A mononukleózis elkapható egy csókkal?

FORRÁSKidsHealth
A mononukleózis elkapható egy csókkal?
A mononukleózis elkapható egy csókkal? (pixabay)

“A mononucleosis infectiosa (mononukleózis) leggyakrabban serdülőkorban és fiatal felnőttkorban előforduló heveny vírusos megbetegedés. A mononukleózist nevezik Pfeiffer-féle mirigyláznak, illetve csókbetegségnek is, utalva ezzel a kór leírója mellett a fő terjedési mechanizmusra (nyál útján).” (Webbeteg)

Tehát, ha fennáll egy helyzet, például ezt kérdezi valaki: “Elkaphatom-e a csókbetegséget egy nagyon gyors csók után? Ha megcsókoltam valakit, akinek az ajkai nedvesek voltak, majd a nyála az én ajkaimba került?”

Tehát elkapható-e a mononukleózis egy csókkal?

Emberek, Párosít, Csók, Szeretet, Sötét, Felhők, Ég, mononukleózis
pixabay

Arra a könnyed és ésszerű válasz egy határozott igen. Lehetséges, hogy a mono csak az ajkak gyors érintkezésével is elkapható. Ez azért van, mert a vírust a nyál hordozza. A nyállal való bármilyen érintkezés útján terjedhet – akár a közös villák, kanalak, szívószálak, csészék, vagy ajakbalzsam és rúzs közös használatának segítségével is.

Család-barát Halloween filmek 3.rész | Babafalva.hu

Ha megcsókoltál valakit vagy megosztottatok egy italt valakivel, akinek van monója, az nem jelenti azt, hogy biztosan elkapod. A vírus azonban fertőző, ezért érdemes elkerülni a csókolózást vagy az evőeszközök, bögrék stb. vagy kozmetikumok megosztását bárkivel, aki beteg. Vagy nemrég volt csókbetegsége, vagy lehet, hogy most van. Megjegyzés: Az emberek átadhatják a mono -t másoknak, mielőtt rájönnének, hogy ők már elkapták, és még az is elterjesztheti, akinek már régebben volt ilyen, így a betegséget nehéz elkerülni.

Ha mononukleózis tüneteit észleled, melyek:

  • láz
  • torokfájás
  • fáradtság
  • levertség

Mindenképpen hívd az orvosodat. Ő tudni fogja, hogy mi a teendő ez ügyben. És védd a társaidat azzal, hogy nem mész olyan közegbe, ahol terjesztheted a betegséget.

hirdetés
Ha van kimeríthetetlen téma és témán belüli kérdéskör ezen a csodálatos bolygón, úgy vélem ezek pontosan a gyereknevelés és a család témakörei. Minden nap hoz némi változást, mindig jönnek újabb és újabb fordulatok a világban, mindig lesznek időszerű kutatások, melyekről igenis érdemes írni. Önnön gyermekkori tapasztalatokat, személyes gondolatokat, szakmai cikkek fordításait öntöm szavakba. Az írás az életem fő mozgatórugója. Legyen szó cikkekről vagy versekről, izgalmasnak és gyönyörűnek találom az alkotás ezen módját. Az információáramlás könnyeden zajlik modern világunkban, ezért nagy lehetőség számomra, hogy egy ilyen nagyszerű közösséggel oszthatom meg mondandómat, mint amilyenek Ti vagytok!
Előző cikkExtra bőr fogyás után, így szabadulj meg tőle
Következő cikk3 ijesztő és isteni süti recept Halloweenre

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .