Mi az a negyedik trimeszter?

Mi az a negyedik trimeszter?

A terhesség klasszikus három fázisa az első, második és harmadik trimeszter. Ez utóbbi végén pedig megtörténik a csoda: világra hozod a gyermekedet, és új élet kezdődik, és innentől már semmi sem lesz ugyanaz. Végül hazaviszitek a picit, és az eddigi várandós állapotot felváltja a gyermeknevelés korszaka. A legtöbbek fejében csupán ennyi él a terhességgel kapcsolatban, és sokan nem is sejtik, hogy létezik egy bizonyos negyedik trimeszter is. Ebben a cikkben összefoglaljuk, hogy mit is jelent ez pontosan, illetve hasznos tippeket adunk, hogyan vészelhetitek át a gyermekeddel ezt az időszakot.

Mit jelent a negyedik trimeszter?

Ahogyan azt maga a kifejezés is sugallja, ez a szülés utáni első három hónapot takarja. A gyermeked kilenc hónapot töltött egy számára igen kényelmes környezetben, most pedig belecsöppent a nagyvilágba, így amellett, hogy a te testi és lelki változásaiddal foglalkozunk ez időszak alatt, mindenekelőtt szükséges kitérnünk arra is, hogy mi is a negyedik trimeszter a baba szempontjából.

Negyedik trimeszter a baba számára

Az újszülöttnek komoly változásokhoz kell alkalmazkodnia. Az anyaméhben burokban és folyadékban fejlődött, így ha meg szeretnéd könnyíteni neki az „átállást”, igyekezned kell kialakítani egy ahhoz hasonló, biztonságos környezetet. Ez persze nem azt jelenti, hogy hosszú órákon át tartsd őt meleg vizes fürdőben, ám ez a két tanács jelentősen megkönnyítheti a dolgodat.

1. Testi kontaktus

Születés után rendkívül fontos, hogy a baba érintkezzen velünk, és az érintés fontos marad az elkövetkező hetekben, hónapokban is, hiszen a bőrünk melege és a hangunk egyaránt megnyugtatja őt, komfortosabbá téve neki a „kinti lét” kezdetét.

2. Pólyázás

Ismét az anyaméh környezetére való visszautalásként fontos a pólya használata, ez ugyanis biztonságot nyújtó érzés a kicsinek. Nagyon fontos, hogy megtanuljuk a megfelelő technikát, ami nem korlátozza a babát a szabad mozgásban. Kérjünk meg egy nővért még a kórházban, hogy mutassa meg, és igyekezzünk minél jobban elsajátítani.

Baby, Girl, Newborn, Child, Cute, Baby Girl, Happy, Kid
pixabay

A baba változásai a negyedik trimeszter alatt

Sírás

A babák sírása az ötödik-hatodik hét környékén kezd igazán intenzívvé válni, és jellemzően három hónapos korban indul csökkenésnek. Ez az egyetlen kommunikációs formájuk, így a gyakori sírás, ha meggyőződsz róla, hogy nincs semmi komoly baja, betudható a negyedik trimeszterbeli normális fejlődésnek.

Alvás

A csecsemők alvási üteme különbözik, az azonban elmondható, hogy az első két hónapban egyáltalán nem tesznek különbséget a nappal és az éjszaka között. Az első héten 16-18 órát alszanak egy nap, majd ahogy fejlődnek, úgy csökken az alvásigényük is.

Evés

Az újszülöttek jellemzően 2-3 óránként táplálkoznak, mivel a gyomruk még kicsi és gyorsan emészt. A fejlődés előrehaladtával ez ritkulni kezd, mert a gyomruk növekszik, és többet tudnak enni egyszerre.

Érzékek

Az anyaméhben bár kifejlődtek az érzékeik, nem igazán használták őket, ám születés után, különösen a negyedik trimeszterben elkezdenek kiélesedni az érzékszerveik:

  • Látás: Születéskor a babák látása homályos. Ahogy telik az idő, elkezdik felismerni a formákat, megkülönböztetni a színeket, míg végül teljesen kiélesedik a látásuk.
  • Szaglás: Különösen a szoptatás miatt fontos, hogy a kicsi megszokja az édesanyja illatát, mert amíg még homályos a látásuk, nem biztos, hogy felismerik az emlőt, ám ha megérzik az ismerős illatot, reflexszerűen meg fogják keresni az anyatej forrását.
  • Hallás: A babák az anyaméhben is hallanak, éppen ezért fontos, hogy terhesség alatt is beszéljünk hozzá, így megszokja a hangunkat, és születés után is fel fogja ismerni. Miután megszülettek, kikerülnek egy rendkívül zajos világba, így a fülük különösen érzékeny. És bár tény, hogy nem kell hozzászoktatni őket a teljes csendben, ám ez az érzékenységet érdemes szem előtt tartani, különösen az első három hónapban.

A kismama változásai a negyedik trimeszterben

Love, Mother, Baby, Toddler, Hug, Mum, People, Two
pixabay

Amíg a gyermeked alkalmazkodni igyekszik a világhoz, amibe belecsöppent, addig neked az anyaszereppel kell barátkoznod. Tekintsük át röviden azokat a lehetséges változásokat, amelyek jó eséllyel be fognak következni ebben a bizonyos negyedik trimeszterben.

Elsősorban a tested az, ami komoly átalakulásokon ment át a terhesség alatt, ezzel biztosítva a gyermek egészséges fejlődését és a biztonságos születést. Ugyanakkor ezek a változások nem fognak egy csapásra visszaalakulni a várandósságod előtti állapotba, éppen ezért ezt a három hónapot a fizikai gyógyulásra kell szentelned.

Az egyik legnagyobb elváltozást a medencéd szenvedte el. Több szakértő is egyetért abban, hogy bár a test igen rugalmas, és viszonylag hamar képes visszatérni a korábbi állapotába, ez nem megy mindig zökkenőmentesen, és ilyenkor előfordulhatnak vizelettartási gondok, instabilitás vagy hátfájás. Ha ezek a tünetek jelentkeznek, mindenképpen keress fel egy specialistát.

Ugyanez érvényes a hasadra is. Terhesség alatt a szövetek kiszélesednek, majd szülés után visszatérnek a normális alakjukba. Ám bizonyos esetekben a has domború maradhat, ez pedig a szövetek nem megfelelő rugalmasságát, vagy épp a túlzott megnyúlását jelenti. Ha a szülés után több hónappal is ilyet tapasztalsz, keresd fel a nőgyógyászodat, hogy megvizsgálhasson, és szükség esetén erősítő gyakorlatokat, gyógymasszőrt ajánlhasson, hogy elősegíthessétek a gyógyulást.

VIA

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .