Ennyi minden történhet veled a vajúdás alatt

Ennyi minden történhet veled a vajúdás alatt

Van néhány végletekig kibeszélt esemény, melyek a vajúdás velejárói, azonban az „alapokon” túl még jó pár dologgal számolnod kell. A továbbiakban nem elrettenteni szeretnénk, csupán a teljeskörű szülésfelkészülésedet támogatni, hogy ha eljött az idő, ne érjen kellemetlen meglepetés.

A fájdalmon, az összehúzódásokon, az esetleges epidurális érzéstelenítésen túl még akadnak történések, melyek valószínűleg nálad is bekövetkeznek majd a természet rendje és módja szerint, így jobb tudni róluk.

Akaratlan bélmozgások

Miután ugyanazokat az izmaidat kell használnod a baba kitolásakor, mint amikor székletet ürítesz, lehetséges, hogy az is bekövetkezik, ami teljes mértékben természetes. Nagyon gyakran előfordul a vajúdó kismamáknál és ez valójában jót jelent, hiszen akkor a megfelelő izmaidat használod a baba kitolásához! Epidurális érzéstelenítés esetén, amikor a tested feléd konkrétan nem érzed deréktól lefelé, nagyobb valószínűséggel fordul elő akaratlan bélmozgás és ha érzed a székelési ingert, ne légy szégyenlős, jelezd!

Kutatásokkal bizonyították, hogy azoknál a csecsemőknél, akik születésekor édesanyjuk székelt, a gyermek kialakuló immunrendszerének baktériumokkal szembeni ellenállását ez elősegíti, megalapozza, melynek később hosszútávú egészségügyi előnyei lesznek.

Hányinger, hányás

Sajnos nem csak a kezdeti reggeli rosszullétek során kell megküzdenünk ezekkel a kellemetlen tünetekkel, hanem a vajúdás alatt is, főleg annak aktív szakaszában, amikor tolni kell. Epidurális érzéstelenítést követően a vérnyomásunk leeshet, mely akár hányáshoz is vezethet. Sajnos nem csökkentheted étkezéssel, mert ha esetleg egy sürgősségi császármetszésre kerül sor, a gyomrodban lévő étel növelheti annak veszélyét, hogy a légutakba kerül az elfogyasztott táplálék a műtét során.

Elhúzódó vajúdás

A vajúdás első szakasza magába foglalja a látens szakaszt (korai), aktív szakaszt és az átmeneti szakaszt. Gyakran előfordul, hogy ezek a szakaszok egyáltalán nem olyan gyorsan következnek be egymás után, ahogy kellene. Elhúzódó, hosszas vajúdásnak azt hívják, amikor több, mint 20 órán keresztül nem vezet eredményre a vajúdás – amennyiben első gyermekedet hozod világra, és 14 órán túl, ha már szültél. Ezek a kellemetlenül hosszúra nyúló vajúdások teljesen kimerítik a kismamát és stresszelik őket, azonban komplikációkhoz nagyon ritkán vezetnek és nem közvetlen indikátorai a császármetszésnek.

Ha nem úgy tágul a méhszájad, ahogy ütemszerű lenne, ne idegeskedj, aludj egyet, sétálj vagy végy egy kellemes, meleg fürdőt. Szinte életmentő lehet ilyenkor egy szuper kényelmes szoptatós párna, mellyel kényelmesen pihenhetsz nagy pocakkal is. Amikor a méhszájad kb. 6 cm-re tágult, már az aktív szakaszban vagy, és ha innen nem tágul tovább, akkor lehet indokolt a császármetszés, a komplikációk elkerülése érdekében, az orvosi vélemény szerint.

Gyors szülés

Előfordulhat azonban olyan is, hogy a vajúdási szakasz szinte elrepül és amikor észbe kapsz, már a melleden pihen kisbabád. Ezt nevezik rapid, hirtelen vajúdásnak is, mikor a baba kevesebb, mint 3 órával az első kontrakciók után már meg is látja a napvilágot. A legtöbb első gyermekét váró kismama nyilván ezt részesítené előnyben, azonban van néhány dolog, amit tudnod érdemes erről.

