7 tanács, melyre minden ÚJDONSÜLT ANYÁNAK szüksége van!

Egy kisbaba érkezése bizony számos nehéz pillanatot, elbizonytalanodást is jelenthet. Várandós és újszülött anyukák figyelem! Ezek a tanácsok Nektek szólnak, hogy könnyebb legyen ellazulni a babázás világában.

Az újszülött gondozásáról itt tudhatsz meg mindent!

Első napok a babával – az újszülött gondozása

1A Te döntésed!

Igen, innentől mindent Te fogsz meghatározni az életekben – no meg persze apa, és a természet, de a nagyrészét akkor is TE döntöd el;

  • hogy a szülés melyik formáját választod
  • hogy szeretnél-e szoptatni és meddig
  • hogy egyszobában vagy külön szeretnél-e aludni a kisbabáddal
  • hogy eldobható pelenkát, vagy moshatót akarsz-e használni

… stb.

Innentől kezdve döntések sorát kell meghoznod, melyeknél figyelembe kell venned a saját és a kisbabád igényeit is. Nem lesz egyszerű, de annál csodálatosabb érzéssel fogsz gyarapodni! Gyűjts össze annyi információt, amennyire csak szükséged van, de hagyhatod, hogy az anyai ösztönök vezéreljenek.

2Ne ostorozd magad!

A szülés pillanatában nem ültetnek be egy chipet, a tökéletes anya programmal. Lesz, amikor elveszel, lesz, amikor a hátad közepére sem kívánod az egész babázást. Kissé magadba is roskadhatsz, hogy 4 héttel a szülést követően nem úgy nézel ki, mint az „Instagram anyák”. Előfordulhat, hogy hirtelen kételkedni kezdesz magadban, megkérdőjelezed az anyai mivoltodat.

Kérlek NE TEDD!!! Hidd el, hogy a kisbabád okkal választott Téged! Azt akarta, hogy Te légy az édesanyja, az összes emberi tulajdonságoddal – hibáiddal – együtt! Amíg mindent a lehető legjobb „tudásod” szerint próbálsz csinálni, addig igazán beleférnek apró összetörések. Sírj, ha arra van szükséged, érezni fogod, ahogy a könnyeiddel a kételyek és a feszültség is távozik belőled!

3Ne bonyolítsd túl!

Egy kisbaba eszik, alszik, pelust tölt, fürdik és ismerkedik a világgal, leginkább a karjaid biztonságából. Ezt tartsd szem előtt, mikor vásárolsz neki, mikor önmagaddal szemben elvárásokat határozol meg! A babafelszerelések felhalmozása helyett, inkább ismerd meg a babádat – már a magzati kortól kezdve.

4Az újszülöttek nem tojások!

Tudom, mikor először tartod majd a kezedben, az futhat át az agyadon, hogy „Jesszus, milyen kis törékeny!”, pedig ez nem így van. Addig, amig a kis fejecskéjét és nyakát biztosan tartod, a karodban, az öledben nem érheti semmi baj. Ugyanez vonatkozik a pelenkacserére és a fürdetésre is. Amikor a picid alszik, gyakran rá fogsz nézni, hogy lélegzik-e még. – ez normális, de ne vidd túlzásba! Ameddig a kiságyban mindent bababiztossá tettél, addig nem kell feleslegesen aggódnod. Ne engedd, hogy a féltés felőröljön!

5Fogadj el segítséget!

Az első hetekben szükséged lesz segítségre. Kell, aki főzzön, aki takarítson, aki bevásároljon, aki néha helyetted ringtaja el a babát, hogy Te le tudj tusolni… Ne, most ne akarj Wonderwoman lenni, engedd, hogy a szupercsapatod tagjai ne csak szóban, hanem tettekben is kifejezhessék törődésüket.

6A babázás nem egy verseny!

A szomszéd már kivitte levegőzni, de Te szeretnéd megvárni a 6 hetet? Neki már csak egyszer kel éjjel, a tiéd viszont 3 óránkét? Ne tedd fel magadnak azt a kérdést, hogy miért! Nem neki és nem is a külvilágnak kell megfelelned, nem kaptál rajtszámot, hát ne is versenyezz.  Önmagadhoz mérd a dolgokat, ne másokhoz. Gondolj az első pontra! Minden csak tőled és kisbabádtól függ.

7Fogadd el, hogy minden megváltozik!

Ezalatt pedig, valóban érts MINDENT! Nem csupán a Te, hanem a párod élete is átalakul, no meg persze a kettőtök közös, egymásra fordítható ideje is. Ismerd el, ha fáradt vagy, de ne takarózz a babázással! A változás mindig egyfajta krízis, és hiába van ott veletek szerelmetek gyümölcse, ez mindkettőtök számára nehéz lehet. Beszélgessetek, törődjetek magatokkal és egymással, amikor csak tudtok, fogadjátok el együtt az új életritmust.

Fotók: freepik.com

Erről a témáról a Csecsemő, újszülött rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

HISZEK abban, hogy kétgyerekes Anyának, Nőnek, Társnak, Barátnak, igenis lehet egyszerre lenni, akár napi 5 óra alvással is. TUDOM, hogy mi Nők, miért aggódunk, mitől félünk, vagy épp olvadunk el, mi az, ami kimozdít a hétköznapokból, és mivel nézünk farkasszemet nap, mint nap. CÉLOM, hogy a szavaimból összeálló cikkek informáljanak, szórakoztassanak, okozzanak meglepetést, MEGMOZGASSANAK!
Előző cikkA terhességi magas vérnyomás nem tréfadolog!
Következő cikkMitől lesz boldog a gyermekem? És én?