10 dolog, amit tudnod kell az anyaságról

Amikor megszületik az első gyermeked és anyává válsz, meglepődve tapasztalhatod, hogy nem minden pont olyan, mint ahogy azt korábban elképzelted, vagy ahogy azt a könyvekben olvastad. Alison Slater Tate, a Scary Mommy magazin szerzője és négy gyermek édesanyja összegyűjtötte, mennyi minden érte váratlanul, amikor első babája a világra jött.

1. Amikor először meglátod és megfogod a kisbabádat, nem biztos, hogy angyali kórust hallasz majd a háttérben.

Valószínűleg az orvos még alul összeöltöget, vagy a hasadat nyomja, hogy a placenta is távozzon. Fájdalmaid lesznek és olyan fáradtságot érzel, amilyet még soha életedben. Teljesen normális, hogy nem hallasz angyali kórust. Ne aggódj, később lesz még idő a varázslatos pillanatokra az újszülött babáddal.

2. A szülés utáni első alkalom a fürdőszobában eseményszámba megy.

Ne szégyellj segítséget kérni, nem éri meg kockáztatni egy esetleges ájulást. Készülj fel arra, hogy anyaként nem ez lesz az egyetlen alkalom, amikor alább kell adnod a méltóságodból.

3. A szoptatás nem könnyű.

Egy kis időbe telik, hogy megtaláld a számodra és a hisztérikusan síró babád számára is legkényelmesebb pozitúrát. Akár jól, akár rosszul csinálod, elsőre fájni fog. Előfordulhat, hogy begyullad és vérzik is a mellbimbód, ilyen esetekben érdemes szoptatási tanácsadóval is konzultálni. Fontos tudni, hogy ha a szoptatás sehogy sem akar sikerülni, az is teljesen rendben van, ne hibáztasd magad. Az, hogy milyen módon táplálod a babádat és hogy mennyire szereted őt, két teljesen különböző dolog.

Szoptatásra fel! – mindent az első pár napról

4. A szülés utáni kb. negyedik napon valószínűleg sírni fogsz. Nagyon.

Ez általában akkor következik be, amikor a hormonok felbolydulnak. Ez lesz az a nap, amikor teljes biztossággal úgy érzed, az életednek vége, a párod egy bunkó, és te semmit sem tudsz jól csinálni. Ez valamilyen szinten ilyenkor normális, de ha állandósul a sírás és továbbra is magad alatt vagy, akkor mindenképpen szakemberhez kell fordulni segítségért!

5. Ha meg tudod oldani, legalább két hétig ne is vegyél fel normális ruhákat.

 Amint kikerülsz a pizsamából, a körülötted lévők azt fogják gondolni, te már ismét készen állsz arra, hogy főzz, takaríts és vendégeket fogadj – miközben az első két hétben még javában vérzel és regenerálódik a szervezeted.

6. A kisbabák nem alszanak állandóan.

Persze azt gondolod, hogy ez megint a te szülői kudarcod eredménye. Más szülők azzal dicsekednek, hogy mennyit alszik a gyermekük, de ehhez hasonló szituációkkal gyakran találkozol majd. A kisbabák pont úgy különböznek egymástól, ahogy a felnőttek. Vannak jó alvó picik, és vannak, akik kevésbé álomszuszékok. Előbb-utóbb a te babádnak is eljön az alvós korszaka.

baby-947537_640

7. Te tudod, hogy mi a legjobb a babádnak – ne engedd, hogy bárki is meggyőzzön ennek az ellenkezőjéről.

Jó szülő sokféle módon lehetsz, semmi sincs kőbe vésve. Jó, ha tisztában vagy azzal is, hogy nem kell mindent ugyanúgy csinálnod, ahogy anyukád, a nagymamád, vagy az anyósod csinálta. Mindig hallgass a saját ösztöneidre.

Anyaság

8. Találj segítséget – szomszédok, kismama-csoportok, bárki, aki csak elérhető.

Nagyon hasznos megismerkedni és kapcsolatot tartani veled egy cipőben járó friss anyukákkal. Olyan ez, mint az első napok a főiskolán: jó, ha összebarátkozol néhány hozzád hasonló újonccal, akikkel segíthetitek egymást, együtt könnyebb lesz belerázódni az új élethelyzetbe.

9. Ne légy mártír!

Mindig legyen segítséged, ha máshogy nem megoldható, akkor alkalmazz néha bébiszittert, amíg te pihensz, vagy kikapcsolódsz néhány órára. Nem egyszerű beszabályozni az anyaságot. Egyik nap még csak saját magadról kell gondoskodnod, másik nap már ott a baba, aki mellett felöltözni is alig van idő. Ne félj kimondani, hogy mindez nehéz. Ez még nem jelenti azt, hogy nem vagy 110%-ban hálás és boldog a babádért.

10. Készüljön minél több fotó rólad és a babáról, mert később lehet, hogy sok mindenre nem fogsz emlékezni erről az időszakról.

Az anyaság legelső éve olyan élménynek bizonyul majd, amit később sosem tudsz újra átélni, akárhány gyermeked is lesz. Minden nap egy új utazás lesz, és minden egyes nap olyan hosszúnak tűnik majd, mintha már 100 órája tartana. Sokat fogsz változni, és végül rájössz, hogy ezekre a dolgokra hiába is próbált volna bárki is előzetesen felkészíteni, mindent úgyis saját magadnak kell megtapasztalnod.

a cikk eredetileg publikálva: 2016. március

Erről a témáról még a Csecsemő, újszülött rovatunkban olvashatsz többet!

Mentés

Mentés

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Előző cikkSpeciális vendégházat épít a Miskolci Autista Alapítvány
Következő cikkBogyó és Babóca a Kolibri Színházban!

1 KÉRDÉS

Comments are closed.