Először is, az időhiány. El kell jutnod a kórházba, hogy a megfelelő gyógyszereket és ellátást kapd, hogy steril környezetben szülhesd meg a gyermeked, orvosok és profi személyzet jelenlétében. Másik részről pedig, rendben, hogy volt 9 hónapod felkészülni a baba érkezésére, de a vajúdás szakasza mégis csak ennek utolsó fejezetét képezi, talán ez idő alatt realizálódik benned igazán, hogy nagy változás következik be az életetekben.

Fontos, hogy a kismama érezze, ura a testének a vajúdás ideje alatt is és ennek gyors lezajlása ennek ellenkezőjére utalhat a számára.Tudnod kell, hogy gátszakadásra is nagyobb esély van ezekben az esetekben.

A rettegett gátszakadás

Nagyon gyakran előfordul, hogy a szülés alatt bizony a gát, a hüvelybemenet és a végbélnyílás közti rész megreped, szakad, mert nem elég széles és tág a hüvelybemenet. Becslések szerint a szülések során 90%-ban fordul elő valamilyen fokú gátrepedés, szakadás. Az elsőfokú sérülések is fájdalmasak, de néhány hét alatt gyógyulnak, azonban a másod-, harmad- és negyedfokú szakadások nehezebben gyógyulnak és szükséges sebészi beavatkozás megfelelő ellátásuk során.

Előfordul, hogy az orvos metszi meg a gátat, hogy megakadályozza a nagyfokú szakadást, de mégis legyen elég hely kibújni a babának.

Visszamaradt méhlepény

Amikor kisbabád meglátta a napvilágot, azt hihetnéd vége is a szülésnek, azonban ez nem éppen így van. Normális, ha az összehúzódások ezután is folytatódnak, hiszen még a méhlepényt (~placentát) is meg kell szülni és abban is segítenek, hogy csökkentsék a szülés utáni vérzést. Gyakorlatban ez legtöbbször a baba születése utáni első félórában megvalósul, ahogy a méhlepény leválik a méhfalról és az összehúzódások hatására szépen kivándorol onnan.

Ha ez nem következik be természetesen, az orvosok erre a jelenségre a visszamaradt méhlepény kifejezést használják. Ennek okai lehetnek a nem elég erőteljes összehúzódások, a méhszáj korai záródása vagy éppen az, ha a méhlepény a méhfal izmos rétegeihez is csatlakozik. Gyógyszeres beavatkozással a méh ellazulhat, de orvosi javaslatra a szoptatás is előidézhet olyan erőteljes összehúzódást, melyet követően megszületik a placenta.

A visszamaradt méhlepény fontos tünetei: láz, erős vérzés és/vagy állandó fájdalom. Legvégső megoldás a placenta műtéti úton való eltávolítása, hiszen életveszélyes állapotot okozhat, ha bent marad a méhlepény egy darabja is. Ha a tünetek bármelyikét tapasztalod, mindenképpen jelezd orvosodnak, szülésznődnek!

Végül pedig szeretnénk biztosítani arról, ha még a szülés előtt állsz, hogy ne aggódj, mindent nagyon jól fogsz csinálni, erős leszel és kitartó! A fárasztó néhány óra fájdalmai és nehézségei azonnal eltörpülnek majd, amint először a kezeidben tartod majd azt a kicsi kincset, azt a kis csodálatos embert, aki egyedül ezen a világon hallotta a szívedet belülről dobogni. 🙂

Szerezd be a babavárás elmaradhatatlan kellékeit a Pepita.hu-ról! Óriási kínálatunkban mindent megtalálsz, amire szükségetek lehet!

Most iskolakezdési akcióval is kedveskedünk nektek!

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .