9 feng shui ötlet a konyhához

feng shui konyha

A régi kínai hagyomány szerint a konyha a lakás, az élettér “lelke”, a valódi középpont. A tűzhely melege tartja össze a családot, melynek “őrzője” a hagyomány szerint a családanya, akinek ugyanez a feladata a családban. Az ember ösztönösen vonzódik oda, ahol összetartást tapasztal és a szó lelki értelmében “meleget” kap, nem beszélve a fizikai részéről, vagyis az ételről.

1. A konyha inkább a lakás központi részének közelében, mint egy eldugott, hátulsó helyen legyen és fordíts  különös gondot a berendezésére, tisztántartására! Nem véletlenül gyűlik össze a család és egy ünneplő társaság mindig a konyhában, a „tűzhely körül”. A konyha a lakás kiemelten fontos része, ami sokat elárul rólunk és állapota az életünk  minden területére kihatással van!

2. A konyhában nagyon fontos a tűzhely elhelyezése: se közvetlenül mellette, se szemben vele ne legyen hűtő, mosogató vagy mosogatógép. A tűz és víz ellentéte családi tűzhely körül feszültségekhez vezet.

3. Milyen érzéseket kelt Benned, ha a tűzhelyedre nézel? Régi, kopott, piszkos, vagy új(szerű), rendben tartott, tiszta? Mindenképpen győződj meg róla időről-időre, hogy megfelelően működik és tartsd karban, mert ezzel a szerencsédhez, előrejutásodhoz is nagyban hozzájárulsz! A tűzhely és annak állapota „megtestesíti” a szociális életünket, a karrierünket és azt, hogy a vágyainkat, álmainkat hogyan tudjuk megvalósítani, milyen lehetőségeink vannak.

4.A család kiegyensúlyozottságáért is sokat teszel, ha nem csak egy kedvenc rózsát használsz a tűzhelyeden, hanem lehetőleg folyamatosan mind használatba kerül.

5.Ha a konyhában kevés vagy rossz minőségű csi kering, az kihatással lehet a karrieredre, a pénzügyeidre és az egészségedre is. Mindenképpen törekedj arra, hogy legyen elég helyed a főzéshez, az előkészítéshez, a mosogatáshoz is és minden szükséges kellék a kezed ügyében legyen! Gondold át és  feltétlenül rendezd át a konyhaszekrények tartalmát, ha szükséges! Így sokkal kevesebb vesződséggel és energiával jár majd a konyhai munka, sőt, sokkal több örömet is okoz. Az pedig egyáltalán nem mindegy, hogy feszültséget vagy mosolyt főzünk-e bele a család ételébe, ugye?

6. A konyha berendezését illetően mindig egyeztess azokkal a családtagokkal, akik szintén gyakran megfordulnak, főznek, dolgoznak a konyhában és együtt döntsetek a konyha berendezéséről! Nagyon fontos, hogy itt bármilyen étel  készül, az örömmel készüljön, mert az étellel energiát adunk át  családtagjainknak, vendégeinknek.  Így kiemelten fontos, hogy minden konyhában dolgozó családtag számára kellemes és ergonómikus legyen ez a helyiség, a színei, a berendezése, a magasságok-távolságok, a kiegészítők.

7. Színek tekintetében elsősorban a fehér, a tisztaság és egyszerűség színe a nyerő a konyhában, ez itt amolyan jolly jokernek nevezhető. Kiemeli a minőségi, egészséges ételek  élénk színeit, a pirosat, zöldet, narancssárgát, sárgát. Kiegészítőknek használhatod ezeket az élénk színeket, minél több félét, hogy az 5 elem mindegyike helyet kapjon itt, annál kiegyensúlyozottabb lesz a helyiség kisugárzása.

8. A sárga, narancssárga és piros szín nagy mennyiségben növeli az étvágyat, így ezekkel bánj itt csínján, ha nem szeretnél elhízni!

9. A fekete és szürke színeket kerüld, ezek „rombolják a tüzet” a konyhában, a túl sok piros – a fentieken túl – pedig éppen a konyha tüzes voltát erősítik és így balesetveszélyes lehet.

Szólj hozzá Te is!