Szoptatásra fel! – mindent az első pár napról

szoptatás

A szoptatás természetes és csodálatos dolog. A szülés után ez lesz az első igazán intim kapcsolatod az újszülött babáddal, mely jó esetben már a szülőszobában megtörténik. Segítünk eligazodni a szoptatás első pár napján felmerülő bizonytalanságok és kérdések tengerében.

Mikor indul be a tejtermelés?

A várandóság elejétől kezdve érlelődik az a fajta változás a mellekben – a tejmirigyekben -, melyek később lehetővé teszik, hogy anyatejet termelhessenek. A hormonális változások sok esetben már a várandósság ideje alatt is előidézhetnek pár csepp – ritka esetben nagyobb mennyiségű – előtejet, másnéven kolosztrumot. Ez azonban nem befolyásolja, hogy a későbbiekben lesz-e, és mennyi anyateje a kismamának.

Az anyatej termelésében szerepe van az oxitocin, a laktogén és a prolaktin hormonoknak, a későbbiekben pedig az anya életritmusának és táplálkozásának is.

Életfa, az új trend!

Az előtej

Az anyatej elődjeként említhetjük, mielőtt belövellne az „igazi”, ezt fogja a babád enni. Az előtej lehet opálosan áttetsző, de leggyakrabban sárgás színű. Fontos, hogy nem szabad elkezdeni fejni a mellet! Az újszülött gyomra nagyon pici, épp, hogy cseresznyemag méretű. Egy teáskanálnyi tej még bőven elegendő a számára egy szoptatáskor. Így bőven elegendő az első pár napban az előtej mennyisége.

A kolosztrumnak nagyon fontos szerepe van, mivel többek közt rengeteg antitestet tartalmaz, ezzel erősítve a pici immunrendszerét. Ám, a bélműködést is fokozza, így segítve a magzatszurok kiürülését –az újszülött első székletét. Ne ijedj meg, ez rendkívül sötét színű és szurok állagú, de 1-2 nap alatt távozik.

Mielőbbi mellretétel

Amennyiben a szülés után lehetséges, az aranyórában feltétlen próbálkozz a szoptatással.

Az aranyóra

szoptatásAz újszülött szopó-reflexének köszönhetően, mellretételekor egyből elkezd majd szopizni – vannak esetek, mikor kicsit ösztönözni kell, de ebben segíteni fog Neked a csecsemős nővér. Ahogy a babádat elkezded szoptatni, nálad is észrevehetővé válik egy reflex, méghozzá a tejleadó- vagy oxitocin-reflex. Ez a hormon felel a méhösszehúzódásokért is – ezért szokták a szülés előrehaladtával mesterségesen is adagolni, és ezért érezhetsz szoptatás közben enyhe görcsöket az alhasadban -, ám ez serkenti a mell izmainak összehúzódását is, segítve a tejtermelést. Ilyenkor a melled megfeszül, és bizsergető érzés fut át rajta. Hatására előfordulhat, hogy szoptatás közben a másik mellből is folyni kezd a tej vagy még csak az előtej.

Tejbelövellés

A szülést követő 2-5. napra szokott belövellni a tej, azaz beindul a tényleges tejtermelés. Érdekes kifejezés, ám igen találó, hiszen derült égből villámcsapásként éri a friss anyukát: a mellek megfeszülnek, keményekké válnak, sőt, fájhatnak, gyakran apró nyomás hatására is szivárogni kezd belőlük az anyatej. Ilyenkor gyakori a hőemelkedést, mely teljesen normális – a láz azonban gyulladást jelezhet. Amennyiben az újszülött nem tudja teljesen kiszívni a mellekben lévő anyatejet, úgy kézi vagy gépi fejéssel kell ezt megtenned, hogy elkerüld a mellgyulladást és fokozd a tejtermelést – ezt le is fagyaszthatod. A tejbelövellés révén hirtelen nagy mennyiségű anyatej termelődik, de ez pár nap alatt beáll a baba igényeinek megfelelően.

A tejbelövellést serkentheted azzal, hogy:

  • a babádat a lehető legtöbbször – felváltva – teszed mellre (egy újszülött napi 8-12 alkalommal is szopizhat!)szoptatás
  • több szoptatási pozíciót is alkalmazol
  • nyugodt maradsz és nem stresszelsz akkor sem, ha előtej híján a babádnak tápszeres kiegészítést javasolnak. Ebben az esetben etetés előtt mindig próbálkozzatok a szoptatással!
  • meleg borogatást teszel a melleidre
  • a lehető legtöbbet pihensz és alszol akkor, amikor a babád is ezt teszi– ez persze nehéz lehet a kórházban, amikor többen vagytok egy szobába
  • fejed a melledet – amennyiben nincs lehetőség a szoptatásra

A császármetszéssel szült nőknek általában nehezebben indul be a teje, nekik jobban oda kell figyelni a fentiekre.

Ha belealszik az etetésbe, finoman simogasd meg az arcát vagy a fülét, erre egyből megébred majd. Azonban, ha túl sokat alszik és még a szopizások közben is csak nehezen vagy egyáltalán nem tudod felébreszteni, az lehet a sárgaság miatt is. Jelezd egy csecsemős nővérnek!

Kellékek és eszközök szoptatáshoz a Pepita.hu -n:

Szoptató párnák a Pepitán ›››
Mellszívók ›››
Mellápolók, krémek ›››
Mellbimbó kiemelők és mellbimbó védők ›››
Melltartóbetétek, nyugtatópárnák ›››
Tejgyűjtők, tejtároló kagylók ›››
Cumik ›››
Cumisüvegek ›››
Cumiláncok ›››

A 4 legnépszerűbb szoptatási pozíció

 Fotók: freepik.com, pinterest.com

szoptatási tanácsadó

Erről a témáról a Szoptatás rovatban olvashatsz többet!

 

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA korai nyelvi fejlesztésről az anya szemszögéből
Következő cikk3+1 érv a mosható pelenka mellett