Mi a különbség az „igazi” összehúzódás és a Braxton Hicks között?

Mi a különbség az „igazi” összehúzódás és a Braxton Hicks között?

Ülsz a kanapén egy fárasztó munkanap után, amikor egyszer csak erős szorítást érzel belül. Talán megfordul a fejedben, hogy romlott lehetett az étel amit ebédre ettél, de hamar rájössz, hogy ez valami más. Igen, összehúzódásod volt, a kérdés csupán az, hogy valódi volt, vagy átéltél egy Braxton Hicks-kontrakciót? Ebből a cikkből megtudhatod, hogyan állapítsd meg a különbséget!

>> KISMAMA TERMÉKEK SZÉLES VÁLASZTÉKA <<

Mi az a Braxton Hicks-összehúzódás?

Tulajdonképpen nem más, mint a méh izmainak szórványos összehúzódása, majd elernyedése. A legtöbb nő a harmadik trimeszterben kezdi el tapasztalni, de valójában sokkal hamarabb is elkezdődnek, csupán nem érződnek – már hat hetes korban is! Ez a terhességgel együtt járó természetes jelenség, aminek nem tudjuk pontosan az okát, de a méh ezzel készül fel a vajúdásra, nagyon hasonló ahhoz, mint az edzés előtti bemelegítés. A Braxton Hicks nagyon hasonló érzés, mint a vajúdás elején fellépő összehúzódások, ám semmilyen hatással sincsen a méhszájra, nem indítja be a szülési folyamatot.

Hogyan állapítsd meg

A megkülönböztetés legegyszerűbb módja, ha fel tudod ismerni a tüneteket, hiszen azok merőben másmilyenek, hiába váltják ki majdnem ugyanazt az érzést. A valódi összehúzódás jellemzői:

  • egyre intenzívebb
  • mozgás hatására erősödik
  • nem múlik el hidratáció vagy pihenés hatására
  • fájdalmasabb
  • a hát közepénél kezdődik, és körbefut a has elejéig

A Braxton Hicks-kontrakció jelei:

  • szabálytalan időközönként jelentkezik
  • az intenzitása nem növekszik
  • alábbhagy, vagy teljesen el is múlik, ha sétálsz egy kicsit, lepihensz, vagy megiszol egy jó adag vizet
  • inkább kényelmetlen, mint fájdalmas érzés
  • csak a hasban, vagy más kifejezett ponton érződik, nem pedig az egész méh körül

Braxton Hicks-összehúzódást kiválthat erőlködés, telt hólyag, szexuális aktivitás, vagy dehidratáltság. A legkönnyebb módja annak, hogy megállapítsd, milyen összehúzódásod volt, a fentiek figyelembe vételével, hogy iszol egy pohár vizet, majd ha eddig ültél, elkezdesz sétálni, ha pedig talpon voltál, leülsz pihenni, és figyeled, hogy az összehúzódások folytatódnak-e, és ha igen, akkor növekszik vagy stagnál az intenzitásuk.

Mi a teendő Braxton Hicks esetén?

Pregnant, Shoes Babies, Spring, Hold On, New Mom
pixabay

Bár orvosilag nem számít „valódi” összehúzódásnak, ez nem jelenti azt, hogy ne lenne fájdalmas, vagy épp nehéz megküzdeni vele. Néhány nőnél igazán fájdalmas módon jelentkezhet, és ha hosszabb időn keresztül, rendszeresen előfordul, az fizikai és/vagy érzelmi kimerültségre utalhat. Nem túl komfortos úgy élni a mindennapokat, hogy minden esetben rohantok a kórházba, mert az összehúzódás intenzitása a vajúdás kezdetére utal, majd minden alkalommal haza kell mennetek amikor kiderül, hogy csak Braxton Hicksről volt szó. Éppen ezért, ha gyakran jelentkeznek ezek az összehúzódások, mindenképpen beszélj róla a terhesgondozóddal, hogy megoldást találhassatok az előfordulások csökkentésére.

>> SEGÉDESZKÖZÖK SZOPTATÁSHOZ <<

Mikor menjetek azonnal a kórházba

Ha folyamatos összehúzódásokkal együtt tapasztalsz rendszeres hátfájást, esetleg vérzést vagy folyadék eltávozást, és nem vagy még 37 hetes, mindenképpen hívd fel az orvosodat, és induljatok a kórházba kivizsgálásra, mert lehet, hogy idő előtt kezdődött el a vajúdás.

Ha a 37. hétben, vagy azután vagy, és a korábbi Braxton Hicks-összehúzódások rendszeressé válnak, erősödnek vagy más tünetekkel járnak együtt, úgymint vérzés, folyadék eltávozás, vagy a baba aktivitásának csökkenése, szintén hívd fel az orvost és menjetek kórházba további vizsgálatok céljából.

VIA

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .