzelmeiket anélkül, hogy azt mondanák nekik, hogy azok rosszak, akkor hatalmas segítséget kapnak pszichésen. Ezután megtaníthatjuk nekik azokat az eszközöket, amelyek segítségével a „negatív” érzelmeket, például a haragot kreatív vagy szenvedélyes tevékenységgé alakítsák át. Valami olyanná, ami építő jellegű elfoglaltság.

2. Egészséges, ha erős érzelmeket élünk meg egy-egy igazságtalan élethelyzettel kapcsolatban.

Korai életkorban a szuperérzékeny személyeknek hallaniuk kell arról, hogy nem baj, ha megviseli őket, amikor látják, hogy mások fájdalmat tapasztalnak. Ez együttérző válasz, nem túlreagálás. Ahelyett, hogy figyelmen kívül hagynánk az élményeiket, el kell ismernünk, hogy a sérelem valós. Majd, amikor eljön az ideje, kínálj módot a gyermeknek másként reagálni. Legyen lehetősége például adománygyűjtés indítására, adományozásra vagy önkéntes munkára. (Amennyiben sérelmei effajta élethelyzetekhez köthetőek.)

3. Bátran mondd el másoknak, ha egyedüllétre van szükséged!

Nem csak a rendkívül érzékeny felnőtteknek van szükségük az egyedüllétre. Különösen az introvertált egyéneknek van erre igénye. És nincs ezzel a világon semmi baj. A HSC-knek sok időre lesz szükségük, hogy dekompressziót hajtsanak végre olyan stimuláló tevékenységek után, mint például az iskolai látogatás vagy a bulik. Kell számukra a töltődéshez az egyedüllét is, mert a társas események kimerítően hatnak rájuk. Tanítsd meg érzékeny gyermekedet, hogy bátran jelezze, ha egyedüllétre vágyik, hogy energiaszintjét ki tudja egyensúlyozni.

4. Hallgass a testedre!

Az erősen érzékeny emberek általában nagyon intuitívak, és könnyen megérzik az olyan apróságokat is, mint például barátjuk csalódottsága (akár a tekintetükből kiolvasva). De az is lehet, hogy olyan fizikális apróságokat is észlelnek, mint két hasonló festékárnyalat közötti különbség. Sajnos a társadalmi nyomás elmozdít minket attól, hogy arra figyeljünk, amit a testünk intuitívan mond nekünk, így gyakran elveszítjük ezt a kapcsolódást önmagunkkal, ahogy telik az idő.

Az érzékeny gyerekeket megtaníthatjuk arra, hogy figyeljenek befelé is. Mindegy, hogy épp egyedül vagy társaságban vannak. Helyezzék fókuszukat a testük rezdüléseire. Merjenek intuitívak lenni.

5. Rendben van nemet mondani!

A gyerekek hamar megtanulják, hogy a szülők tudnak „nem”-et mondani. De amikor a gyermek mondana nemet, nem mindig kap rá megfelelő teret. Nyilvánvalóan a szülők dolga, hogy meghatározzák a határokat arra vonatkozóan, hogy mikor vagy mivel kapcsolatban fogadható el egy „nem”, de érdemes a gyermeket is megkérdezni egyes eseményekről, élethelyzetekről.

6. Szánj időt a feldolgozásra!

Csakúgy, mint a kevésbé érzékenyek, a szuperérzékenyek is több időt igényelhetnek az információk feldolgozásához. Dr. Elaine Aron, a „szuperérzékeny személy” kifejezést megalkotó kutató szerint a HSP-k négy jellemzője közül az egyik a „feldolgozás mélysége”. Ez azt jelenti, hogy amikor érzékeny gyerekek megkapnak egy információt, mindent megtesznek, amit csak tudnak, elemzik és összekapcsolják az adatokat egy nagyobb képpel – mindez időbe telik.

A feldolgozás mélysége gazdaggá és tartalmassá teheti az életet, például lehetővé teszi az érzékeny emberek számára, hogy olyan részleteket is lássanak, amelyeket mások nem vesznek észre. De ez le is lassítja őket. Egyszerűen csak türelmesnek lenni és több időt hagyni a gyermeknek a történések és információk feldolgozásra.

7. A világnak szüksége van az olyan emberekre, mint te.

Kétségtelen, hogy világunknak több empátiára, meghallgatásra és tudatosságra van szüksége. Az érzékeny gyerekek rendkívül elemzőek és kreatívak is lehetnek. Emlékeztessük érzékeny gyermekeinket, hogy bár a világ néha kegyetlennek tűnik, érzékenységük olyan ajándék, amely számtalan módon segíthet másokon.

hirdetés
Ha van kimeríthetetlen téma és témán belüli kérdéskör ezen a csodálatos bolygón, úgy vélem ezek pontosan a gyereknevelés és a család témakörei. Minden nap hoz némi változást, mindig jönnek újabb és újabb fordulatok a világban, mindig lesznek időszerű kutatások, melyekről igenis érdemes írni. Önnön gyermekkori tapasztalatokat, személyes gondolatokat, szakmai cikkek fordításait öntöm szavakba. Az írás az életem fő mozgatórugója. Legyen szó cikkekről vagy versekről, izgalmasnak és gyönyörűnek találom az alkotás ezen módját. Az információáramlás könnyeden zajlik modern világunkban, ezért nagy lehetőség számomra, hogy egy ilyen nagyszerű közösséggel oszthatom meg mondandómat, mint amilyenek Ti vagytok!
Előző cikkA hozzátáplálás buktatói – 5 gyakran elkövetett hiba
Következő cikkA jutalmazás és büntetés alkalmazása – Miért nem mindig működnek?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .