Alapozd meg ügyes kezekkel gyermeked jövőjét! – Alkotó ujjak

alkotó ujjak

Sokszor tapasztaltam már, hogy iskolás korú gyerekeknél problémát okoz a ceruza fogás, az olló használat. Mi az oka ennek? – kérdezem én.

Ne féljünk kicsi korban tőle, mert minél előbb az olló a kézbe kerül, annál biztosabb lesz a használata. Az elején több odafigyelést igényel, de bizton állíthatom, hogy meghálálja. Csak egyszer kell megtanulni, és utána egy életen át a gyerek segítségére lesz az ügyes kéz. Talán a legelső lépés, hogy a homokozóban engedjük a kicsiket szabadon munkálkodni, megfogni a homokot, az ujjaik között csorgatni, szórni, gyúrni. Ezután már csak egy kicsi lépés és jöhet a gyurma, amit otthon, lakásban is bármikor vegyetek elő. Ne aggódjatok, nem baj, ha egy kicsit maszatos lesz a gyerek, nem baj, ha egy kicsit koszos lesz az asztal alja. Sokkal fontosabb szerintem az, hogy dolgozzanak a kicsi kezek. Vegyünk elő babot, lencsét, bármit, szórjuk ki nekik és alkossanak vele. A leghasznosabb recept, amihez valaha is hozzájutottam a sóliszt gyurmáé volt. Pofon egyszerű, és tényleg működik.

Só-liszt gyurma

  • ⅓ rész finom só
  • ⅔ rész liszt
  • lanygyos víz (annyi, amennyit felvesz a massza, hogy gyurma állaga legyen)
  • egy löket olaj
  • két evőkanál citromlé (ez lehet igazi, de bolti is tökéletes)

Gyúrjátok össze együtt, közösen a gyerekekkel, én szoktam bele illó olajat is tenni (levendulát, citromfüvet ) és indulhat a móka.

Gyúrjátok először csak simán, érezze a tenyerében az anyagot, utána jöhet a formázás, díszítés. Használjatok magot, babot, kukoricát, bármit. Nyomkodjátok bele, alakítsatok ki formákat vele. A maradékot pedig egy zacskóban vagy műanyag dobozban tegyétek a hűtőbe, így hosszú hetek múlva is elő lehet kapni.

Kreatív festés

A másik nagyon fontos tevékenység a pacsmagolás. Érdemes megvenni a jobb
minőségű festéket, aminek tényleg van színe. A temperát, gyerek temperát ajánlom, nem pedig a gombos vízfestéket. ujjfestésNyomjatok minden színből egy tálba és dugjátok bele a kicsik ujjait, nem kell használni ecsetet sem. Itt is megismerkednek egy újabb anyaggal, amivel alkothatnak, színeket használhatnak. Bátornak kell lenni először, ami sok gyereknek az elején nehézséget okoz. Mutassunk példát, kezdjünk el festeni és kellő türelem meghozza gyümölcsét.  Ne legyünk türelmetlenek, várjuk ki az áttörést. Utána pedig ne határozzuk meg mi, hogy milyen színt és hogyan használjon, csak menjen a maga feje után. Bőven ráérnek még a konkrét formákkal foglalkozni.

kreatív festés

Alkossatok szabadon!

 

Képek: borarti.hu

Erről a témáról a Kreatív ötletek rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!