
Japán kutatók vizsgálták, hogy csökkenti-e a várandós anyák friss zöldség, gyümölcs és antioxidáns bevitelé a megszületendő gyermek nehézlégzés- és ekcéma kockázatát. A kutatásba összesen 763 mama-gyermek párost vontak be, és az anyák étkezési szokásait egy visszamenőleges kérdőív kitöltésével térképezték fel.
A gyerekek 16-24 hónapos korúak voltak, a nehézlégzésre és az ekcémára vonatkozó adatokat a Gyermekkori Asztma és Allergia Nemzetközi Tanulmányának kritériumai szerint rögzítették.
Az eredményekből kiderült, hogy a terhesség alatt nagy mennyiségben elfogyasztott sárga és zöld zöldségek, citrusfélék és béta-karotin jelentősen csökkentik a gyermekkori ekcéma kockázatát, de nincsenek hatással a nehézlégzésre.
Éppen fordítva történik az E-vitamin bevitel esetében: ez a nehézlégzés kialakulását gátolja, míg az ekcéma megjelenésére nincs hatással.
Tehát a magzatok szempontjából is ideális élelmiszerek, amelyek E-vitaminban és/vagy béta-karotinban gazdagok: a sárgarépa, a cékla, a paradicsom, a brokkoli, a fokhagyma, a tengeri halak, a paraj, a joghurt, a káposzta, a karfiol, a spenót és a teljes kiőrlésű gabonák.
Összefoglalva elmondható, hogy a terhesség alatt elfogyasztott nagyobb mennyiségű zöld és sárga zöldségek, citrusfélék és béta-karotin megelőzheti a születendő gyermeknél az ekcéma kialakulását, a magasabb E vitamin bevitel pedig csökkentheti a csecsemőkori asztmás légzés előfordulását.
Meg az is kimutatható, hogy egy csomó zöldségre intoleránsak lehetünk, ami csak rontja a mama immunrendszerét, ezáltal a baba egészséges fejlődését!