1. gyertya – az adventi gyertyák története

1. gyertya - az adventi gyertyák története
pixabay

Elérkezett az első adventi vasárnapunk az ünnepi időszakban. Ilyenkor hagyomány egy adventi koszorú elhelyezése az asztalon, hogy minden vasárnap egészen karácsonyig, meggyújtsunk egy gyertyát a négy közül. Hogy mi a gyertyák jelentése? Négy részes cikksorozatunkból kiderül!

Karácsonyi ajándék ötletek – Pepita.hu

Az advent minden éven más időpontra esik, pontosabban karácsony előtt 4 héttel az első vasárnap, így attól függ, hogy milyen napra esik december 25. az adott éven.

Az adventi gyertyák színei

Az adventi koszorún 4 gyertya van. Ebből a 4 gyertyából 1 rózsaszín és 3 lila színű. Az első vasárnap egy lila színű gyertyát szoktunk gyújtani.

A lila szín szimbolikusan a megtérést és a bűnbocsánatot jelképezi, a rózsaszín pedig az örömöt, boldogságot.

Gyertya, Fény, Karácsony, Lila, Rózsaszín, Láng
pixabay

Az első gyertya szimbolikus jelentése

A hit

Az adventi koszorú első gyertyájának jelentése Ádámhoz és Évához kötődik. A hitet jelképezi, hiszen Isten nekik ígérte először a megváltást és nekik adott tökéleteshez közelítő életet a Paradicsomban. Ezen gyertya lila színű, ami az egyházban is jellemző szín díszítés szempontjából ebben az időszakban. A papokat is lila ruha díszíti a hívek előtt, s a templomban is az asztalon és több helyen is megfigyelhető a lila dominanciája.

Jövő héten elhozzuk a második gyertya szimbolikus jelentését is!

hirdetés
Ha van kimeríthetetlen téma és témán belüli kérdéskör ezen a csodálatos bolygón, úgy vélem ezek pontosan a gyereknevelés és a család témakörei. Minden nap hoz némi változást, mindig jönnek újabb és újabb fordulatok a világban, mindig lesznek időszerű kutatások, melyekről igenis érdemes írni. Önnön gyermekkori tapasztalatokat, személyes gondolatokat, szakmai cikkek fordításait öntöm szavakba. Az írás az életem fő mozgatórugója. Legyen szó cikkekről vagy versekről, izgalmasnak és gyönyörűnek találom az alkotás ezen módját. Az információáramlás könnyeden zajlik modern világunkban, ezért nagy lehetőség számomra, hogy egy ilyen nagyszerű közösséggel oszthatom meg mondandómat, mint amilyenek Ti vagytok!
Előző cikkAddig szoptass, amíg csak lehet
Következő cikkCsaládi zöld pénzügyek program

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .