Tudd meg, miként változik tested a várandósság alatt! – Videó

terhesség

A várandósság során megnő a hasad. Nos, ez gondolom nem újdonság. Ám azt tudod, hogy az egyre nagyobb pocakod „alatt” mi történik? Bizony, a baba növekedésével, a szerveid helye szűkösebbé válik, és ez bizony a hónapok múlásával számodra, egyre több kellemetlenséggel járhat.

Első trimeszter

A kismedencében van hely bőven a növekvő méhnek és a fejlődő magzatnak, így csak a vékonyabbakon látszik külső szemmel a 12-16. hétig, hogy babát várnak. A 4. hónaptól kezdődik csak a has hirtelen növekedése – többedik várandósság során ez korábban is megtörténhet.

Második trimeszter

A 15-17. héttől kezdve, a kisbaba súlya hirtelen kezd el gyarapodni, ezzel együtt pedig a mérete is. A méh is követi ezt a változást, a 6. hónap végére már a köldök magasságát is eléri.

Harmadik trimeszter

Ekkor kerül a méh jóval a köldök fölé és a hetek múlásával teteje eléri a gyomrot. Emiatt sokan kevesebbet tudnak csak egyszerre enni, illetve többször tapasztalnak gyomorfájdalmat, savat, émelygést.

Infinety hirdetés

A legmagasabb ponton a bordákra is erős nyomást gyakorol, ami nehéz légzést eredményezhet.

Ebben az utolsó 3 hónapban, már nem ajánlott háton feküdni, mivel a méh súlya nyomhatja az ereket, ezáltal keringési zavart okozhat. Ezt az anyánál hirtelen jött fáradság, elgyengülés, a babánál szívműködés és vérállását zavar jelzi.

A szülés előtti 2-3 hétben a pocak „leszáll”, azaz a méh megkezdi a beilleszkedést a medencébe. Ekkor a fentebb említett panaszok többsége megszűnik, de helyettük jönnek újabbak. A nehéz méh erőteljesen nyomja a hólyagot, ami a sztereotip kismama cselekvést valóban elhozza a várandós nő életébe, azaz rengetegszer jár pisilni. A derék- és hátfájást már csak félve említem meg – gyakran előfordul, hogy a csigolyák elmozdulnak, ez pedig szülés után is folyamatos fájdalmat okozhat.

fotó: pixabay.com

Erről a témáról a Terhesség hétről hétre rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

HISZEK abban, hogy kétgyerekes Anyának, Nőnek, Társnak, Barátnak, igenis lehet egyszerre lenni, akár napi 5 óra alvással is. TUDOM, hogy mi Nők, miért aggódunk, mitől félünk, vagy épp olvadunk el, mi az, ami kimozdít a hétköznapokból, és mivel nézünk farkasszemet nap, mint nap. CÉLOM, hogy a szavaimból összeálló cikkek informáljanak, szórakoztassanak, okozzanak meglepetést, MEGMOZGASSANAK!
Előző cikkAlapozd meg ügyes kezekkel gyermeked jövőjét! – Alkotó ujjak
Következő cikkHalláskárosodás a hétköznapokban – Ezekre figyelj!