Alacsony trombocitaszám a terhesség alatt

Alacsony trombocitaszám

Várandósság alatt több eltérés is előfordulhat a laboreredményeknél, melyek aggodalommal töltik el a kismamákat. Ilyen például a trombociták (vérlemezkék) normálisnál alacsonyabb mennyisége, ami gyakran kezelést igényel. Hogy mit kell ilyenkor tenni, azt dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője árulta el.

A trombociták szerepe

A trombociták, vagyis a vérlemezkék igen fontos szerepet töltenek be a véralvadásban. A csontvelőben képződő nagy sejtek (megakariocyták) plazmájából fűződnek le, és különböző enzimeket tárolnak – főleg a véralvadás elindítását segítőket. Képesek egymással összekapcsolódni, és kitapadni a sérült erek felszínéhez, ily módon dugót képeznek az
érsérülés helyén, ezzel elindítják a véralvadást. Ebből kiindulva trombocitáknak, mind a túl magas, mind a túl alacsony száma, vagy a nem megfelelő működőképessége komoly betegséget okozhat: az előbbinél fokozódhat a véralvadás, és életveszélyes vérrögök alakulhatnak ki, míg csökkent mennyisége a vérzéses szövődmények esélyét növeli meg.

Alacsony trombocitaszám a terhesség során

A váradósság alatt több kötelező laborvizsgálat is van, melynek során többek között a trombociták (vérlemezkék) mennyiségét is ellenőrzik. Normál értéke 140-440 G/l. Előfordulhat, hogy a terhesség alatt ez a szám lecsökken, mely igen megijesztheti a kismamákat. Többnyire csak kis mértékben csökken a trombocitaszám, és vérzékenységet sem okoz. Ez a gestaciós thrombocytopenia, mely egy jóindulatú állapot, és csak rendszeres ellenőrzést igényel a terhesgondozás során. Fontos az elkülönítése a többi vérlemezkeszám-csökkenéssel járó kórképtől, ami azonnali orvosi beavatkozást igényelhet.

Várandós vizsgálatok régen és most

Ezen utóbbiak hátterében több ok is húzódhat: terhességi hipertónia, a terhességhez társuló súlyos állapot – HELLP szindróma, vagy a már korábban is fennálló ITP (immun trombocitopénia) aktiválódása, esetleg más autoimmun és hematológiai betegségek. Fontos azt is tudni, hogy trombózis megelőzésére alkalmazott heparin készítmények (LMWH) ritkán ugyan, de szintén okozhatnak vérlemezkeszám csökkenés – ez a HIT–k nevezett (Heparin Indukálta Thrombocytopaenia), súlyos vérzékenységet okozó állapotot.
Az alacsony vérlemezkeszám nagy veszélye a vérzés, így értéke jelentősen befolyásolja a szülés módját (természetes szülés vagy császármetszés), ugyanis előfordul, hogy a kisbaba vérlemezke száma is csökken az anyáéval együtt.

Mi az a HELLP szindróma?

Mit lehet tenni?

Először is legfontosabb a várandósság során a rendszeres terhesgondozáson való részvétel, mert ott rendszeres vérkép, vizelet és vérnyomás ellenőrző vizsgálatok történnek. Fontos a kismama gondossága is, hogy a bőrön megjelenő elváltozásait (gombostűfejnyi, tűszúrásnyi piros pöttyök megjelenése elsősorban a bokánál, esetleg kék foltok, vagy piros foltok észrevétele a bőrén, továbbá bármilyen vérzés észlelése) észrevegye, és időben jelezze az orvosának – mondja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője.

A gyógyszeres kezelés attól függ, hogy mi okozta a trombocitaszám csökkenését, és milyen mértékben csökkent a mennyisége. Bizonyos esetekben ugyanis szteroidot, immunglobulint és trombocita szuszpenziót is kapnia kell a kismamának.

Forrás: Trombózisközpont

Erről a témáról még a Betegség terhesen rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..