Ezt a gyors, egyszerű és egyből puha mézeskalács receptet kedves olvasónk, Bárány-Szilfai Alida, két gyermekes édesanya küldte el nekünk. Több generációs családi recept, melyet nagymamájától tanult. Azok is bátran belevághatnak, akik több év után is csak épp, köszönő viszonyban vannak a sütemény készítéssel – mint például én.
Mézeskalács, a nagymama receptje szerint
Hozzávalók:
- 4 bögre liszt
- 1 bögre porcukor
- 15 dkg vaj (nem margarin!)
- fél bögre méz
- 1 tojás
- fél csomag sütőpor
- 1 evőkanál mézes sütemény fűszerkeverék
Ez utóbbit a bátrak maguk is kikeverhetik otthon: 1 evőkanál kardamon, 2 evőkanál fahéj, 1 evőkanál szegfűszeg, 1 csipet ánizs, 1 csipet őrölt szerecsendió – összekeverjük, és ebből teszünk 1 evőkanállal a liszthez, majd elkeverjük benne.
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral és a fűszerkeverékkel összekeverjük. A vajat felolvasztjuk és elkeverjük benne a porcukrot, majd a tojást és a mézet. Kb. fél centi vastagságúra nyújtjuk, szaggatjuk, 10 percig sütjük, közepes lángon, és kész is.
Hozzávetőleg 3-4 tepsi, illatos, puha mézeskalácsot kapunk, mely 1-2 hónapig is eláll, jól lezárt dobozban.
Ugye, mennyire egyszerű?
A bátraknak díszítéshez itt egy remek recept:
Kb. 20 dkg porcukrot szitáljunk át, majd adagoljuk kanalanként egy tojásfehérjéhez – közben folyamatosan kevergessük habverővel. Akkor jó, ha már egész lassan folyik le habverőről. Egy ”önzárótasak” (az “önzáró” részt levágva) egyik sarkába töltjük a mázat, befőttes gumival elkötjük, és a zacskó hegyére óvatosan, nagyon kis lyukat vágunk ollóval. Kezdődhet is a díszítés!
Képek: pixabay.com, pinterest.com