A sikeres anya 10 titka

anyának lenni, anyaság, anyaság gondolatok

A sikeresség alatt értsd; boldog, elégedett és kiegyensúlyozott. Meg kell találnod azt, ami hosszútávon teljessé tesz, újra el kell helyezned magad a világban. Természetesen anyaként a családod válik életet legmeghatározóbb pontjává, ám, mi lehet az, ami miatt egyes anyák boldogabban fekszenek le esténként?

A sikeres anyuka 10 titka:

  1. Elég időt fordít magára: A napi rutinból, a háztartás vezetéséből, a gyereknevelésből időnként ki kell lépni. Amikor a gyerekek szépen eljátszanak együtt, ne kezdj őrült mosogatásba, ülj le, olvass pár oldalt egy jó könyvből, dobj fel egy arcpakolást. Este add át apának az altatást, Te pedig végy egy forró fürdőt, vidd magaddal a kedvenc magazinodat vagy csak engedd át magad a pihenésnek. A lényeg, hogy sose feledkezz meg az énidőről, szánj mindennap magadra is némi időt!
  2. Tud nevetni: Nem csak a mindennapi szituációkon, melyek dühítőek lehetnének, de egy kis humorral könnyebben befogadhatóakká válnak. Nem, a sikeres anya a gyerekeivel együtt és önmagán is tud nevetni. A jókedv ragadós, egy mosolygós, nevetgélős anya az egész család napját képes bearanyozni. Az élet jobb, ha nevetsz.
  3. Beosztja az idejét: Egy eredményes naphoz időben érdemes ébredni, hogy a kapkodás ne idézzen elő benned indokolatlan türelmetlenséget. Az is remek, ha már előző este előveszed a határidőnaptáradat, és ellenőrződ, hogy másnap milyen feladatok várnak rád/ rátok. Próbálj összevonni különböző teendőket, hogy minél több szabadon eltölthető időtök jusson egymásra; bedobod a mosást, felteszed a vacsorát főni, közben elmosogatsz, a rendrakást pedig a család többi tagjára bízod.
  4. A család az első: A családnak mindig fókuszban kell lennie; legyen az akár egy döntés, program vagy bármilyen priorizálás. Ez persze nem egyenlő önmagad feláldozásával a család szent oltárán! Próbálj délután ne a munkával foglalkozni, inkább légy a gyerekekkel és a pároddal. Az együtt töltött kellemes idők adják meg azt a biztos és támogató hátteret, amire bármikor számíthatsz és ami lendületet ad.
  5. Nem skatulyázza be magát: Ne ess abba a hibába, hogy a gyermeked születése után, már csak anyaként tekintesz magadra! Az anyaság is csak egy szerep – bár kétségtelenül az egyik legfontosabb és legmeghatározóbb – az életedben, kérlek, ne ettől tedd függővé önmagad. A sikeres anyák azért is boldogulnak könnyebben, mert tudják, hogy az egyén – a gyereknevelésen és a békés otthon megteremtésén kívül – még számtalan más affinitással rendelkezik. Sőt, ők merik is vállani; kimozdulnak időnként a barátnőikkel, mernek karrierről álmodni, ragaszkodnak a párjukkal való intimitáshoz… stb.

Kép forrása: freepik.com

Az anyaságon túli nőiességed megéléséről további cikkeket ITT találsz!

Szólj hozzá Te is!