3+1 érv a mosható pelenka mellett

3+1 érv a mosható pelenka mellett

Évente 100.000 tonna, kb. 1 250 000 m3. Pontosan ennyi kommunális hulladékot termelünk csak eldobható pelenkákból egy év alatt Magyarországon. Ez akkora halom, mint 50 darab 10 emeletes panelház egymás mellett. Pedig van egészségesebb, olcsóbb, környezetkímélő megoldás.  

A ma kapható, modern, mosható pelenkák ergonomikusak, designosak, és nem utolsó sorban könnyen használhatóak. Kevésbé terhelik a környezetet, a pénztárcát, ráadásul jót tesznek a babák bőrének.

Mosható pelenka – miért?

  1. Egészséges

Kevesen tudják, hogy az eldobható pelenkák magja (cellulózzal kevert szuperabszorbens polimer) egy olyan erős nedvszívó képességgel rendelkező anyag, amely a bőrből is képes kiszívni a nedvességet, ezzel megbontva a természetes védőréteget, táptalajt szolgáltatva a különböző fertőzéseknek.

Kutatásunk alapján a gyerekek 70 %-a jobban érzi magát a mosható pelenkában, mert ezek jól szellőznek, kevésbé hőszigetelnek, így kellemes hőmérsékleten tartják a babák popsiját és nemi szerveit, ezáltal csökkentik a kialakuló fertőzések kockázatát. A mosható pelenkák ráadásul vegyianyag mentesek, természetes anyagokból készülnek.

  1. Pénztárcabarát

Kutatásunk azt bizonyította, hogy a mosható pelenka sokkal olcsóbb megoldás. Még akkor is az eldobható pelenka árának a töredékével számolhatunk, ha a mosás, az energia, a víz és a mosószer árát is bekalkuláljuk.  (lásd a lenti táblázatot)

  1. Környezetbarát

Egy gyerek a születésétől a szobatisztaságig mintegy 1,5-2 tonna veszélyes hulladékot termel az egyszer használatos, eldobható pelenkákkal, amelyek a vegyes hulladékba dobva lerakóba, vagy szemétégetőbe kerülnek. A mosható pelenkák a természetes alapanyagok felhasználásából adódóan műanyag- és egyéb adalékanyag-mentesek, nem tartalmaznak illat-, vagy festékanyagot. Nem végzik egyetlen használat után a szemétben, hanem akár testvérek, egymás után is, évekig használhatják.

Mosható pelenkák használatával évente 50 panelháznyi kommunális hulladék tűnne el Magyarországról, ez óriási mennyiség. A környezeti hatás persze függ a mosási szokásoktól is, ezért készítjük letölthető kisokosunkat, hogy milyen elérhető környezetbarát mosószereket érdemes használni a pelenka tisztítására.

+1 Egyedi megjelenést biztosít

Rengeteg féle színben és mintával kapható, az ügyesebbek akár otthon is varrhatnak.

3+1 érv a mosható pelenka mellett


 

A Zöldövezet Társulás Egyesület január 24-én 18 órától ingyenes előadást és mosható pelenka „tapogatást” tart leendő és gyakorló anyukák és érdeklődők számára. Az előadás helyszíne: Dési Huber Művelődési Ház (1098 Budapest, Toronyház utca 17/b). További információ ITT.

 Mosható és eldobható pelenka költségei

 

 Eldobható pelenka 2,5 évreMosható pelenka 2,5 évre
darabszám5400 db15 db
egységár70 Ft/db~5000-8.000 Ft
pelenka összesen378.000 Ft~75.000-120.000 Ft
felhasznált víz és energia 16.680 Ft*
ökomosószer 18.000 Ft*
pelenkabetét 14.000 Ft
popsikrém5.000 Ftnem szükséges
szemétdíjhelyi közszolgáltató árai alapjánnincs
Ár összesen383.000 Ft123.00-168.680                    

 

(*) A++ energiaosztályú mosógépben 3 naponkénti mosás alapján

Forrás: Zöldövezet
Fotók: freepik.com

 

Erről a témáról az Ökoszemlélet rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkSzoptatásra fel! – mindent az első pár napról
Következő cikkVálni, de szülőnek maradni!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..