Ezeket érdemes tudni a növekedési hormonról

növekedési hormon

Az ember testmagasságát elsősorban a genetika határozza meg, ám vannak olyan esetek – pl. ha a gyermek alacsony növésű és bizonyos kritériumoknak megfelel -, amikor növekedési hormon adható a testmagasság fokozása érdekében. Hogy mi mindent érdemes tudni erről, arról dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermek- és felnőtt endokrinológusát kérdeztük.

Mikor indokolt a növekedési hormon adása?

Természetes, hogy vannak alacsonyabb és magasabb felnőttek és gyermekek, ám ha valakinek a fia vagy lánya jóval alacsonyabb az átlagnál, érdemes orvoshoz fordulni, aki a percentilis táblázat alapján megállapítja, valóban alacsonyabb-e a kortársainál. Amennyiben nem éri el a korának való 3 percentilis értéket*, úgy érdemes kivizsgáláson részt vennie. Ha bizonyítottan kis mennyiségben van jelen a gyermek szervezetében a növekedési hormon, úgy azt pótolni lehet, ám előtte fontos meggyőződni arról, hogy valóban a hormon hiánya áll az alacsony termet hátterében.

*A percentilis táblázatokat és görbéket sok ezer gyermek adatainak megfigyelésével összesítette a Központi Statisztikai Hivatal, és arra ad választ, hogy a magyar baba magasságának és súlyának fejlődése miként oszlik meg. Az adatsorokat külön vették fel lányok és fiúk esetében. A legfelső (97­es) percentilis görbe pl. azt mutatja meg, hogy adott hetes életkorban mekkora testsúly volt az, amit a gyerekek csupán 3%­a ért el vagy haladott meg.

forrás: nutriklub.hu

A következő esetekben adható a növekedési hormon pótlása a gyermeknek:

 • növekedési hormon hiánya/csökkent működése,
 • Turner szindróma,
 • Prader-Willi szindróma,
 • SHOX gén mutációja,
 • krónikus veseelégtelenség,
 • valamint akkor, ha a vártnál kisebb súllyal születettek gyermek alacsony növése 4 éves kor felett sem rendeződik.

Baj, ha a gyermekem magasabb vagy alacsonyabb a kortársainál?

Mi okozhatja azt, hogy kevés a növekedési hormon?

A növekedési hormonok az agyalapi mirigyben termelődnek, ezért minden olyan zavar, ami érinti a hipofízist (agyalapi mirigyet), az könnyen alacsony HGH hormon (Human Growth Hormone, azaz emberi növekedési hormon) szinthez vezethet. Ez lehet sérülés, daganat, az agyalapi mirigyet érintő fertőzés stb. Éppen ezért, ha az un. növekedési provokációs vizsgálatok igazolják az alacsony növekedési hormon szintet, a kezelés elkezdhető. Ugyanakkor fontos bizonyos állapotok kizárása!

Nem csak a HGH hiánya miatt lehet alacsony a gyerek

Az alacsonynövést a HGH hormon hiányán kívül egyéb tényezők és betegségek okozhatják. Ilyen pl.:

 • a lányoknál a Turner szindróma,
 • egyéb genetikai rendellenességek (SHOX gén defektus),
 • krónikus betegség (pl. vesebetegség),
 • pajzsmirigy alulműködés,
 • magzati korban kialakult zavar,
 • rossz családi környezet,
 • késői pubertás,
 • felszívódási zavar.

Amennyiben az alap betegség kezelhető és még idejében megfelelő terápiát kap a gyerek, úgy a növekedés normál üteművé válik.

Alacsonyabb a gyermeke az átlagnál? Ez lehet az oka!

Bizonyos kor felett már nem alkalmazható

Mivel a csontok csakis bizonyos ideig képesek nőni, ezért a hormonpótlás a növekedésben a növekedési zóna záródásáig tart. Ezt kézröntgennel lehet meghatározni, és ha még nyitottak az említett zónák, csakis akkor alkalmazható a kezelés, ám ha bezárultak, akkor felnőttkorban csökkentett dózisban a kedvező anyagcserehatás miatt alkalmazható. – mondja dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek- és felnőtt endokrinológusa.

Forrás: Budai Endokrinközpont

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMár 66ezer család vette igénybe a csok-ot
Következő cikkKismamának lenni… felhőtlen boldogság?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..