A toxémia ellen mi is tehetünk

terhességi toxémia

A kismamák esetében nem véletlen a folyamatos, rendszeres ellenőrzés. Nem csak azért érdemes ezeken részt venni, mert a támogatások kiutalásának egyik feltétele. Azért is, mert akár a kismama életét is megmenthetik, hiszen olyan korképek időben történő felismerését teszik lehetővé, mint a terhességi toxaemia. A betegség megismerésében, és annak elkerülés lehetőségeinek ismertetésében dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász van a ratkotunde.hu segítségére.

Mi az a toxémia?

A toxaemia, vagy a még használatos terhességi toxicosis egy olyan betegséget ír le, melynek során mérgezési tünetekkel járó súlyos szövődmények alakulhatnak ki. A tudósok a kiváltó ok alatt egyfajta toxint sejtenek, mely a terhesség során képződik, és így bekerül az anya vérellátásába. Ezt az elméletet bizonyítani egyelőre nem sikerült, a pontos kiváltó ok ismeretlen, illetve tulajdonképpen maga a terhesség.

Hogy foglalkozni kell-e ezzel a lehetőséggel? Mindenképpen, mivel ma, az anyai halálozások három vezető betegsége között tartják számon a toxaemiát, illetve a következtében kialakuló HELLP szindrómát. A toxaemia időben felismerve jól kezelhető, ám ehhez mindenképpen szükség van a rendszeres ellenőrzésre, hogy a szakemberek a vezető tünetek alapján kiszűrhessék a bajt.

Mi az a HELLP szindróma?

A terhességi toxémia legfontosabb tünetei:

  • Magas vérnyomás
    Az kismama esetében az értékhatár 135/85 Hgmm. Efelett magasnak tekintjük, és mindenképpen szorosabb felügyeletet igényel. Az otthoni vérnyomás-mérés adatait azonban ne vegyünk készpénznek, mivel nem mindegy, hogy pontosan hol, mikor, és milyen tevékenységek után végezzük a mérést. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne végezhetnénk mi is vérnyomás-mérést, de semmi esetre se hagyjuk ki a rendszeres ellenőrzést a védőnőnél/orvosnál.
  • Fehérjevizelés
    A kismamák egyik kellemetlen feladata, hogy a védőnőhöz, vagy éppen az orvosukhoz reggeli középsugaras vizeletet vigyenek. Ez azonban fontos adatokkal szolgálhat az egészségükről. Ha ugyanis a vizeletben nem oda illő anyagok vannak – mint például a fehérje -, az a szakembernek sokat elárul arról, mire kell felkészülni, esetleg milyen megelőző lépéseket kell megtenni!

Mit tehet a kismama a toxémia elkerüléséért?

Dr Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak azt is kiemelte, hogy a toxaemia kialakulásának egyik oka a nem megfelelő étkezés, valamint a mozgáshiányos életmód. Tehát nagyon fontos, hogy a kismama egészségesen, kiegyensúlyozottan étkezzen, és az is, hogy nem megerőltetve magát, de rendszeresen mozogjon. A tápanyagok megfelelő bevitele segít elkerülni mindenféle problémát, hiszen optimális működést biztosít a testnek.

A terhességi toxémia diétája: sószegény étrend

Napjainkban azonban a szükséges megemelkedett tápanyag-mennyiséget bevinni nem egyszerű, tekintve hogy az élelmiszerek beltartalma erősen csökkent, rengeteg a feldolgozott, tartósítószerrel és kemikáliákkal kezelt étel, és persze fokozott a stressz, ami nagyobb tápanyag-felhasználást is jelent. Ma a szakemberek jelentős része javasol a kismamáknak várandósvitamint, éppen azért, hogy a többlet igényt könnyebben tudják fedezni. Ehhez azonban az is kell, hogy a kiválasztott készítményben az anyagok szerves kötéssel legyenek jelen, hiszen így a felszívódásuk 80%-kal is jobb lehet, valamint fontos, hogy a várandósvitamin megfelelően, az eltérő trimeszterek eltérő igényeit kiszolgálva legyen tagolva!

Forrás: ratkotunde.hu

Erről a témáról még a Betegség terhesen rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMegválasztották a 2018-as Nemzet Szépét
Következő cikkBababőr ápolása nyáron

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..