6 tipp, hogy jó szülő légy!

gyereknevelés, gyereknevelési tanácsok,gyermeknevelés, szülői tanácsok

Szülőnek lenni nem csak abból áll, hogy óvjuk, szocializáljuk és szeretjük gyermekünket. A jó szülőség pedig, ezeket bőven meghaladja.

Téged mi tesz jó szülővé?

Nehéz erre a kérdésre válaszolni, ugye? Mi most összeszedtük a 6 legfontosabb tulajdonságot, mely jó szülővé tesz;

  1. Ismeri gyermekét

A kisgyermekeket nehéz kiismerni, mivel folyamatosan változnak, fejlődnek és új dolgok felé nyitnak. Ezeket nehéz követni; új érdeklődési körök, elhagyott szokások… napról napra frissíteni kell tehát a gyermekünkről alkotott képünket. Azonban, ha figyelünk rá, meghallgatjuk és valóban az élete részesei vagyunk, akkor menni fog.

  1. Mindig kész meghallgatni

Fáradtak vagyunk, tele van a fejünk a családi és munkahelyi dolgokkal, de a gyermekünkre még a „kiégett agy” stádiumunkban is tudnunk kell figyelni. Lehet, hogy a történetét már ezerszer hallottuk vagy épp semmiféle információ értékkel sem bír, de számára ezek fontos dolgok.

  1. Elfogadóan szeret

Segítsünk gyermekünknek a lehető legjobbá válni az élet minden területén, de ne akarjuk gyökeresen megváltoztatni. Ismerjük meg, és fogadjuk el a hibával együtt. Ne a csemeténk idealizált képet, hanem őt magát szeressük!

  1. Minőségi időre törekszik

Nem elég csak mellette ülni játék közben, vagy a telefonunkat nyomogatva mesét nézni vele. Amikor vele vagyunk, valóban legyünk is jelen 100%-ban! Engedjük el a fejünkben motoszkáló, másfelé irányító gondolatokat és éljük át a pillanatot.

  1. Türelmes

Nem csak a gyermekünkkel, de önmagunkkal szemben is. Jó szülőnek lenni nem egy állapot, hanem egy folyamat, aminek sosem érhetünk a végére. A türelem nem azt jelenti, hogy folyton 10-ig számolgatunk. A türelem egy stratégia, melynek lépcsőházában a fokokat egymás után hagyjuk magunk mögött és nem kezdjük el észvesztve nyomogatni a lift hívógombját.

  1. Nem tökéletes

Ha folyamatosan a tökéletes szülőképnek próbálunk megfelelni, gyakran érezzük majd magunkat rosszul, beleeshetünk a következetlenség csapdájába vagy épp görcsössé és labilissá válhatunk. Épp attól leszünk gyermekünk szemében mi a tökéletes szülők, hogy hibáinkat elismerjük, elfogadjuk magunkat és teszünk a fejlődésünkért.

 

Fotók: freepik.com

Erről a témáról a Család rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

HISZEK abban, hogy kétgyerekes Anyának, Nőnek, Társnak, Barátnak, igenis lehet egyszerre lenni, akár napi 5 óra alvással is. TUDOM, hogy mi Nők, miért aggódunk, mitől félünk, vagy épp olvadunk el, mi az, ami kimozdít a hétköznapokból, és mivel nézünk farkasszemet nap, mint nap. CÉLOM, hogy a szavaimból összeálló cikkek informáljanak, szórakoztassanak, okozzanak meglepetést, MEGMOZGASSANAK!
Előző cikkMasha és a Medve mesemusical
Következő cikkRéz nélkül nem megy a várandósság!