Addig szoptass, amíg csak lehet

Addig szoptass, amíg csak lehet

Bár van egy, a WHO által közzétett ajánlott idő, ameddig érdemes folytatni a szoptatást, valójában csak a kismamák harmada tartja be a javaslatot. A tápszer persze egy jó alternatíva, ha egy idő után már nem tudod megoldani a természetes táplálást, azonban az anyatej a babák számára, illetve a szoptatás az anyuka szervezetére rengeteg előnyös hatással jár. Ennek ellenére tény, hogy a kismamák körülbelül 86%-a képes szoptatni a gyermekét szülés után, mégis csak a 36%-uk folytatja a szoptatást a WHO által ajánlott ideig.

Na de mennyi is ez az idő? A WHO mellett az AAP (Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia) is az egy éves kort állapította meg az ajánlott szoptatás idejeként, emellett pedig kiemelik, hogy a minimális szoptatási idő pedig a fél év. Amennyiben tehát lehetséges, és neked sem megterhelő, a folyamatosan adagolt kiegészítő táplálékok mellett folytasd a szoptatást a gyermeked egy éves koráig. Persze vannak anyukák, akik ezt nem tudják megtenni, de ők se aggódjanak – sok tanulmány készült a tápszeres táplálásról, és nem lesz hátrányuk az ilyen módon etetett gyermekeknek a kortársaikhoz képest. Az első fél évben tehát nagyon fontos, hogy csak anyatejet vagy tápszert kapjanak, ezek tartalmazzák ugyanis a fejlődésükhöz elengedhetetlen tápanyagokat. Ezek után majd elkezdheted belecsempészni az étrendbe a szilárd táplálékokat is. Persze ha módodban áll, egy éves kor után is folytathatod a szoptatást, akár egészen 18 hónapos korig. Számos kutatás kimutatta, hogy ez mennyire jótékony hatással van a gyermek agyának és immunrendszerének fejlődésére.

Milyen okai lehetnek a szoptatás abbahagyásának?

Szoptatás, Anya, Az Anyai Szeretet
pixabay

A fájdalom gyakori oka szokott lenni annak, hogy néhány anyuka miért nem tudja folytatni a szoptatást, ez főleg az első időkben szokott problémát okozni. Emellett az elégtelen mennyiségű anyatej is kiváltó ok lehet. Az sem ritkaság, hogy ahogy a gyermek növekszik, és egyre több más megoldandó feladat hárul az anyára, egyszerűen nem lesz kapacitása arra, hogy szoptasson. Sok nőnek megterhelő, hogy újdonsült anyaságát össze tudja egyeztetni a többi életszerepével, és ilyenkor előfordulhat, hogy nem marad energiája a gyermeke természetes úton történő táplálására.

Tanácsok a sikeres szoptatáshoz

Olvass a témában. Az utánajárás és a támogató csoportokhoz való csatlakozás segít a felkészülésben, illetve a felmerülő nehézségek és akadályok leküzdésében.

Probléma esetén fordulj laktációs tanácsadóhoz. Tejszivárgás, fájó mellbimbók, kevés tej – ilyen, vagy bármely egyéb problémákkal keress fel szaktanácsadót. A kórházakban általában foglalkoztatnak laktációs tanácsadókat, de magánúton is működnek tanácsadó irodák. Keresd fel a hozzád legközelebbit, hogy szakszerű segítségben részesülhess.

Keress fel online támogató közösségeket. Ha elakadtál vagy problémád van, nem csak a segítségkérés miatt, de lelki megnyugtatásnak is jó lehet, ha más anyukákkal beszélgetsz, akik jártak hasonló cipőben és elmondhatják a tapasztalataikat.

A szoptatást vedd fel a prioritások közé. Tény, hogy nem könnyű beiktatni a napi időbeosztásba a rendszeres szoptatást, főleg, ha már visszamentél dolgozni, ám a saját és gyermeked egészsége érdekében mégiscsak jó, ha valamilyen megoldást találsz rá. Az anyatej szivattyúzás például egy rendkívül hasznos alternatíva, és semmi szégyellnivaló sincs benne.

VIA

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .