A neten is közlekedjünk okosan!

A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség és a Tévézz okosan! weboldal felkészült a nyári vakációra, díjmentes szűrőprogramokkal támogatja a fiatalok biztonságos internetezését, tévézését. 

A Kormány javaslatára felállított Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal ajánlásának megfelelően 2014. július 1-jétől a kábeltársaságok ingyenes, könnyen letölthető szűrőprogramokat – Norton Family, Dolphin Knight, Microsoft Windows Családbiztonsági Beállítások – biztosítanak előfizetőiknek.

ID-10034403A letölthető szoftverekkel a szülő beállíthatja, mi az, amit gyermeke elérhet az interneten és mi az, amit nem, milyen időkorlátok között mozoghat, megnézheti, mely közösségi felületeken van jelen és ott mit oszt meg, milyen hívószavakkal keres, és kiszűrheti a nem kívánt tartalmakat.  A szűrővel korlátozható, hogy milyen adatok kerülnek ki a világhálóra, és a felügyelet valamennyi mobileszközökön lehetővé válik.

Minden harmadik megkérdezett édesanya szerint a „háló” káros és veszélyes lehet gyermeke számára, ennek ellenére – egy friss felmérés szerint – hazánkban már minden második 7-10 éves gyermek, sőt még a 7 éven aluliak közül is minden tizedik egyedül is szokott internetezni.

Kéry Ferenc, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség elnöke szerint a szűrők ingyenes biztosítása nem „csak” kötelezettséget jelent a kábelszakma számára, hanem lehetőséget arra, hogy hozzájáruljanak a gyerekek biztonságos internetezéséhez.

„Nagyon fontosnak tartjuk, hogy segítsük az előfizetőinket abban, hogy a gyermekek az interneten is biztonságban legyenek. Ahogy a televíziónál, úgy a világháló esetében is olyan eszközöket biztosítunk a szülőknek, amellyel kiszűrhetik a fiatalokra káros tartalmakat. A szűrők természetesen nem oldanak meg minden problémát, de arra alkalmasak, hogy védelmet nyújtsanak akkor is, amikor a szülő ezt nem teheti meg.”

Kéry Ferenc véleménye szerint ahogy a tévézésnél a gyerekzár, úgy a szűrőszoftver az internethasználat során hasznos segédeszköz, amely azonban önmagában nem elég: kiegészíti – de természetesen nem pótolhatja – a szülők jelenlétét, a szabályok közös tisztázását, a bizalmat a családban.

Majoros Andrea gyermek- és serdülő klinikai szakpszichológus azonban óvatosságra int a szűrőkkel kapcsolatban. „A szoftverek bevezetése előtt a szülőknek mindenképpen érdemes figyelembe venni az életkori sajátosságokat. A kamaszkor előtt álló gyermekek lelki fejlődésére a felnőtteknek szánt tartalmak károsan hathatnak, míg a kamaszkori életszakaszban a fiatalok önállóságra törekednek, nagyobb intimitásra vágynak, ezért alapvetően alááshatja a bizalmukat, ha úgy érzik, megfigyelik őket.”

Mindkét korosztálynál lényeges tehát, hogy a szülők előre megbeszéljék gyermekeikkel a nethasználat veszélyeit és a védelmükre felállított szabályok értelmét, szükségességét. Így a szülő-gyerek együttműködés a szűrő bevezetésében is konfliktusmentes lehet.

A szakember felhívja a figyelmet arra is, hogy óvatosan kell bánni a szűrők szülői visszajelzéseivel. A korlátot megszegő fiatal túl szigorú büntetése csak fokozhatja a konfliktust, de az sem jó, ha a szabályok megsértése következmények nélkül marad, ebben tehát meg kell találni a középutat.

A gyermekek tudatos médiafogyasztásával és a szülői együttműködéssel kapcsolatosan további érdekességeket és hasznos tanácsokat olvashat a www.tevezzokosan.hu weboldalon, amely külön fejezetet szentel a gyermekek internetezésével kapcsolatos kérdéseknek.

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..